Κομοτηνή: Ανεμπόδιστη πρόσβαση στις χαρές της θάλασσας

«Η εμπειρία στο sea track είναι πολύ διαφορετική από ότι είχαμε μέχρι τώρα. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε τα λεγόμενα «τρίκυκλα», σε κουβαλούσανε δύο τρία άτομα κι έμπαινες στη θάλασσα. Αυτό σου προσφέρει αυτονομία, δεν χρειάζεσαι τη βοήθεια κανενός. Μπαίνεις, κολυμπάς, βγαίνεις μόνος, κάνεις το ντους σου και φεύγεις. Μόνο αν κάποιος έχει δυσκολία στα χέρια χρειάζεται συνοδό.» δηλώνει η κα Στέλλα Βογιατζή, γραμματέας της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και γραμματέας του Νομαρχιακού Συλλόγου της Ροδόπης. Παράλληλα, σημειώνει πως χάρη σ΄ αυτόν τον μηχανισμό χαίρεται την θάλασσα από τον Ιούνιο και θα συνεχίσει να το κάνει  μέχρι τον Οκτώβρη.

Κομοτηνή: Ανεμπόδιστη πρόσβαση στις χαρές της θάλασσας«Ο αυτόνομος μηχανισμός πρόσβασης στη θάλασσα είναι πατέντα ελληνική του Πανεπιστημίου Πατρών, λειτουργεί σε 65 σημεία της χώρας, έχει τοποθετηθεί ακόμη στην Ιταλία, στο Ισραήλ και στην Κύπρο. » δηλώνει ο Τρύφωνας Καρούντζος, πρόεδρος του Σωματείου των ΑμεΑ της ΠΕ Ροδόπης και πρωτοστάτης στην προσπάθεια να στηθεί και να λειτουργήσει ο μηχανισμός. Όπως εξηγεί ο μηχανισμός αυτός έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί ακόμη  και σε λίμνες. «Είμαστε ευχαριστημένοι με τον μηχανισμό. Έχουμε αύξηση των χρηστών. Όλες οι χρήσεις καταγράφονται και οι μετρήσεις θα γνωστοποιηθούν στο τέλος της σεζόν. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί ακόμη κι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, αλλά και γυναίκες που έκαναν επέμβαση στα γόνατα τους, τον χρησιμοποιούν.»

Ένα καλοκαίρι για όλους

Η συσκευή για την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη Θάλασσα άλλαξε προς το καλύτερο το καλοκαίρι πολλών. Πριν δύο χρόνια οι περιορισμοί που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν ήταν πολλοί. Τώρα απολαμβάνουν την ελευθερία που τους προσφέρει η αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. Ο Σύλλογος Ατόμων με αναπηρία Ροδόπης με τη βοήθεια του δήμου Κομοτηνής στην παραλία «Ιουλία» του Φαναρίου τοποθέτησε έναν μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα. Ο χρήστης πατώντας ένα κουμπί στο τηλεχειριστήριο του μεταφέρεται από την παραλία μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος. Μόλις τελειώσει το μπάνιο του επιβιβάζεται στην καρέκλα και πάλι πατώντας ένα κουμπί επιστρέφει στη στεριά.

“Ξενάγηση” και στον κόσμο του βυθού

Πρόσφατα έγινε μία νέα προσθήκη, ώστε άτομα με αναπηρία ή κάποια κινητική δυσκολία να μπορούν πλέον να δουν πώς είναι μέσα ο βυθός της παραλίας. «Ξενάγηση στον κόσμο του βυθού, σε απόσταση τριών μέτρων από τη στεριά, όπου ψάρια, πετρούλες, ακόμη και σπηλιές μικρές περιμένουν τον λουόμενο . Η μάσκα βοηθάει πάρα πολύ.» εξηγεί ο κος Καρούντζος που είχε και την ιδέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως  ο ειδικός αυτός μηχανισμός είναι ενεργειακά αυτόνομος, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση. Το Seatrac έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο γενικά. Και στα 65 συνολικά μηχανήματα που εγκαταστάθηκαν σε όλη τη χώρα το 2016 σημειώθηκαν 8.000 χρήσεις και το 2017, 12.000 χρήσεις. Σημαντικό επίσης είναι ότι όπου τοποθετείται το seatrac αγκαλιάζεται από ολόκληρη την κοινωνία και οι άνθρωποι εξοικειώνονται με τη διαφορετικότητα.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την παραλία “Ιουλία” ρεπορτάζ- κείμενο -φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος