Φιλοξενία,παράδοση και φυσική ομορφιά, αυτά κι άλλα ακόμη περισσότερα είναι οι Ασπράγγελοι,το πρώτο χωριό στο Κεντρικό Ζαγόρι. Άρωμα από τα Ζαγοροχώρια μετέφεραν τα μέλη του  Πολιτιστικού Συλλόγου «Ασπράγγελοι» κατά την επίσκεψή τους στην απόγονο του Ηπειρώτη Λύσανδρου Σκουτέρη, στην Κομοτηναία «αρχόντισσα», την κα Κική Σκουτέρη Δίντσογλου. Παρουσία του πρώην δημάρχου Ζαγορίου, του κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, ενεργού και δραστήριου πάντα και του φιλόξενου και επίσης πολύ δραστήριου προέδρου του Συλλόγου Ηπειρωτών Ροδόπης, του κ. Γιάννη Τζαμπάζη, που ανέλαβε την ξενάγηση και την φιλοξενία των Ηπειρωτών αδερφών του. Της χάρισαν γεύσεις και μνήμες του χωριού Ασπράγγελοι κι εκείνη άνοιξε μια μεγάλη αγκαλιά και τους υποδέχτηκε με αγάπη απολαμβάνοντας κάθε στιγμή μαζί τους…

img_20161015_190603
Ο κος Γιάννης Τζαμπάζης και οι Ηπειρώτες επισκέπτες

«Ήταν μεγάλη μας τιμή που ξεκίνησαν από την Ήπειρο οι πατριώτες μας, η οικογένεια μας. Τους ξεναγήσαμε στο Μουσείο Σκουτέρη και το βράδυ γλεντήσαμε σε ένα ηπειρώτικο γλέντι. Ήμαστε μια δεμένη οικογένεια. Ο Γαβριήλ Παπαναστασίου αγαπάει πολύ τη Θράκη» δήλωσε ο κος Τζαμπάζης και ο πρώην δήμαρχος Ζαγορίου, επικεφαλής της Ηπειρώτικης αποστολής πρόσθεσε «Ο Γιάννης συνεχίζει την παράδοση, όπως και η Κική Σκουτέρη -Δίντσογλου. Οι Ηπειρώτες έχουν προσφέρει πάρα πολλά στο ελληνικό κράτος».

img_20161015_191130_1cs
Η κα Σκουτέρη με τον κο Παπαναστάσιου

Σ’ αυτό το σημείο η γηραιά κυρία με την εξαιρετική ζωντάνια στο βλέμμα και στην καρδιά, η κα Κική Σκουτέρη Δίντσογλου παρενέβη προσθέτοντας «Οφείλουμε την ύπαρξη της Ελλάδος στους Ηπειρώτες δωρητές και στους Ηπειρώτες πολεμιστές της Ελευθερίας με πρώτο τον Αβέρωφ και το Ναυτικό του. Οι Ηπειρώτες συνέβαλαν πάρα πολλά στο να διευρυνθεί το κράτος. Να είναι υπερήφανοι για την καταγωγή τους, αλλά να κρατούν ψηλά και την Κομοτηνή».

Τέσσερις Ηπειρώτες δήμαρχοι

Στην ηπειρώτικη καταγωγή τεσσάρων δημάρχων αναφέρθηκε ο κος Παπαναστασίου, αλλά και στους στόχους του ταξιδιού. «Ο πρώτος δήμαρχος, ο Απόστολος Σούζος καταγόταν από το μικρό χωριό Ασπράγγελοι, παλιά ονομασία Ντορβά. Σήμερα έδρα του δήμου Ζαγορίου, δεν έχει πάνω από πενήντα κατοίκους τη διάρκεια του χειμώνα με έναν, όμως, πολύ δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο. Διοργανώσαμε αυτό το ταξίδι για να αποδώσουμε τιμή στη Βασιλική Σκουτέρη που έκανε αυτό το μεγάλο δώρο στο δήμο Κομοτηνής και τώρα αξιοποιείται και από το Σύλλογο Ηπειρωτών. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους Ηπειρώτες που έχουν δώσει πολλά στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη. Όλοι επιτυχημένοι έμποροι. Εκτός από τον Απόστολο Σούζο, Ηπειρώτες στην καταγωγή ήταν και οι: Ζωϊδης, Μπέκος και ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης. Τέσσερις δήμαρχοι με καταγωγή από την Ήπειρο. Οι Ηπειρώτες όπου πάτησαν το πόδι τους έκαναν πολλά καλά» κατέληξε δίνοντας την υπόσχεση ότι οι άριστες σχέσεις των δύο περιοχών θα συνεχιστούν και στο μέλλον.
Φώτο: Επίσκεψη των Ηπειρωτών στο σπίτι της κας Βασιλικής Σκουτέρη Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: