Κομοτηνή: Το 2,5% του πληθυσμού της χώρας νοσεί με ψωρίαση

To 2,5% του πληθυσμού της χώρας μας νοσεί από την ψωρίαση. Αυτό σημαίνει πως 250.000 ασθενείς με ψωρίαση υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα γνωρίζοντας όχι μόνο τα προβλήματα που τους προκαλεί το νόσημα τους, αλλά και την άγνοια, τον φόβο των υπολοίπων.

Κομοτηνή: Το 2,5% του πληθυσμού της χώρας νοσεί με ψωρίαση
Η κα Παρασκευή (Βιβή) Σακαλή- Παιδαράκη, δερματολόγος –αφροδισιολόγος

Η κα Παρασκευή (Βιβή) Σακαλή- Παιδαράκη, δερματολόγος –αφροδισιολόγος με την κα Σταυρούλα Γκιουζελίδου διατροφολόγο –διαιτολόγο διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση την Τετάρτη στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στις έξι το απόγευμα με θέμα: “Ψωρίαση και διατροφή”.

«Δεν είναι άνθρωποι μολυσματικοί, πρέπει να τους πλησιάζουμε χωρίς κανένα κίνδυνο.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Σακαλή και εξηγεί πως τα δερματολογικά νοσήματα είναι νοσήματα που φαίνονται και τρομάζουν τον κόσμο. «Η ψωρίαση έχει έντονα δερματολογικά συμπτώματα γιατί ξεφλουδίζει το δέρμα του ανθρώπου, κάνει λέπια τα οποία τα βλέπουμε να είναι πολύ έντονα κι άσχημα ίσως στα μάτια κάποιων ανθρώπων.»

Σύμφωνα με την Κομοτηναία γιατρό η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο αυτό-άνοσο νόσημα. Το δημιουργεί ο οργανισμός μας. «Παλεύει ο οργανισμός μας τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν είναι νόσημα το οποίο το κολλάμε από κάπου και δεν το μεταδίδουμε σε κανέναν, είναι δικό μας, εμείς μόνο παλεύουμε μ΄ αυτό . Οι ασθενείς θέλω να ξέρουν ότι υπάρχει θεραπεία. Δεν θεραπεύεται τελείως το νόσημα αυτό. Το κουβαλάμε μια ζωή, αλλά μπορεί το δέρμα μας να είναι πεντακάθαρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.»

Επικίνδυνες οι κρέμες αγνώστου προέλευσης…

Μιλώντας για την θεραπεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλες εκείνες τις «λύσεις» που προβάλλονται μέσω του διαδικτύου κυρίως, για θεραπεία με κρέμες αγνώστου προέλευσης. Άλλοτε προϊόντα Ρώσικης κι άλλοτε προϊόντα Κινέζικης προέλευσης, που δεν έχουν την έγκριση του ΕΟΦ. «Υπάρχουν, και μέσω του διαδικτύου διακινούνται. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ως προς τι παίρνουμε και τι πρέπει να βάζουμε ρωτώντας τον θεράποντα γιατρό μας.»

“Την ψωρίαση την κουβαλάμε πάντα μαζί μας.”

Η ψωρίαση συνήθως εμφανίζεται μετά από έντονο στρες, μετά από κάποιο ατύχημα, κάποιες πληγές σχηματίζουν “πλάκες” που καλύπτονται από λέπι. «Όταν δούμε πάρα πολλά λέπια στο τριχωτό της κεφαλής, όταν δούμε τις παλάμες μας και τα πέλματά μας να ξεραίνονται πολύ έντονα να κάνουν χοντρές πλάκες, επάνω τότε είναι καλό να απευθυνθούμε στο γιατρό μας, όπως και όταν έχουμε οικογενειακό ιστορικό.»

Σύμφωνα με την κα Σακαλή το δέρμα μας μπορεί να γίνει πάρα πολύ καθαρό. Να γίνει ένα υγιές δέρμα, να μην καταλαβαίνει κανείς ότι έχουμε κάτι. «Την ψωρίαση την κουβαλάμε πάντα μαζί μας. Μπορεί να έχουμε περιόδους, όμως, που το δέρμα μας να είναι πάρα πολύ καθαρό. Δεν θα έχουμε καμία απολύτως ενόχληση, όπως συνήθως είναι η φαγούρα.»

“Να μάθουμε να τρώμε, όπως οι γιαγιάδες μας.”

Όπως σημειώνει η έμπειρη γιατρός ακόμη και σήμερα ο ασθενής με ψωρίαση ντρέπεται να το πει. “Υπάρχει στιγματισμός για τους ασθενείς. Δυστυχώς επηρεάζει την ψυχολογία αυτών των ασθενών. ” Η μεσογειακή διατροφή, φαίνεται πως και εδώ είναι μέρος της λύσης. «Είναι όντως πολύ σημαντική» σημειώνει η κα Σακαλή κι εξηγεί ότι η κακή διατροφή, η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, η μη πρόσληψη βιταμινών δημιουργεί πάντα πολλά προβλήματα. «Να μάθουμε να τρώμε, όπως οι γιαγιάδες μας. Μια καλή διατροφή βοηθάει στην καλή εξέλιξη της νόσου και στην πιο σύντομη επούλωση των βλαβών.» τονίζει η κα Σακαλή και προτρέπει όλους τους άλλους να μην φοβούνται να ακουμπήσουν αυτούς τους ανθρώπους. «Υπάρχουν δυστυχώς ασθενείς οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους γιατί φαινόταν τα σημάδια και είναι πάρα πολύ κρίμα να συμβαίνει κάτι τέτοιο.» Καταλήγοντας με ένα μήνυμα προς τους ίδιους τους ασθενείς: «Να μην ντρέπονται να απευθύνονται στον δερματολόγο γιατί είναι ένα νόσημα που αντιμετωπίζεται πάρα πολύ καλά και πάρα πολύ γρήγορα. Έχουμε στη φαρέτρα μας πολύ καινούργια φάρμακα.Μπορούμε να παλέψουμε.»
Φώτο: Βιβή Σακαλή-Παιδαράκη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος