Κομοτηνή: Σχεδόν ολική καταστροφή της παραγωγής καπνού

Array

Φέτος, λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών κατά τη χειμερινή και εαρινή περίοδο (χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, παρατεταμένη ανομβρία-ξηρασία, ιώσεις), οι παραγωγοί και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειάς Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ήρθαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα που οδήγησαν σε εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή καπνού και βάμβακος, ενώ παρόμοια προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης σε σιτηρά και ζωοτροφές.

Η καταστροφή του καπνού οφείλεται κατά βάση στον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (TSWV), φτάνει το 60% με 100% της παραγωγής. Η δυσμενής θέση των καπνοκαλλιεργητών εντείνεται από την αγωνία τους για το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει καταστροφές από τη συγκεκριμένη ίωση. Ήδη, όπως δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης, κ. Νίκος Κολάτσος έχει κοινοποιηθεί στο Υπουργείο το πόρισμα των γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης για τις ζημιές στις καλλιέργειες του καπνού. Πόρισμα που προέκυψε μετά από αυτοψία που διενεργήθηκε στις 11/7/2018 σε καπνοκαλλιέργειες της ΠΕ Ροδόπης από τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης (Νικόλαο Κολάτσο και Σουλτάνα Μπατζάκη). «Ενώ πέρσι ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τους καπνοκαλλιεργητές, φέτος η ζημιά είναι πολύ μεγάλη.» δηλώνει ο κος Κολάτσος και στέλνει το δικό του μήνυμα προς το κέντρο «Δεν βρήκαμε ούτε ένα καπνοχώραφο που να μην έχει προσβεβλημένα φυτά με τα καπνόφυλλα να είναι πολύ υποβαθμισμένα ποιοτικά. Επιβάλλεται μια πολύ συστηματική παρακολούθηση της καλλιέργειας από την επόμενη χρονιά, να στηθούν ειδικές παγίδες προκειμένου να διαπιστωθεί η πορεία του τη νέα χρονιά. Με καλό όργωμα, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα εξυγίανσης.»

Κομοτηνή: Σχεδόν ολική καταστροφή της παραγωγής καπνού
Συνάντηση μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αχμέτ Ιμπράμ και του Προέδρου Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσεϊν πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή για το θέμα του καπνού.

«Διαπιστώθηκαν εξαιρετικά σοβαρές ζημίες που κυρίως οφείλονται στην εκτεταμένη προσβολή των καπνοφύτων από τον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας TSWV (Tomato Spotted Wilt Virus). Πρόκειται για ένα ιό που ενδημεί στην περιοχή μας και μεταδίδεται με έμμονο τρόπο με το έντομο-φορέα θρίπας (Thrips tabaci). Ειδικά φέτος εμφανίζει χαρακτηριστικά σοβαρής επιδημίας.» ανέφερε ο κος Κολάτσος σημειώνοντας κάτι πολύ ανησυχητικό, ότι στο 100% του αριθμού των καπνοχώραφων εντοπίζονται προσβεβλημένα φυτά από τον ιό. «Κατά την αυτοψία δεν κατέστει δυνατό να εντοπιστεί ούτε ένα καπνοχώραφο χωρίς προσβεβλημένα φυτά.» Ο αριθμός των προσβεβλημένων φυτών σε κάθε καπνοχώραφο ποικίλει από 60-90% και είναι εμφανής η ανομοιόμορφη ανάπτυξη των καπνόφυτων που έχει προκληθεί λόγω της ασθένειας.

Σύμφωνα με τον έμπειρο γεωπόνο οι ζημίες που αναμένονται σε επίπεδο παραγωγής εκτιμάται ότι θα είναι τεράστιες και θα επιφέρουν αναλόγως των συνθηκών μείωση της συνολικής παραγωγής σε ποσοστό περί το 70-80%. « Η υποβάθμιση της ποιότητας είναι επίσης πολύ μεγάλη. Ειδικότερα σε καπνόφυλλα που ήδη συγκομίσθηκαν διαπιστώνεται ότι δεν έχουν «σώμα» και είναι πολύ εύθρυπτα και υποβαθμισμένα.» Όπως εξήγησε ο κος Κολάτσος, οι προσβολές των καπνοφύτων ξεκίνησαν ακόμη από τα σπορεία καπνού παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν από τους καπνοπαραγωγούς όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα καταπολέμησης του θρίπα.

Τα αίτια της σοβαρής επιδημίας, όπως εξήγησε ο κος Κολάτσος αποδίδονται αρχικά στον πολύ ήπιο χειμώνα που επικράτησε στην περιοχή και επέτρεψε την επιβίωση μεγάλου πληθυσμού του εντόμου-φορέα. Επίσης, οι ασυνήθιστα ξηροθερμικές κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, ευνόησαν περαιτέρω την ανάπτυξη υψηλών πληθυσμών του εντόμου-φορέα αυξάνοντας τον αριθμό των γενεών του εντόμου. «Η έλλειψη ικανού αριθμού εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων με διαφορετικό τρόπο δράσης που να καταπολεμούν ικανοποιητικά το έντομο-φορέα (θρίπα).»

Μετά βάση τα παραπάνω κρίνεται αναγκαία η ανάληψη δράσεων με στόχο την άμεση αποζημίωση των καπνοπαραγωγών της ΠΕ Ροδόπης, που είχαν να δουν τέτοια ζημιά τουλάχιστον 30 χρόνια. «Πρέπει στην Αθήνα να καταλάβουν αυτή τη μεγάλη ζημιά που έχει σημειωθεί και να στηρίξουν ουσιαστικά τους καπνοκαλλιεργητές » σημειώνει με νόημα ο κος Κολάτσος, όχι άδικα. Το 2017 καλλιεργήθηκαν 55.000 στρέμματα και η ποσότητα παραγόμενου προϊόντος ανήλθε στους 8.087 τόνους. Με την καλλιέργεια του καπνού απασχολούνται περισσότερες από 6.000 οικογένειες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος