«Υπάρχουν πάρα πολλά άτομα με πάρα πολλά προβλήματα υγείας. Ήδη στο Σωματείο είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 400.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ροδόπης, ο κος Τρύφωνας Καρούντζος και εξηγεί ότι προ 20 ημερών σε συνάντηση εργασίας με την Πολιτική Προστασία παρέδωσε στο ΕΚΑΒ τα ονόματα και τις διευθύνσεις 20 ατόμων που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει από πού θα πάει να παραλάβει αυτούς που έχουν ανάγκη να μετακινούνται στο Νοσοκομείο κάθε δεύτερη μέρα σε εκείνη την περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν θα τους επιτρέπουν να μετακινηθούν μόνοι τους.

Ο κος Τρύφωνας Καρούντζος και η κα Στέλλα Βογιατζή στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου.

«Τα ΑμεΑ να έχουν προσβασιμότητα στην υγεία, αυτός είναι ο στόχος μας και δεν αναφέρομαι σε μια ράμπα και σε μια τουαλέτα, όπως νομίζουν πολλοί. Αλλά ακόμη και σε περίπτωση χιονόπτωσης να μπορεί να πάει το ειδικό όχημα στο σπίτι ενός ΑμεΑ για να παραλάβει αυτόν που έχει ανάγκη και δεν μπορεί μόνος του.» εξηγεί ο πρόεδρος μιλώντας για την αναγκαιότητα της καταγραφής – χαρτογράφησης των ΑμεΑ της περιοχής. «Δεν κάνουμε γενική καταγραφή των ΑμεΑ, τους χωρίζουμε ανά παθήσεις . Σε κάθε επαφή που έχουμε με αρμόδιους φορείς τους ενημερώνουμε αναλυτικά για τις παθήσεις αυτές, ώστε και οι αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν τρόπους μέριμνας για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς όταν χρειαστεί.»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση από πλευράς Σωματείου για την τοποθέτηση 20 απινιδωτών στην πόλη, σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε αν υποστεί κάποιος ένα έμφραγμα, να σωθεί. «Τα πρώτα πέντε λεπτά θα είναι σωτήρια αν λάβει βοήθεια. Το κόστος είναι μικρό κοντά στην αξία της ανθρώπινης ζωής» δηλώνει προτρέποντας παράλληλα τις δύο εθελοντικές ομάδες του Νομού, αυτή του Ερυθρού Σταυρού και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης να συνεργάζονται μεταξύ τους και να καθοδηγούνται από την Πυροσβεστική. Να δίνουν έτσι βοήθεια, όποτε προκύψει ανάγκη και στα ΑμεΑ της περιοχής. «Το οικονομικό κόστος για την Ελλάδα από την απώλεια ανθρώπινης ζωής είναι πολλαπλάσιο από το κόστος της διάσωσής του.» υπενθυμίζει εύστοχα ο δραστήριος πρόεδρος συνεχίζοντας το έργο του στο πλευρό των ΑμεΑ.
Φώτο: Ο κος Τρύφωνας Καρούντζος επισημαίνει τις ελλείψεις και καταθέτει προτάσεις ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: