Περιφέρεια
Ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας ΑΜΘ για τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
Οι δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014-2020 που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες η Περιφέρεια ΑΜΘ στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, φορέων και δομών υγείας, υπηρεσιακών στελεχών και συλλόγων από όλη την Περιφέρεια.

Στην εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος παρουσίασε αναλυτικά τους άξονες και τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας για ομάδες πληθυσμού που έχουν ανάγκη στήριξης και προστασίας: Καταπολέμηση της φτώχειας και κοινωνική ένταξη, με δράσεις για γονείς παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, άτομα με αναπηρία, γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση, ηλικιωμένους και κοινότητες Ρομά. Παροχή υπηρεσιών υγείας σε ευπαθείς ομάδες, με δράσεις που απευθύνονται σε άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα, άτομα με άνοια και άτομα με εξαρτήσεις. Καταπολέμηση της ανεργίας και ενίσχυση της απασχόλησης, με δράσεις για ανέργους αλλά και εργαζόμενους που χρειάζονται υποστήριξη. Για όλες αυτές τις ομάδες πληθυσμού, ανέφερε ο κ. Μέτιος, η Περιφέρεια ΑΜΘ διαθέτει συνολικά 78,4 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Πρόσκληση 3ης τακτικής συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Α. Μ. Θ.
Συνεδριάζουν σήμερα στις έξι και μισή το απόγευμα  τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Η Έγκριση πρόσληψης έκτακτου προσωπικού έτους 2019 θα απασχολήσει τη συνεδρίαση.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι πρώτοι 16 υποψήφιοι της «ΠΟΛΗτικής Ανατροπής»
Εν όψει της παρουσίασης της διακήρυξης του συνδυασμού της «ΠΟΛΗτικής Ανατροπής» που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου στις 18.30 στο ξενοδοχείο Ορφέας, η επικεφαλής κ. Ελένη Λαφτσή έδωσε χθες στη δημοσιότητα «τα πρώτα ονόματα των φίλων με τους οποίους θα δώσουμε τη μάχη των επικείμενων εκλογών, για ένα καλύτερο αύριο στο δήμο Κομοτηνής» όπως ανέφερε. Αναλυτικά οι 16 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που ανακοινώθηκαν είναι οι : Αντωνίου Χρήστος, Βρή Χαρά, Διαλεχτάκη Κερασούλα, Ιναγκάμοβα Λόλα-Κατερίνα, Καραγιαννίδου Ευφροσύνη, Κουγιουμτζόγλου Αγγελική, Λιονάκη Σοφία, Λουτατίδης Γεώργιος, Σιτζάκ Εμίν Κιαμήλ, Σπηλιώτη Χριστίνα, Στρατιάδης Ανέστης, Συλιβού Άρτεμις, Τσατσαρίδης Κωνσταντίνος, Τσαρέκα Συρματούλα, Χασάν Εκρέμ, Χασάν Χασάν.

Κόμματα – Κινήματα
Συνέντευξη της κας Β.Ελευθεριάδου
Το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο κατά πάσα πιθανότητα θα επισκεφτεί την περιοχή ο πρόεδρος της ΝΔ, ο κος Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με την πολιτευτή της ΝΔ κα Βούλα Ελευθεριάδου. Όσον αφορά στην δική της κινητικότητα; Όπως τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, «για να μπορέσει κανείς να απαιτήσει από τον κόσμο την ψήφο του οφείλει να είναι κοντά του σε όλες τις εκφάνσεις, σε όλα τα προβλήματα στην καθημερινότητά του τόπου και των ανθρώπων του».  Για να καταλήξει λέγοντας ότι «Θέλω να δηλώσω με την δράση μου ότι μπορώ και ότι είμαι ικανή και να εκφράσω τον λαό της περιοχής και να λύσω τα προβλήματα που τον απασχολούν. Δεν μιλάω αφ’ υψηλού και από καθέδρας».

Ομιλία στην Κύπρο από τον Ε. Στυλιανίδη
Σε επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, μίλησε ο Επίκ.Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Υπουργός και υπ.Βουλευτής Ροδόπης Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, με θέμα: «Τα έξυπνα εργαλεία μιας σύγχρονης Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας». Ο Ε.Στυλιανίδης τόνισε την ανάγκη ενός «Εθνικού Νού», ενός δηλαδή Εθνικού Κέντρου που θα διασφαλίζει περιβάλλον Εθνικής Συνεννόησης και θα χαράσσει Εθνική Στρατηγική που θα υπηρετείται από όλες τις Κυβερνήσεις με συνέπεια και συνέχεια, ανεξάρτητα από την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.

Εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Ο Βασίλης Κικίλιας, Βουλευτής της Α΄ Αθηνών της ΝΔ και Τομεάρχης Άμυνας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν ομιλητής σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή με θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο Επίκουρος Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Βασίλης Γραμματίκας, ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Σωτήρης Σέρμπος, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

Παιδεία –Εκδηλώσεις
Σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής διοργανώνει ημερίδα και βιωματικό σεμινάριο, που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή την εφαρμογή του θέατρο-παιδαγωγικού προγράμματος «Η Μνήμη του Μέλλοντος», που εφαρμόσθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Κομοτηνής από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής και ομάδα ειδικών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου και ώρα 10:30 – 13:30 στην Αίθουσα του Θεάτρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, Γεωργίου Κονδύλη 30, Κομοτηνή. Προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι οι συντονιστές της παιδαγωγικής ομάδας του ΕΚΠΑ «Ιδέατρο», Επίκουρος Καθηγητής, Μάριος Κουκουνάρας Λιάγκης και η Κοινωνιολόγος-Παιδαγωγός του θεάτρου, Ηρώ Ποταμούση. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες να σκεφτούν και να αναστοχαστούν το θέμα της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης κάθε ανθρώπου για τον κόσμο που κληροδοτούμε στο μέλλον και τι μπορούμε να θυσιάσουμε, για να είναι το μέλλον καλύτερο.

Διάλεξη δια βίου μάθησης
«Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ» είναι το θέμα της διάλεξης  που διοργανώνεται στην Αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης σήμερα στις 19.00 – 21.00. με ομιλήτρια την κα Αργυρώ Δημούδη, Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΠΘ στο πλαίσιο της Ακαδημίας Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Αν.Μ.Θράκης..

Πρωτογενής Τομέας
Καθορισμός θαλασσίων περιοχών με λιβάδια Ποσειδωνίας
Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, η Υπουργική Απόφαση, με θέμα: Καθορισμός θαλασσίων περιοχών, με βλάστηση ιδίως από Ποσειδωνία (Posidonia oceanica), στις οποίες απαγορεύεται η αλιεία με συγκεκριμένα εργαλεία. Με την εν λόγω απόφαση, επικαιροποιούνται οι θαλάσσιες περιοχές που καλύπτονται από λιβάδια Ποσειδωνίας και ενισχύεται η προστασία τους. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας αποτελούν τον τόπο αναπαραγωγής πολλών θαλάσσιων ειδών ενώ διαδραματίζουν πρωτεύοντα οικολογικό ρόλο.

Εκδρομές Αποστολές
Στους Άταφους Ήρωες στη Β.ΗΠΕΙΡΟ του 1940/41
Διοργανώνεται και φέτος, από 22 έως 26 Σεπ.2019 το ετήσιο Προσκύνημα στους ‘’Άταφους Ήρωες’’ του Έπους 1940-41 στη Β. Ήπειρο. Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί με δύο (2) λεωφορεία με ταυτόχρονες αναχωρήσεις από ΞΑΝΘΗ και ΑΘΗΝΑ. Το σημείο συνάντησης τους είναι ο μεθοριακός σταθμός Μαυρομάτι (ΣΑΓΙΑΔΑ). Το ταξίδι, όπως τονίζουν οι διοργανωτές, είναι ανοιχτό σε όλη την Κοινωνία. «Σκοπός του είναι η απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των ηρωικών μας προγόνων, στα Ελληνόπουλα εκείνα που στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν γενναία για την Ελευθερία της Πατρίδος μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους και έπεσαν ηρωικά «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».» σημειώνει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ξάνθης.

Υγεία
250.000 ασθενείς με ψωρίαση υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα
To 2,5% του πληθυσμού της χώρας μας νοσεί από την ψωρίαση. Αυτό σημαίνει πως 250.000 ασθενείς με ψωρίαση υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα γνωρίζοντας όχι μόνο τα προβλήματα που τους προκαλεί το νόσημά τους, αλλά και την άγνοια, τον φόβο των άλλων. Η Παρασκευή (Βιβή) Σακαλή- Παιδαράκη, δερματολόγος –αφροδισιολόγος με την κα Σταυρούλα Γκιξουζελίδου διατροφολόγο –διαιτολόγο διοργανώνουν  σήμερα ενημερωτική εκδήλωση σήμερα στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στις έξι το απόγευμα.

Εθελοντισμός
Το τάγμα εθνοφυλακής της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού στο πλευρό των παιδιών
Το τάγμα εθνοφυλακής της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ», θα πραγματοποιήσει δωρεές στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και στο Σύλλογο ΔΑΔΑΑ. Η παράδοση – παραλαβή των ειδών της δωρεάς του Τάγματος θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί.

Έθιμα
Αναβιώνουν τα Ισνάφια
Η αναβίωση του εθίμου «Ισνάφια 2019» θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου στη Ξυλαγανή με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, του συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής, του συλλόγου Πατεράδων Δήμου Μαρωνείας Σαπών, του συλλόγου Ηλικιωμένων Ξυλαγανής, της εθελοντικής διαδικτυακής ομάδας «Βοηθάμε τον τόπο μας» και των Επαγγελματιών της Ξυλαγανής και υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών. Η αναβίωση του εθίμου θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Ξυλαγανής, στις 12 το μεσημέρι και θα μοιράζονται στον κόσμο Σαρακοστιανά Εδέσματα και Λουκουμάδες, παράλληλα με ζωντανή μουσική και χορό για όλους.

Πολιτισμός
Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής
α εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του κ. Ιορδάνη Χατζηευφραιμίδη πραγματοποιεί το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 19:00. Πρόκειται για μια ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής με νεωτερικές δημιουργίες από τον Ιορδάνη Χατζηευφραιμίδη. Με έργα που έχουν ως κοινή συνισταμένη την αφαιρετική προσέγγιση, άλλοτε στην πιο πλήρη μορφή της και άλλοτε στις παρυφές της, ο δημιουργός προσφέρει την ευκαιρία δημιουργικής ανάπλασης της πραγματικότητας που μας περιβάλλει.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη 30χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη, βραδινές ώρες προχθές στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομία Ροδόπης, 30χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 30χρονο, διότι, τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.

Καιρός την Τετάρτη:
Νεφώσεις με χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 στα πελάγη 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση. Παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, το πρωί και το βράδυ.

Μοιράσου το άρθρο: