Πολιτική
Δηλώσεις Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας
«Οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι συναντήσεις με τη γείτονα χώρα αποτελούν την ενδεδειγμένη οδό, ακόμη περισσότερο όταν υπάρχουν εντάσεις, είτε σε επίπεδο ρητορείας είτε σε επίπεδο πράξεων.» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας από την Ξάνθη, όπου βρέθηκε χθες για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Παράλληλα, σημείωσε πως «η παρουσία του Πρωθυπουργού στη Χάλκη συνιστά μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, την Εκκλησία και το Πατριαρχείο, καθώς αποτελεί την πρώτη αντίστοιχη επίσκεψη από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Η δε παρουσία του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία είναι και αυτή μια στιγμή υψηλού συμβολισμού, το σημαντικότερο όμως από την επίσκεψη στην Τουρκία είναι το μήνυμα που δόθηκε από την Ελλάδα στις συζητήσεις μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Πρωθυπουργού. Ένα μήνυμα τήρησης των Διεθνών Συμβάσεων και επιδίωξης της ειρηνικής συνύπαρξης.»

Αλλαγή φρουράς στο Δ’ ΣΣ
Πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ «ΘΡΑΚΗ»), στην Ξάνθη, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτη Ρήγα, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή του Δ΄ ΣΣ, από τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά στον Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση. Στην τελετή παρέστησαν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των θρησκευτικών, πολιτειακών και πολιτικών αρχών της περιοχής και λοιποί προσκεκλημένοι.

Δήλωση του αντιστράτηγου
Η τελετή παράδοσης παραλαβής στο Δ’ ΣΣ ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του νέου Αρχηγού ΓΕΣ ο οποίος αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, σε όσα παίρνει μαζί του από τη Θράκη: Ο Αντιστράτηγος Γ. Καμπάς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: « Η Θράκη ήταν και θα είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος χώρος για τα εθνικά μας θέματα και ο στρατός πρέπει να είναι εδώ και να στηρίζει τις κοινωνίες ώστε να προχωράνε μπροστά ενωμένες, ανεξαρτήτως θρησκειών.»

Νεανικές δράσεις
Οι 43 προτάσεις που επιλέχθηκαν, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του έργου «Νεανικές Δράσεις» του Υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, συνολικού προϋπολογισμού 210.000 ευρώ, παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στους συλλόγους που έλαβαν έγκριση για χρηματοδότηση, ήταν και ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητική Αναπηρία και Φίλων Ν. Ροδόπης «Περπατώ».

Δήλωση του συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης
«Ο περιφερειάρχης μας είπε έμπλεος χαράς ότι τα χρήματα για την γέφυρα της Καβάλας θα δοθούν από την περιφέρεια. Δυστυχώς γα αυτόν τα χρήματα αυτά θα δοθούν από την Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.» αναφέρει σε δήλωσή του ο κος Σταμάτης Σακελλίων, συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και σημειώνει «δεν μας εκπλήσσει αυτό. Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από έναν περιφερειάρχη ο οποίος κατά την διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της κεντρικής ομιλίας του πρωθυπουργού στο αναπτυξιακό συνέδριο στην Κομοτηνή παρουσία του πρωθυπουργού αλλά και της μισής κυβέρνησης το μόνο που ζήτησε από τον πρωθυπουργό ήταν η απόσπαση μιας υπαλλήλου από την αποκεντρωμένη στην αιρετή περιφέρεια.» Και η ανακοίνωση καταλήγει « Και ενδεχομένως επειδή ίσως θα νόμιζε ότι δεν καταλάβαμε τι ζητούσε , επανέλαβε το αίτημα αυτό και κατά την διάρκεια της προλογικής ομιλίας του ενώπιον 1000 και πλέον ανθρώπων. Εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής.»

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Πρωτοβουλία Ι. Βαρδακαστάνη για το μέλλον της πολιτικής συνοχής μετά το 2020
Με την ομάδα Μελέτης της ΕΟΚΕ «Το μέλλον της πολιτικής συνοχής για την περίοδο μετά το 2020» που έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία της γνωμοδότησης της πολιτικής συνοχής, την οποία ζήτησε η προεδρεύουσα Ρουμανία, θα συνεδριάσει ο συν – εισηγητής της γνωμοδότης και πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, σήμερα και αύριο στην Κομοτηνή. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε ορισμένα έργα που χρηματοδοτούνται από τα Ταμεία Συνοχής.

Βουλή
Ερώτηση στη βουλή για τα ΚΔΑΠ
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με Θέμα: Για τις δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ των ΟΤΑ κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ . Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: Αν προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ και της ομόφωνης απόφασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ υπ’αριθ. 966/31-10-2018 για μόνιμες Δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων. Αν θα διασφαλίσουν τη μόνιμη χρηματοδότηση και την επέκταση του δικτύου των δημοσίων δόμων ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ Αμεα. Τι μέτρα θα πάρουν για να μετατραπούν οι υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου και επιπρόσθετα να προχωρήσουν σε προκήρυξη και άλλων μόνιμων θέσεων εργασίας, απαραίτητων για κάλυψη των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ως άνω δομές.

Περιφέρεια
Συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια ΑΜΘ και τον ΕΦΕΤ για την ασφάλεια των τροφίμων
Πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων υπέγραψαν στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Διονύσης Βλάχος. Το πρωτόκολλο συνεργασίας θα έχει ισχύ για τρία χρόνια και προβλέπει την από κοινού κατάρτιση του επίσημου προγράμματος ελέγχων για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων και τον συντονισμό ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του ΕΦΕΤ έτσι ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Προβλήματα στην οδό Περδίκα 
Την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή 9ου και 12ου Δημοτικού σχολείου στην περιοχή Περδίκα μετά την τελευταία βροχόπτωση αναδεικνύει με φωτογραφικό υλικό ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Παράταξης «Εμείς …η Πόλη». «Εκατοντάδες μαθητές δίνουν καθημερινά αγώνα για να έχουν πρόσβαση στις σχολικές αίθουσες των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για δυο δημοτικά σχολεία (9ο & 12ο) και δύο νηπιαγωγεία (9ο & 14Ο ) όπου η πρόσβαση στα σχολεία γίνεται αδύνατη κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων λόγω έλλειψης βασικών υποδομών.» αναφέρει ο κος Χασάν Χασάν.

Επίσκεψη μαθητών Βαρθολομιού Ηλείας στον Δήμαρχο Ξάνθης
Τον Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο επισκέφθηκαν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου και του Γενικού Λυκείου Βαρθολομιού Ηλείας, στο πλαίσιο της πενθήμερης εκδρομής τους στη Μακεδονία και τη Θράκη, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους. Ο Δήμαρχος Ξάνθης υποδέχθηκε τους μαθητές στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και τους ενημέρωσε για την ιστορία και τις ομορφιές της πόλης, αναφέρθηκε στον πολιτιστικό πλούτο και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού της ευρύτερης περιοχής και τους προσκάλεσε να περιηγηθούν στην Παλιά Πόλη, να επισκεφθούν σημαντικά πολιτιστικά μνημεία του Δήμου και να γευτούν παραδοσιακά λαχταριστά εδέσματα και γλυκίσματα. Οι μαθητές δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για την Ξάνθη και δεν παρέλειψαν να θέσουν περαιτέρω ερωτήσεις στον Δήμαρχο για την πόλη και τις ιδιαιτερότητές της

Ανακοίνωση για στρατολογικούς πίνακες
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Κομοτηνής όσοι άρρενες γεννήθηκαν το έτος 2003 και είναι γραμμένοι στα Μητρώα Αρρένων : 1)Της Δημοτικής Ενότητας του ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ (Δ.Ε, Κομοτηνής, Τ.Κ. Θρυλορίου, Τ.Κ. Κάλχαντα, Τ.Κ. Καρυδιάς, Τ.Κ. Πανδρόσου, Τ.Κ. Γρατινής και Τ.Κ. Κοσμίου), πρέπει να προσέλθουν (οι ίδιοι ή οι γονείς τους) στο γραφείο Μητρώων Αρρένων του Δήμου μας, για συμπλήρωση των στοιχείων τους στους Στρατολογικούς Πίνακες, το αργότερο μέχρι 29-03-2019 Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και για τις Δημοτικές Ενότητες της Αιγείρου και του Νέου Σιδηροχωρίου.

Παιδεία
Ευχαριστίες από την κα Μ. Κοσμίδου
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, μετά την ευτυχή έκβαση της καλλιτεχνικής εκδήλωσής της «Τα μουσικά τετράδια ανοίγουν» που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 19.00, ευχαριστεί με ανακοίνωσή της όσους συνετέλεσαν στην εξαιρετική επιτυχία του παραπάνω εγχειρήματος.

Ενημερωτική καμπάνια
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενημερωτική καμπάνια του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης για την ορθή χρήση των φαρμάκων με 37 ομιλίες στους 5.800 μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Ροδόπης. Έγινε ενημέρωση για τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων ,για τους κινδύνους από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών , για την επιτακτική ανάγκη της πρόληψης και του εμβολιασμού ,για τις συνέπειες του εθισμού στις ναρκωτικές ουσίες, στη νικοτίνη και στο αλκοόλ, για τις σοβαρότατες παρενέργειες από τη χρήση αναβολικών, κλπ

Σεμινάριο ΔΑΔΑΑ
6ο Σεμινάριο διοργανώνει ο Σύλλογος ΔΑΔΑΑ, με τίτλο: «Αυτισμός: Η διάγνωση, η παρέμβαση καιο ρόλος του σχολείου». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα γίνει παρουσίαση του προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης εκπαίδευσης θεραπευτών Portage, με ομιλήτρια τη κυρία Αντωνία Δούλα, ψυχολόγο . Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και θα λάβει χώρα το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 10:30π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, στην οδό Καβείρων 12, στην Κομοτηνή. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Πολιτισμός
Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στην Ξάνθη
Η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύουν στον κόσμο του μικρού μήκους με τις βραβευμένες ταινίες του 41ου Φεστιβάλ.

 

«Η χήνα του Πασά»
Η παράσταση καραγκιόζη «Η χήνα του Πασά» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 9/2 στις 18:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή Μια ξεκαρδιστική κωμωδία που βασίζεται στο παραδοσιακό Ζακυνθινό παραμύθι «Η χήνα του παπά», σε κείμενο του Δομτζίδη Απόστολου. Γενική Είσοδος: 5 €

 

 

 

 

Καρναβαλική συμμετοχή
3η συμμετοχή στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της 10ης Μαρτίου στη Ξάνθη για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου. Φέτος θα συμμετάσχουν ως: «ΟΙ ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΙΑΣΜΟΥ».

 

 

Αστυνομικό δελτίο
Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώθηκαν 27 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 21 το 2018) το μήνα Ιανουάριο. Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: Η υπερβολική ταχύτητα, Απόσπαση προσοχής οδηγού, η παραβίαση προτεραιότητας και μη τήρηση απόστασης ασφαλείας

Διαρρήξεις κλοπές
Άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες διέρρηξαν καταστήματα και το παγκάρι της εκκλησίας της Γρατινής. Προκάλεσαν φθορές, ξηλώνοντας ακόμη και στο Ναό.

 

 

Αθλητισμός
Πρωτάθλημα Παγκρατίου
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 στο κλειστό γυμναστήριο Αλεξανδρούπολης το Πρωτάθλημα Βορ.Ελλάδος Παγκρατίου Αθλήματος. λαβαν μέρος 17 σύλλογοι με περίπου 300 αθλητές. Από την πόλη της Κομοτηνής και τον Αθλητικό Σύλλογο ΓΙΝ ΓΙΑΝΓΚ συμμετείχαν 31 αθλητές στον αγών ημίεπαφής και οι 4 αυτών και στα παλαίσματα. Το αποτέλεσμα ήταν 35 μετάλλια (18 χρυσά 7 αργυρά 10 χάλκινα).

Καιρός:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, κυρίως στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά, μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά. Παγετός το πρωί και τα βράδυ στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Μοιράσου το άρθρο: