Πολιτική
Δήλωση Περιφερειάρχη ΑΜΘ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης Αν.Μ.θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. «Δυστυχώς, σε αυτό το σοβαρό ζήτημα η κυβέρνηση ενήργησε χωρίς να λάβει υπόψη τις εθνικές ευαισθησίες και τις ανησυχίες των πολιτών.» αναφέρει ο κος Μέτιος και σημειώνει ότι με τη συμφωνία αναγνωρίζονται “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα, κάτι που καθιστά άνευ νοήματος τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της γειτονικής χώρας.

«Συνεπώς, θεωρώ ότι η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα.» τονίζει και σημειώνει « Εμείς επιθυμούμε μια συμφωνία στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης, που θα σέβεται την ιστορία της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια. Επιθυμούμε τη φιλία με τους βόρειους γείτονές μας. Θέλουμε οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας, και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από όριο και ανάχωμα απέναντι σε κινδύνους που ήταν για δεκαετίες, να γίνουν πεδίο διασυνοριακής συνεργασίας και ανάπτυξης. Αυτό όμως μπορούμε να το πετύχουμε μόνο όταν είμαστε ξεκάθαροι και δεν υπάρχουν σκιές και ασάφειες στις μεταξύ μας σχέσεις».

Δήλωση του συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης
«Ο περιφέρειαρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προέβη σε μία δήλωση με την οποία εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν σεβάστηκε τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων όσον αφορά στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Εγκαλεί μάλιστα την κυβέρνηση ότι παραδίδει ¨»εθνότητα» και «γλώσσα». Ασφαλώς ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για την θέση του περιφερειάρχη δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την «γραμμή» Γεωργιάδη Σαμαρά Μητσοτάκη.» αναφέρεται σε δήλωση του συντονιστή της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, του κ. Σταμάτη Σακελλίων με αφορμή τη δήλωση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου για τη Συμωφνία των Πρεσπών και σημειώνεται «Να του υπενθυμίσουμε ότι καμία διεθνής συνθήκη δεν ορίζει εθνότητα και όσον αφορά την γλώσσα αυτή είχε αναγνωρισθεί επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1977 στην συνδιάσκεψη του Ο.Η.Ε. στην Αθήνα και εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν ο καθηγητής Μπαμπινιώτης.» Και η ανακοίνωση καταλήγει «Σε κάθε περίπτωση αυτό που οφείλει να κάνει τον λίγο καιρό που θα είναι ακόμη περιφερειάρχης είναι να ασχοληθεί με τα προβλήματα της περιφέρειας που διοικεί που εξαιτίας της αβελτηρίας του έχουν διογκωθεί. Παρεμπιπτόντως θα περιμέναμε μιας και μπήκε στο κόπο να αναφερθεί στην συμφωνία των Πρεσπών να βρει και δυο λόγια καταδίκης των επεισοδίων που προκάλεσαν τα «τάγματα εφόδου» των ακροδεξιών. Αλλά μάλλον περιμένουμε μάταια. Τέτοια «γραμμή» δεν ήρθε από την Πειραιώς.»

Κόμματα – Κινήματα
Προβολή Ντοκιμαντέρ από το ΚΚΕ
Κάλεσμα απευθύνει η Τομεακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ στους κατοίκους της περιοχής να παρακολουθήσουν την προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ με τίτλο: «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ» . Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ στο Πολιτιστικό κύτταρο REX δίπλα στο Εργατικό Κέντρο.

 

 

Η Β.Ελευθεριάδου στο Ιεροσπουδαστήριο
Το υπό κατάληψη δυο μηνών Ιεροσπουδαστήριο Χαϊρεγέ επισκέφτηκε η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελευθεριάδου Βούλα ώστε να ενημερωθεί για τους λόγους τους οποίους το σχολείο παραμένει κλειστό. Συνομίλησε επί μακρόν και ενημερώθηκε αναλυτικά από τον πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας κ. Μολλά Χασάν , τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ Κεσήτ Σελαετήν,  αλλά και μαθητές γυμνασίου και λυκείου του Ιεροσπουδαστηρίου για τους λόγους κατάληψης της Σχολικής Μονάδας.

Την 1η Φεβρουαρίου ο χορός της ΝΔ

Λόγω των πολιτικών εξελίξεων που προκύπτουν από την κατάθεση προς ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, από την Ελληνική Βουλή, αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή  εκδήλωση της ΝΟΔΕ Ροδόπης, για την κοπή βασιλόπιτας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο ξενοδοχείο Chris & Eve Mansion (3o χλμ Κομοτηνής – Αλεξ/πολης), με την παρουσία του Βουλευτή Ν. Σερρών κ. Κώστα Καραμανλή.

ΔΠΘ
Συμφωνία Συνεργασίας ΟΒΙ – Συνδέσμων Βιομηχανιών ΑΜΘ παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης
Η ίδρυση του νέου Περιφερειακού Γραφείου του ΟΒΙ με έδρα στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, το οποίο ξεκινά σύντομα τη λειτουργία του σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τους Συνδέσμους Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανακοινώθηκε σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κομοτηνής. Στην εκδήλωση υπογράφηκε μάλιστα το πρώτο από τα δύο Σύμφωνα Συνεργασίας ανάμεσα στον ΟΒΙ και τους Συνδέσμους Βιομηχανιών, επισφραγίζοντας την έναρξη μιας κοινής πορείας για την ενίσχυση της καινοτομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ το δεύτερο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αναμένεται να υπογραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δωρεάν μαθήματα για τους πολίτες -Τα θέματα της εβδομάδας
Θέματα Υγείας, Αγωγής των Πολιτών, Αγροτικά, Περιβάλλοντος και Δασολογίας, Φιλολογικά, Οικονομίας, Τεχνολογίας παρουσιάζονται στις διαλέξεις της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ – Δομής Δια Βίου Μάθησης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (www.acadimia.eu), η οποία υλοποιείται για τέταρτη χρονιά. Καθηγητές των Σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Τ.Ε.Ι.-Α.Μ.Θ.) μοιράζονται εθελοντικά με τους πολίτες εξειδικευμένες γνώσεις, με τρόπο απλό και κατανοητό, σε διαλέξεις που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε έξι πόλεις της Περιφέρειας (Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα.

Ανακοίνωση του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης
Την επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων στο γραφείο της Κοσμητείας το πρωί της Παρασκευής 18/1 καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης. «Τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες ουδέμία σχέση έχουν με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τα αιτήματα των φοιτητών» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση και σημειώνεται « Η πραγματική απάντηση που πρέπει να δοθεί απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, όπως το οξυμένο ζήτημα της λέσχης, είναι η μαζικοποίηση των συλλογικών διαδικασιών κόντρα στην πολιτική αυτής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων που τσακίζουν ζωές και δικαιώματα για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.»

Πρωτογενής Τομέας
Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Υπεγράφη η πρόσκληση του υπομέτρου «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Στόχος είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες, μέσω ενεργειών που αφορούν τη βελτίωση της οικονομικής ή περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους ή την εν γένει διαρθρωτική τους προσαρμογή (όπως παραγωγική, οργανωτική κλπ) ούτως ώστε να είναι «ικανές» να υποστηρίξουν μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους στη γεωργία. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από 4 Μαρτίου 2019 έως και 15 Μαΐου 2019 μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (http://www.ependyseis.gr). Για τη χρηματοδότηση του μέτρου προβλέπεται ποσό συνολικού ύψους 6.272.000 για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Κάλεσμα προς τις περιφέρειες να προχωρήσουν στην έγκαιρη έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας 2019
Επιστολή έστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης στις 21 Ιανουαρίου προς όλες τις περιφέρειες της χώρας, με την οποία ζητά τη συμβολή τους ώστε να είναι όλα έτοιμα για το πρόγραμμα της δακοκτονίας το 2019, πριν από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση του Μαΐου. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι από την πλευρά των βασικών συναρμοδίων Υπουργείων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών, «η διαδικασία της προετοιμασίας του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου για το έτος 2019 βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο». Από το ΥπΕΣ έγινε ήδη η κατανομή του απαραίτητου ποσού στις Περιφέρειες, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2019, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες δακοκτονίας.

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τους ΤΟΕΒ Χρυσούπολης και Χρυσοχωρίου και τον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου για έργα στον κάμπο της Χρυσούπολης
Στη Χρυσούπολη μετέβη ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος όπου είχε συνάντηση με τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Χρυσούπολης και Χρυσοχωρίου και του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Νέστου. Σκοπός των επαφών του κ. Μέτιου ήταν να καταγράψει τα προβλήματα και τις ανάγκες των αγροτών της περιοχής και να συζητήσει μαζί τους για τις αναγκαίες παρεμβάσεις της Περιφέρειας σε αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα προκειμένου να προστατευθεί το αγροτικό κεφάλαιο στην πεδιάδα του Νέστου. Ανακοίνωσε ότι έχει ήδη εγκρίνει τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας τριών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για την περιοχή, συνολικού προϋπολογισμού 2.045.000 ευρώ. Από αυτά, τα δύο έργα, προϋπολογισμού 1.445.000, αφορούν στον καθαρισμό των τεσσάρων βασικών στραγγιστικών τάφρων του κάμπου της Χρυσούπολης, ενώ το τρίτο, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, αφορά στον καθαρισμό των ρεμάτων του νομού Καβάλας.

ΑμεΑ
Υπηρεσίες φροντίδας από το ΠΕΡΠΑΤΩ
Ο Σύλλογος Ατόμων με κινητικά προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» προσκαλεί άτομα με κινητικά και ψυχοκινητικά προβλήματα ή με οποιαδήποτε μορφή κινητική αναπηρία να υποβάλουν αίτηση για την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας και διημέρευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ. Το ΚΕΔΗΦ θα παρέχει για χρονική διάρκεια 3 ετών υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας και παραμονής σε ΑμεΑ. Το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας – ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ του ΠΕΡΠΑΤΩ είναι 09:00 π.μ – 17:00 μ.μ.Α. Δικαιολογητικά συμμετοχής

Εθελοντισμός
Εθελοντική αιμοδοσία
Εθελοντική αιμοδοσία συνδιοργανώνουν η Ε.Λ.Μ.Ε. Ροδόπης, η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, ο Σύλλογος  Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης, το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ροδόπης και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής την Τετάρτη, 30-01-2019, τιμώντας την ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών, στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής από τις 09:30 π.μ. μέχρι τις 13:30 μ.μ. Είναι η ένατη φορά που η εκπαιδευτική κοινότητα διοργανώνει τέτοιας κλίμακας εθελοντική αιμοδοσία και η φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να καθιερώσουν σε ετήσια βάση αυτή την προσφορά αίματος και ζωής από τους εκπαιδευτικούς.

Πολιτισμός
Αποκριές 2019 στην Κομοτηνή
Ανοιχτό κάλεσμα προς πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του Δήμου Κομοτηνής κάνει η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής Νατάσα Λιβεριάδου, για τις Απόκριες 2019 στην πόλη της Κομοτηνής. Στην επιστολή της αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Για μία ακόμη χρονιά, η ΔΚΕΠΠΑΚ, σε συνεργασία με τους Trellacademy και το Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης, οργανώνει το Kom On Party 2019 και για την ακόμη καλύτερη οργάνωσή του, απευθύνομαι σε σας, προκειμένου να καταγραφούν οι σύλλογοι που θα δηλώσουν συμμετοχή, κυρίως την Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου και την ημέρα της Αποκριάτικης Παρέλασης μας, που στην πόλη μας γίνεται το Σάββατο 2 Μαρτίου.» Για τη συμμετοχή ή μη του συλλόγου θα πρέπει οι υπεύθυνοι των Συλλόγων να απαντήσουν μέχρι και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.

Έκθεση πλεξίματος και κεντήματος
Η Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης & Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» διοργανώνει έκθεση πλεξίματος και κεντήματος. Τα μέλη του τμήματος πλεξίματος του συλλόγου εκθέτουν τις δημιουργίες τους, ενώ οι δύο δασκάλες του τμήματος Βαρβάρα Κρητικού και Γεωργία Μπαλιάκα θα βρίσκονται στον χώρο και θα συνομιλούν με τον κόσμο για το τμήμα. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 28 έως την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στο ισόγειο της Καπναποθήκης του Δήμου Κομοτηνής, με ελεύθερη είσοδο. Ώρες Λειτουργίας: 18:00 έως τις 20:00.

Ο χορός του ΜΟΚ
Ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 21:00, τον ετήσιο χορό του για τα μέλη και τους φίλους του, στο κέντρο διασκέδασης Ποσειδώνιο, 7ο χλμ Κομοτηνή – Πόρτο Λάγος, με την ορχήστρα Μπάντα Τέτοια. Τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ (φαγητό και απεριόριστο ποτό). Κρατήσεις τραπεζιών στα τηλέφωνα 6985066720 και 6942433913.

Μητρόπολη
Στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Κομοτηνής θα τελέσει αύριο το πρωί την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του εν Αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του Θεολόγου.

 

 

 

 

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη 24χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης, 24χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

 

Επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη 2 δραστών ληστείας
Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι την Τρίτη  το βράδυ, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισήλθαν σε επιχείρηση στην Ξάνθη, όπου με την απειλή πιστολιού και την άσκηση σωματική βίας σε βάρος του 40χρονου υπαλλήλου της, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, στιγμιαία λαχεία και δύο τηλέφωνα, ενώ στη συνέχεια κλείδωσαν τον 40χρονο σε χώρο της επιχείρησης και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

 

Σύλληψη 35χρονου ημεδαπού για απόπειρα κλοπής
Συνελήφθη  το πρωί της Τρίτης, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., 35χρονος ημεδαπός, διότι εντοπίσθηκε να έχει εισέλθει σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, χωρίς όμως να προλάβει να αφαιρέσει οτιδήποτε από το εσωτερικό του.

Καιρός:
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας, κατά τόπους πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι από 6 μέχρι 7 και στα πελάγη 8 μποφόρ. Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς, 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Μοιράσου το άρθρο: