Η Περιφέρεια Αν Μακεδονίας Θράκης θα επιχειρήσει με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να αναλάβει την διαχείριση του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής μέσω χρησιδανείου. «Ήταν ένα άθλος η επαναλειτουργία του» ανέφερε ο χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος σημειώνοντας πως εφόσον περιέλθει στην Περιφέρεια, Περιφέρεια έχει πόρους για να το συντηρήσει. 

Ο κος Παύλος Δαμιανίδης

Όσον αφορά στη «διαδρομή», που θα ακολουθηθεί, όπως εξήγησε ο κος Περιφερειάρχης, θα το παραλάβει η Τεχνική Υπηρεσία, θα καταγράψει τι υπάρχει μέσα και τότε θα το παραλάβει η Περιφέρεια. Όσον αφορά στο ερώτημα: «Πώς θα λειτουργήσει;» η απάντηση που θα δοθεί εξαρτάται από το κόστος συντήρησης και την χρηματοδότηση δράσεων. Δράσεις, οι οποίες θα ενταχθούν ακόμη και στο ΕΣΠΑ.

Στο βάθος ο κος Βασίλης Τραϊφόρος

Παρά την συναινετική ψήφο οι Π/Σ ήταν αιχμηροί στις τοποθετήσεις τους. «Πληρώνουμε 150.000 ευρώ και δεν λειτουργεί. Ο τρόπος που πάτε να το λειτουργήσετε είναι αστείος. Υπάρχει το παράδειγμα μοντέλου λειτουργίας της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον τρόπο που πάτε. Να γίνει επιτέλους Οργανισμός.» τόνισε ο κος Παύλος Διαμιανίδης ρωτώντας αν «από το 2014 μέχρι σήμερα έχει η Περιφερειακή Αρχή εικόνα πού βρίσκεται το θέμα του Οργανισμού;» για να σημειώσει «Με επιτροπές και Υπηρεσίες συγγνώμη, αλλά ούτε στην πρώην Σοβιετική Ένωση δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν».

Ο κος Μαλτέζος με τους συναδέλφους του

Αιχμηρός στην τοποθέτηση του και ο κος Βασίλης Τραϊφόρος. «Το κτίριο χτίστηκε όταν τρώγαμε την αστακομακαρονάδα. 20 εκ. ευρώ είναι σκάνδαλο και πολιτικό ολίσθημα. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι πρότυπο προς αποφυγή, καθώς μπαίνει μέσα 300 εκ. Το Μέγαρο που έγινε στην Κομοτηνή ήταν Τεράστιο λάθος.» δήλωσε προτρέποντας να εκπονηθεί μια μελέτη βιωσιμότητας του Μεγάρου, μια μελέτη λειτουργίας. «Αλλιώς», όπως είπε, «να μην το ξεκινήσουμε». Ένα τέτοιο κτίριο δεν είναι υπόθεση μόνον της Ροδόπης ανέφερε ο κος Μαλτέζος  στην τοποθέτησή του σημειώνοντας, μεταξύ άλλων,  πως ίσως η φιλοξενία σχημάτων από την γειτονική Βουλγαρία να σηματοδοτήσει και εξελίξεις στην καλύτερη-πληρέστερη λειτουργία του Τελωνείου της Νυμφαίας ( να ανάψει «πράσινο» επιτέλους στη  διέλευση και λεωφορείων).

Να διατεθεί στην υπηρεσία του λαού της Περιφέρειας πρότεινε ο κος Χρήστος Τρέλλης σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να λειτουργεί για «λίγους κι εκλεκτούς». «Να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα λύει το ζήτημα των πόρων. Μέσω του ΥΠΠΟ να διασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι» τόνισε ο κος Τρέλλης.

Στην δευτερολογία του ο κος Περιφερειάρχης τόνισε πως δεν πρέπει να γίνουν ξανά τα ίδια λάθη για να μην προκύψουν τα ίδια προβλήματα με τη συντήρηση του. Μάλιστα ανέφερε πως με πόρους μέσω ΕΣΠΑ θα καλύπτονται τα έξοδα πραγματοποίησης 2-3 Φεστιβάλ. Μετά τη σύμβαση του χρησιδανείου ακολουθεί σχέδιο για τη χρηματοδότηση των δράσεων, προετοιμασία του Οργανισμού και εφόσον εγκριθεί διενέργεια των απαραίτητων προσλήψεων.
Φώτο: Στιγμιότυπα από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: