Σπουδάζουν στην Κομοτηνή. Φοιτητές που άφησαν πίσω τους την Κρήτη και βρέθηκαν στο άλλο άκρο της χώρας, στην Θράκη. Η Κρήτη, ο κοινός τόπος καταγωγής, τους οδήγησε στο ίδιο στέκι. «Εμείς οι Κρητικοί, όταν φεύγουμε από τον τόπο μας, από την πατρίδα μας, νιώθουμε κάπως περίεργα» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Γιάννης Περάκης προσθέτοντας «μακριά από την Κρήτη δεν μπορούμε. Θέλουμε όλοι να γυρίσουμε πίσω, το νιώθουμε αυτό το συναίσθημα, όσο καλά κι αν περνάμε εκεί που είμαστε.»

Ο Σύλλογος Κρητών, αλλά και το Στέκι τους, αποτελεί γι αυτούς: «παρέα», «οικογένεια», «σπίτι», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν. Ο ένας φέρνει τον άλλον και η παρέα αυτή των Κρητών φοιτητών μεγαλώνει. «Τη ζεστασιά που νιώσαμε εμείς ερχόμενοι εδώ, θέλουμε να την γνωρίσουν και οι πρωτοετείς φοιτητές. » δηλώνει ο 4ετής πια φοιτητής του Δ.Π.Θ. εξηγώντας πως χρόνο το χρόνο η παρέα μεγαλώνει, «ριζώνει» στις καρδιές όλων μα και στην Κομοτηνή. «Μακριά από τον τόπο μας όλοι ερχόμαστε πιο κοντά» λένε και προετοιμάζουν το γλέντι τους, το ένα από τα δύο που διοργανώνουν κάθε χρόνο. Δίνουν ραντεβού στις 25 Νοεμβρίου με λύρα, μαντινάδες, ρακιές και χορούς, έτσι η Κρήτη ζωντανεύει στην καρδιά της Θράκης.

Δωρεάν μαθήματα χορού σε όλους τους φοιτητές
Συρτός ή Χανιώτης, Μαλεβιζιώτης ή Καστρινός, Σιγανός, Πεντοζάλι, Σούστα, παλιοί αλλά όχι ξεχασμένοι χοροί της Κρήτης. Όλοι τους διδάσκονται στα μέλη του Συλλόγου και παρουσιάζονται με κάθε αφορμή. Φέτος, σημειώθηκε μια καλή «απόβαση» από την Κρήτη. Περισσότεροι από σαράντα πρωτοετείς φοιτητές έδωσαν ήδη το παρόν τους στη Στέγη της Κρήτης. Κι όπως λέει ο κος Περάκης υπάρχουν κι άλλοι τόσοι που ακόμη δεν έχουν «γνωριστεί» με το Σύλλογο. Στο 1ο ΚΑΠΗ παραδίδουν δωρεάν μαθήματα χορού για όλους τους φοιτητές, όχι μόνο για τους καταγώμενους από την Κρήτη θέλοντας να προβάλουν τον τόπο τους. Γιατί, όπως λέει με περηφάνια η Κρήτη είναι γι αυτόν: «Παράδοση, λεβεντιά, ντόμπροι άνθρωποι». Όσον αφορά στους θρακιώτες; Σημειώνει χωρίς δεύτερη σκέψη: «Είναι πολύ καλοί άνθρωποι. Σέβονται και στηρίζουν τους φοιτητές, έχουμε μια καλή σχέση.»
Φώτο:Ο κ. Γιάννης Περάκης με συμφοιτητές του από την Κρήτη Ρεπορτάζ-Κείμενο-Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: