Κάτουλλος, Βεργίλιος, Οράτιος, Προπέρτιος, Τίβουλλος, Σουλπικία,Οβίδιος,Μαρτιάλλης και Πριάπεια στις σελίδες μιας εξαιρετικής ανθολογίας της λατινικής ερωτικής ποίησης που κυκλοφόρησαν δύο αδέρφια, καθηγητές του Πανεπιστήμιου, ο Ανδρέας Ν. Μιχαλόπουλος και ο Χαρίλαος Ν. Μιχαλόπουλος. Ο έρωτας και οι ποικίλες εκφάνσεις του δεν έπαψαν ποτέ να βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου της Ρώμης γράφουν στο εισαγωγικό σημείωμα και μας δίνουν την ευκαιρία να γίνει και δικός μας «κτήμα».

«Η Ανθολογία λατινικής ερωτικής ποίησης έχει γίνει σε συνεργασία με τον αδερφό μου Ανδρέα Μιχαλόπουλο, ο οποίος είναι καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Χαρίλαος Μιχαλόπουλος καθηγητής στο Δ.Π.Θ.. πάντοτε προσηνής, ευγενικός και καταδεκτικός προσθέτει σεμνά πως η έκδοση αυτή έρχεται να καλύψει ένα βιβλιογραφικό κενό, που αφορά στην παρουσία της ερωτικής ποίησης της Ρώμης στα ελληνικά εκδοτικά πράγματα.

«Η ερωτική ποίηση στην Ρώμη είναι μια ποίηση που χαρακτηρίζεται από φαντασία, από εκπλήξεις , ευαισθησία και αντινομίες.»

«Καιρό είχαμε στο μυαλό μας να δώσουμε ένα απάνθισμα, υποκειμενική η επιλογή, κειμένων της Ρωμαϊκής Ερωτικής Ποίησης στο αναγνωστικό κοινό. Η ερωτική ποίηση στην Ρώμη είναι μια ποίηση που χαρακτηρίζεται από φαντασία, από εκπλήξεις , ευαισθησία και αντινομίες. Και γι αυτό προσπαθήσαμε να έχουμε μια επιλογή από όσο το δυνατόν περισσότερους ποιητές. Συμπεριλάβαμε μάλιστα, από όσο γνωρίζω για πρώτη μεταφράζεται στα Ελληνικά έργο της, τη μόνη Ρωμαία ποιήτρια , της οποίας το έργο σώζεται από την Ρώμη, της Σουλπικίας . Προσπαθήσαμε να έχουμε μια ικανοποιητική στο μέτρο του δυνατού εκπροσώπηση και Λογοτεχνικών Ειδών, όχι μόνο ρωμαϊκή ερωτική ελεγεία, αλλά και λυρική ποίηση, και έπος, επίγραμμα.»

Στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Χαρίλαος Μιχαλόπουλος καθηγητής στο Δ.Π.Θ..

«Η ανθρώπινη φύση έχει κάποια χαρακτηριστικά που παραμένουν αναλλοίωτα στον ανθρώπινο πόνο.»
«Ως συναίσθημα ο έρωτας αλλάζει από εποχή σε εποχή;» ρωτάμε τον κ. Μιχαλόπουλο για να απαντήσει ότι: «Η ανθρώπινη φύση έχει κάποια χαρακτηριστικά που παραμένουν αναλλοίωτα στον ανθρώπινο πόνο . Ο τρόπος, η ποικιλία, οι εκφάνσεις, το ύφος και ο τόνος με τον οποίο εκφράζεται έχει να κάνει με την κοινωνία, με την εκάστοτε εποχή, οπότε εκεί θα δούμε διαφοροποιήσεις.» «Πιο σεμνοί οι ερωτευμένοι της αρχαίας Ρώμης;» επιμένουμε για να απαντήσει: «Όχι αναγκαστικά πιο σεμνοί κι όχι πάντοτε. Έχουμε πικάντικο και πιπεράτο περιεχόμενο, όπως τα ποιήματα του Μαρτιάλη. Επιχειρήσαμε να υπάρχει και το ένα και το άλλο.»

 

«Ένας μεγάλος άγνωστος η λατινική ερωτική ποίηση, αλλά είναι και ένα κομμάτι της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς»

Η λατινική ερωτική ποίηση, σύμφωνα με τον δημιουργικό Καθηγητή, είναι εν πολλοίς- ένας μεγάλος άγνωστος, αλλά είναι και ένα κομμάτι της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. «Νομίζω ότι κι αυτό φαίνεται, έχει αρχίσει να υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον γι αυτή την Λογοτεχνία. Ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής ταυτότητας είναι το κομμάτι αυτό της αρχαίας Ρώμης και είναι κρίμα να παραμένει κτήμα των ειδικών.» δηλώνει και σημειώνει « Θέλαμε να μοιραστούμε αυτό που αγαπάμε ερευνητικά, να γίνει κτήμα κοινό ενός ευρύτερου κοινού. Η ανθολογία αυτή έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο που να απευθύνεται στο ευρύ αναγνωστικό κοινό γι αυτό ακριβώς υπάρχουν και εισαγωγικά σημειώματα και παραπομπές και για το ίδιο το κείμενο, αλλά και εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν, επεξηγούνται, ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να απολαύσει αυτή την ποίηση.»

«Μισώ και αγαπώ. Ίσως ζητάς να μάθεις το γιατί./ Δεν ξέρω, το νιώθω όμως να γίνεται και βασανίζομαι»

«Παρατηρείτε τους φοιτητές σας να ερωτεύονται σήμερα;» τον ρωτάμε για να απαντήσει « Δεν μπορούν οι νέοι να μην ερωτεύονται» απαντά και γελά ωστόσο δεν κρύβει πως νιώθει κι εκείνος, ότι είναι αρκετά διστακτικοί και λίγο πιο κουμπωμένοι ή μαζεμένοι από ότι ήταν οι παλιότεροι . «Είναι λίγο πιο διστακτικά τα πράγματα, λίγο πιο κλεισμένοι στο καβούκι τους από ότι ήταν οι παλιότεροι . Έχουμε πολλά μέσα για να επικοινωνήσουμε ηλεκτρονικά, άλλο πράγμα να στείλεις ένα μήνυμα κι άλλο να έχεις το θάρρος να σταθείς δίπλα του, να του το πεις ή να του το ψιθυρίσεις» σημειώνει και με πολύ γλυκό τρόπο μοιράζεται μια στροφή από τον Κάτουλλο : «Μισώ και αγαπώ. Ίσως ζητάς να μάθεις το γιατί./ Δεν ξέρω, το νιώθω όμως να γίνεται και βασανίζομαι»
Φώτο: Ο κος Χαρίλαος Μιχαλόπουλος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: