Κομοτηνή: 25 Σωματεία ενώνουν δυνάμεις στο στίβο

Array

25 Σωματεία στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια. 2.000 με 3.000 αθλητές βρίσκονται κάτω από την ίδια σκέπη. Τα τελευταία 2,5 χρόνια οι παλιές Ενώσεις Αθλητικών Σωματείων αποτέλεσαν μια Ένωση Αθλητικών Σωματείων Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Σερρών, με έδρα τις Σέρρες. Παρά το γεγονός ότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες και τα έξοδα μετακίνησης πολλά, «δίνει», όπως ο αντιπρόεδρος κ. Κώστας Πατερόπουλος δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής, «πολλά αγωνιστικά κίνητρα γιατί έχουν στις τάξεις τους πολύ καλούς αθλητές.»

Η συνεργασία μειώνει τις «αποστάσεις»
Σύμφωνα με τον κο Πατερόπουλο, έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο των αγώνων τα τελευταία χρόνια. Ένα πολύ θετικό είναι ότι η σχέση και η συνεργασία μεταξύ των Σωματείων έχει βελτιώσει την εκπαίδευση. «Ανταλλάσσουμε ιδέες κι εμπειρίες με αποτέλεσμα να βελτιωνόμαστε πάρα πολύ. Το μόνο μειονέκτημα που βλέπω είναι οι αποστάσεις που αυξάνουν τα έξοδα.»

Στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης 350 παιδιά ασχολούνται με τον στίβο. «Είναι πολύ εντυπωσιακός ο αριθμός. Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης έχει μεγαλώσει ο αριθμός των παιδιών που ασχολούνται με τον αθλητισμό, βλέπουν τον αθλητισμό και σαν μια διέξοδο ψυχική. Πιθανόν και λόγω του γεγονότος ότι ο στίβος είναι ένα οικονομικό άθλημα, δεν χρειάζονται πολλά εργαλεία, όργανα κ.α. Πολλά σπορ είναι πολύ δαπανηρά για κάθε οικογένεια που ζορίζεται λόγω κρίσης.» εξηγεί ο κος Πατερόπουλος.
Όσον αφορά στο επίπεδο των γυμναστών- καθηγητών Φυσικής Αγωγής που δουλεύουν τα αθλητικά σωματεία, αυτό κρίνεται πάρα πολύ υψηλό. «Υπερηφανευόμενος θα έλεγα ότι είναι υψηλότερο από όλα τα άλλα σπορ. Ο γονέας κρίνει κι επιλέγει αυστηρά και τον προπονητή και το άθλημα που θα κάνει το παιδί του.» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Σωματείου.

Οι προβληματικές υποδομές
Πρόβλημα, ωστόσο, αποτελούν οι υποδομές. «Από το 2000 που τα στάδια πέρασαν στους δήμους, οι δήμοι βρέθηκαν ανέτοιμοι. Δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και λόγω έλλειψης κονδυλίων και λόγω τεχνογνωσίας, ειδικών υπαλλήλων, χειριστών εργαλείων κ.α. Κακοσυντηρήθηκαν τα στάδια δέκα με δεκαπέντε χρόνια. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια κινητικότητα σε όλους τους δήμους. Αντιλαμβανόμενοι ότι δεν μπορούν να τα αφήσουν άλλο να παραπαίουν και σιγά –σιγά γίνονται κάποια έργα τεχνικών βελτιώσεων, συντηρήσεων.» εξηγεί ο έμπειρος γυμναστής.

Τα ταλέντα της κρίσης
Η κρίση δεν στερεί νέους από το χώρο, ούτε αποτελεί παράγοντα «απώλειας» ταλέντων. «Το κίνητρο της εισαγωγής σε ΑΕΙ εξακολουθεί να παραμένει. Είναι πολύ θετικό. Όπως και το γεγονός ότι η Ομοσπονδία, παρά την οικονομική δυσπραγία, καταφέρνει με τους χορηγούς της κι ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει στα ταλαντούχα παιδιά. Εθνικές ομάδες, ταξίδια, κ.α. Δεν νομίζω ότι λόγω κρίσης έχει επιβαρυνθεί ή εμποδιστεί η διαδικασία αξιοποίησης των ταλέντων.» δηλώνει με σιγουριά.
Φώτο: Κώστας Πατερόπουλος Ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος