Κομοτηνή: Οι αλμυρές γεύσεις του χειμώνα

Array

Τα τουρσιά είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές όχι μόνο της Σαρακοστής, αλλά και της καλής συντροφιάς, των φίλων που ανταμώνουν και του τραπεζιού που στήνεται πρόχειρα με το τσίπουρο να ρέει. Η Θράκη έχει παράδοση στο καλό τουρσί. Μπορεί εύκολα να το βρίσκει κανείς έτοιμο στις προθήκες ακόμη και των πιο μικρών καταστημάτων,ωστόσο, αρκετοί επιλέγουν να το ετοιμάσουν οι ίδιοι, μόνοι στο σπίτι τους ακολουθώντας πάντα τα μυστικά των μεγαλυτέρων.

Πικάντικα και γλυκόξινα
Κομοτηνή: Οι αλμυρές γεύσεις του χειμώναΕίτε πικάντικα, είτε γλυκόξινα νοστιμεύουν με το καλύτερο τρόπο το τραπέζι κι αυτό ο κ. Τάσος Φυλαχτός το γνωρίζει καλά. Καλλιεργεί ο ίδιος τα λαχανικά του στην Κρωβύλη και παρασκευάζει το τουρσί για να το έχει έτοιμο τον Οκτώβριο. «Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε διάφορα τουρσιά, πιπεράκια, πικάντικα, διάφορα, ντομάτα, λάχανο, κουνουπίδι, γεμιστή μελιτζάνα, γεμιστή πιπεριά, πιπεριά Φλωρίνης κ.α.»δηλώνει ο ίδιος καμαρώνοντας για το γεγονός ότι από την Άνοιξη φυτεύει και καλλιεργεί ο ίδιος, ό,τι αργότερα θα βάλει στη σαλαμούρα (άλμη) του.

Παραδοσιακοί παρασκευαστές με φανατική πελατεία
Οι κάτοικοι της περιοχής αναζητούν τους παραδοσιακούς παρασκευαστές. Ψάχνουν τα αγγουράκια, τις πιπεριές, το λάχανο, το καρότο, το κουνουπίδι, τις πράσινες ντομάτες. Η λίστα τους είναι ατελείωτη. Ο κύριος Τάσος Φυλαχτός έχει ήδη γεμίσει τα βαρέλια του. Ανοίγει και κλείνει γρήγορα τα ανοίγματα τους με τα μεγάλα καπάκια. Το αλάτι μπόλικο, η σαλαμούρα με προσοχή έτοιμη. «Δεν χρειάζονται πολλά-πολλά. Καλή σαλαμούρα, ποιοτικά λαχανικά και το τραπέζι θα μοσχοβολήσει και θα νοστιμίσει» δηλώνει ο έμπειρος παρασκευαστής που μένει ως καλλιεργητής μακριά από τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα. «Η δουλειά πολύ, χειμώνα –καλοκαίρι, αλλά αξίζει τον κόπο!» λέει μην κρύβοντας την χαρά του κάθε φορά που ακούει τον καλό τον λόγο από τους πελάτες του. Άλλωστε, το πρώτο test το κάνει εκείνος…με τσίπουρο φυσικά.
Φώτο: Τάσος Φυλαχτός Ρεπορτάζ-Κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος