Κομοτηνή: Από την Ανατολική Ρωμυλία στη Ροδόπη

Array

Στην επαρχία του Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας το Σιναπλί, το κεφαλοχώρι που με τον ξεριζωμό αφέθηκε πίσω. Δεν λησμονήθηκε, όμως, ποτέ γιατί «ρίζωσε» στις καρδιές εκείνων των ανθρώπων, μα και σ΄ αυτές των παιδιών, των εγγονών και των δισέγγονων τους που νιώθουν να την ίδια λαχτάρα για ό,τι το θυμίζει ακόμη και σήμερα. Στο Σιναπλί, στην Ανατολική Ρωμυλία «επιστρέφουν» τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών.

Το Σιναπλί κομμάτι της καρδιάς τους…
Κομοτηνή: Από την Ανατολική Ρωμυλία στη Ροδόπη«Το Σιναπλί είναι κομμάτι της καρδιάς μου, το μέρος που μεγάλωσα και το μέρος των εικόνων του παππού και της γιαγιάς.»¨δηλώνει ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου ο κύριος Δημήτρης Παπαλιάς, με καταγωγή από το Σιναπλί της Ανατολικής Ρωμυλίας. Από εκεί και οι κάτοικοι της σημερινής Μεσσούνης, όπως κι αυτοί του Πολύκαστρου Κίλκις.

Ιστορίες της προσφυγιάς
Τέτοια “κομμάτια” στην καρδιά της έχει πολλά φυλαγμένα η γραμματέας του Συλλόγου η κα Μαριάννα Κηπουρού. «Έχω κι εγώ μέσα μου ιστορίες πολλές, από τον προπάππου και την προγιαγιά που έφυγαν από τη ζωή, όταν εγώ ήμουν είκοσι χρονών. Έχω ζήσει τα έθιμα τους, τις ιστορίες τους, τις συνήθειές τους, ακόμη και τον ιδιωματισμό στη γλώσσα. Έχω ακούσματα και είναι πολύ σημαντικό.» δηλώνει η ίδια με καμάρι και συγκίνηση. «Δεν μιλούσαν για την προσφυγιά. Πονούσε το κομμάτι αυτό. Κάπου – κάπου έλεγαν «εμείς στην Πατρίδα κάναμε αυτό ή κάναμε εκείνο». Αλλά για τον ίδιο τον ξεριζωμό και την προσφυγιά δεν μιλούσαν πολύ.» δηλώνει και σημειώνει πως «Νοσταλγούσαν πάρα πολύ τον τόπο τους. Πήγαν όταν ήταν πολύ μεγάλοι πια. Φανταστείτε ότι ο προπάππους μου, η μαμά του ζούσε εκεί, την είδε τελευταία φορά το ΄40 και μετά ξανά πάλι το 1967. Είναι τραγικό.» Πολλά τέτοια «τραγικά» έχει να διηγηθεί κάθε Ανατολικορωμυλιώτης μιλώντας για τους ανθρώπους εκείνους. Ο Σύλλογος τους είναι μια καλή αφορμή αυτά, κι άλλα επίσης σημαντικά, να έρθουν στο προσκήνιο.

Εκατό χορευτές
«Ο Σύλλογος είχε ιδρυθεί το 2008, αδράνησε για λίγο καιρό και τον Ιανουάριο του 2017 μια ομάδα ανθρώπων με αγάπη και μεράκι για την παράδοση τον επαναδραστηριοποιήσαμε. Τώρα αριθμεί 100 μέλη και 80 χορευτές Μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή Θρακιώτες και μη.» δηλώνει η κα Κηπουρού ικανοποιημένη από την αποδοχή του Συλλόγου τους και προσθέτει «Οι εγγραφές συνεχίζονται, θα ξεπεράσουμε τους εκατό χορευτές φέτος. Τα μέλη μας είναι άτομα όλων των ηλικιών. Είναι ένας Σύλλογος με ιστορική ταυτότητα, την Ανατολική Ρωμυλία, την Βόρεια Θράκη.»

Οι εγγραφές συνεχίζονται στο δικό τους Στέκι
Οι εγγραφές συνεχίζονται στο δικό τους χώρο, στο γραφείο του Συλλόγου, στην οδό Κουρτίδου 4, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από τις έξι μέχρι τις οκτώ το απόγευμα και το Σάββατο από τις έξι μέχρι τις δώδεκα το πρωί. «Στους χορούς βάση μας είναι η Θράκη και ειδικότερα η Ανατολική Ρωμυλία. Δείχνουμε και χορούς από όλη την Ελλάδα, τόσο στα Τμήματα αρχαρίων όσο και σε αυτά των Ενηλίκων.» εξηγεί ο Δημήτρης Παπαλιάς, ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου και κάνει λόγο για μεγάλη διάθεση, για όρεξη να μάθουν και να χορέψουν. «Ο χορός είναι εύκολος. Σκοπός μας η διάσωση και διάδοση των εθίμων. Δεν μένουμε μόνο εκεί. Αναλύουμε πολλά που αφορούν τους χορούς και τα δρώμενα, ώστε να μπορέσουμε να τα παρουσιάσουμε κάποια στιγμή σε κάποια εκδήλωση της πόλης.»

Χορός και δράσεις όλη τη χρονιά
Όσον αφορά στον προγραμματισμό η κυρία Κηπουρού είναι αποκαλυπτική « Θα πραγματοποιηθεί αγιασμός στα γραφεία του συλλόγου την Κυριακή στις πέντε το απόγευμα. Στις Γιορτές του Δωδεκαημέρου, του Δήμου Κομοτηνής θα παρουσιάσουμε το έθιμο «Εννιά Φαγητά».Επίσης θα διοργανώσουμε βιβλιοπαρουσιάσεις, θα έχουμε συμμετοχή σε βιωματικό σεμινάριο και θα δώσουμε θεματική παράσταση στο τέλος της χρονιάς.»

Μια παρέα όλοι μαζί
Ανατολυκορωμιλιώτες στην Ροδόπη απαντώνται στην Αίγειρο, στην Ξυλαγανή, στους Προσκυνητές, στη Διώνη, στην Κρωβύλη, στη Στρύμη. «Είμαστε μια παρέα όλοι.» δηλώνει η κυρία Κηπουρού και σπεύδει να απευθύνει το δικό της κάλεσμα «Να έρθουν να γνωρίσουν τις ρίζες τους, την παράδοση.Παράδοση αυτό σημαίνει, παραδίδω σε κάποιον κάτι για να το διαφυλάξει. Η παράδοση είναι αφετηρία για τη σύγχρονη ζωή. Κι ο  χορός είναι ψυχοθεραπεία, έχει πολλά οφέλη.» τονίζοντας ότι είναι ευλογία όχι απλά τύχη να έχουν τον κ. Δημήτρη Παπαλιά δάσκαλο, «μεταδίδει το εξαιρετικό του  ήθος  στους χορευτές.»
Φώτο: Μαριάννα Κηπουρού Δημήτρης Παπαλιάς Ρεπορτάζ-Κείμενο- Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος