Κομοτηνή: Αναγκαία η δημιουργία νέων εκδηλώσεων για την τόνωση της τοπικής οικονομίας

«Στην εστίαση τα πράγματα είναι τραγικά ακόμη και στις μικρές εκείνες επιχειρήσεις, που υποτίθεται πως λειτουργούν με μικρό κόστος» δηλώνει ο κος Αντώνης Καμπουρίδης. Γεννημένος στην Αίγειρο, ζει κι εργάζεται στην Κομοτηνή. Από μαθητής του Γυμνασίου της Νέας Καλλίστης ακόμη δεν “έκρυβε τα λόγια” του. Υποστήριζε την άποψη του με επιχειρήματα, αγάπη κι έγνοια για τον τόπο. Το ίδιο κάνει και σήμερα. Τον συναντήσαμε στην μικρή επιχείρηση εστίασης που διαθέτει και μιλήσαμε μαζί του για ό,τι συμβαίνει και ό,τι θα μπορούσε να συμβεί για να πάνε τα πράγματα καλύτερα για τους επαγγελματίες και τον τόπο.

Κομοτηνή: Αναγκαία η δημιουργία νέων εκδηλώσεων για την τόνωση της τοπικής οικονομίας
Γραμματέας του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων και μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κομοτηνής ο κος Αντώνης Καμπουρίδης.

«Έχουμε μπει όλοι σε ένα λανθασμένο τρόπο αντίληψης. Επιλέξαμε την τακτική των προσφορών. Οι προσφορές δε φέρνουν κέρδος, απλώς συντηρείσαι» δηλώνει μην κρύβοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό του «Όλοι οι συνάδελφοι» λέει «κάνουν προσφορές- εκπτώσεις για να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους, όχι για να κερδίσουν.»

«Οι φοιτητές είναι κάτι έξτρα, δεν είναι μόνιμη η παρουσία τους»

Γραμματέας του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων και μέλος του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης ο κος  Αντώνης Καμπουρίδης έχει πολύ καλή εικόνα της αγοράς και της τοπικής οικονομίας. «Μιας οικονομίας που στηρίζεται μόνο στους φοιτητές;» τον ρωτάμε για να απαντήσει κατηγορηματικά πως η οικονομία της πόλης δεν στηρίζεται μόνο στην παρουσία των φοιτητών, αλλά αντιθέτως βασίζεται καθαρά στον πληθυσμό της πόλης. «Οι φοιτητές είναι κάτι έξτρα, δεν είναι μόνιμη η παρουσία τους. Περίπου 1.500 μένουν στην πόλη μας. Οι υπόλοιποι, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι  οικογένειες τους,  και τους δικαιολογώ,  δεν μένουν εδώ, επιλέγουν να έρθουν στις εξεταστικές μόνο, για να μετριάσουν κάπως  το κόστος των σπουδών τους.»

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει πολλά
Σύμφωνα με τον κ. Καμπουρίδη η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει πολλά, ώστε να προσελκύσει επισκέπτες, ξένο κόσμο, είτε για μια- δύο νύχτες, είτε για περισσότερες. “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λέει συνήθως:«Δεν έχουμε κλίνες, γιατί να μιλήσουμε για τουρισμό;» Αυτό είναι λάθος, μπορεί να κάνει δράσεις, εκδηλώσεις, που θα προσελκύσουν κόσμο. Ακόμη και για κάποιες ώρες να έρθουν κάποιοι, κάτι θα κερδίσουν. Χρήματα θα αφήσουν στην πόλη μας.»

Εκδηλώσεις και δράσεις για την προσέλκυση επισκεπτών
Όπως υποστηρίζει ο κος Καμπουρίδης τα τελευταία δέκα χρόνια της Κρίσης τα χρήματα που γυρίζουν στην πόλη μειώθηκαν. Οι ανάγκες, όμως, αυξήθηκαν. «Αν γύριζαν στην τοπική οικονομία 100.000 ευρώ, αυτή τη στιγμή γυρίζουν 70.000. Υπάρχει κορεσμός στα επαγγέλματα. Σε οποιοδήποτε αντικείμενο. Με αποτέλεσμα να φυτοζωούν όλες οι επιχειρήσεις. Πρέπει να κάνουμε δράσεις όλες οι επιχειρήσεις έστω για μια, δύο και τρεις μέρες.» εξηγεί και φέρει ως παράδειγμα το Komo Run. “Σιγά – σιγά μπορεί να τραβήξει κόσμο και από τους όμορους Νομούς. Μια απλή δράση την οποία την ξεκίνησαν Σύλλογοι, μπορεί να φέρει κόσμο. Το: “δεν έχουμε λεφτά”, “δεν έχουμε κλίνες” θα πρέπει να το ξεχάσουν, να ενεργοποιηθούν οι ίδιοι και ο κάθε Δήμος, η κάθε Ομοσπονδία,  ο κάθε Σύλλογος, η Περιφέρεια και να αναλάβουμε όλοι  τις ευθύνες μας.»
Φώτο: Αντώνης Καμπουρίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος