Δεκατρείς δημιουργοί της Μαρώνειας εκθέτουν τα έργα τους κερδίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού και τα θετικά τους σχόλια. Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μαρώνειας ένωσαν τις δυνάμεις τους παρουσιάζοντας πτυχές αυτού του μαγικού χώρου, της Μαρώνειας, πηγή έμπνευσης για πολλούς. “Είναι μια συνεργασία πολλών ανθρώπων» δηλώνει ο Θανάσης Πανδρευμένος, που τόσο εκείνος, όσο και η σύζυγός του και η εγγονής τους Έλλη, παίρνουν μέρος στην έκθεση. «Είναι μια πρωτοβουλία των ντόπιων η έκθεση που υλοποιήθηκε με την βοήθεια του Δήμου Μαρωνείας Σαπών» προσθέτει μιλώντας για την έκθεση στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Μια έκθεση που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 10 Αυγούστου. Αμέσως μετά θα φιλοξενηθεί στην Ξυλαγανή.

Αγιογραφίες, ακουαρέλες, κοσμήματα…
Δεκατρείς δημιουργοί, ντόπιοι εικαστικοί παρουσιάζουν μια πολύ μεγάλη ποικιλία έργων, ποιοτικά έργα με μεράκι και έμπνευση: Αγιογραφίες, ακουαρέλες, έργα με τεχνική κολάζ και ζωγραφική, κοσμήματα με δέρμα, ντεκουπάζ, εκθέματα με υλικά από τη θάλασσα, πίνακες με ψηφιδωτά, ζωγραφική πάνω σε πέτρες. «Το επίπεδο είναι πολύ ανεβασμένο. Δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν τόσο όμορφα έργα» δηλώνει ο Θανάσης Πανδρευμένος έχοντας πάντα μια πιο έμπειρη ματιά σε ζητήματα Πολιτισμού. «Εντυπωσιάστηκα από την οργάνωση της έκθεσης, την ποιότητα των έργων, αλλά και από την προσέλευση του κοινού. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι 7-9, αλλά οι επισκέπτες παραμένουν στο χώρο και μετά τη λήξη του ωραρίου.» δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και την αποδοχή.

13 συν μια μικρή δημιουργός που κλέβει την παράσταση…
Την παράσταση μέχρι στιγμής έχει κλέψει η μικρότερη σε ηλικία εκθέτρια, η Έλλη, η εγγονή του Θανάση Πανδρευμένου , η οποία ζωγράφισε πιάτα με χρώματα της Μαρώνειας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο κοινό και πολλοί ενδιαφέρθηκαν μάλιστα να τα αγοράσουν. «Φέτος είναι η πρώτη χρονιά της έκθεσης, νομίζω ότι μπορεί να μείνει σαν θεσμός και κάθε χρόνο να βελτιώνεται.» προτείνει ο κος Πανδρευμένος.

Και οι επισημάνσεις για όλα όσα πρέπει να γίνουν

Μιλώντας τέλος για την ίδια τη Μαρώνεια και την τουριστική κίνηση σημειώνει ότι θα πρέπει να προσέξουν οι υπεύθυνοι τις υποδομές. «Μέσα στο χωριό η οδοποιία είναι σε κακή κατάσταση, ο δήμαρχος μας υποσχέθηκε ότι θα συμμαζευτεί, ότι θα γίνουν έργα. Η έδρα του δήμου είναι στις Σάπες, αλλά και η Μαρώνεια θα πρέπει να προσεχθεί. Είναι πολλοί οικισμοί, πολλές οι παραλίες, αλλά το προσωπικό λίγο. Υπάρχει η ιστορία, οι  αρχαιολογικοί χώροι, που έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για την ανάδειξή τους. Το θέατρο λειτουργεί, όπως λειτουργεί, αλλά υπάρχουν και άλλοι χώροι. Το σπήλαιο της Μαρώνειας είναι καταπληκτικό, θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα γίνει επισκέψιμο ή όχι. Θα μπορούσε να πάρει μια μεγάλη ώθηση η Μαρώνεια με την ανάδειξη του σπηλαίου και των αρχαιολογικών χώρων. Οι χρηματοδοτήσεις που δίνονται στους δήμους είναι με το σταγονόμετρο.

Είναι όμορφος, μαγικός τόπος. Έχουμε ήδη αρκετούς επισκέπτες, από Βουλγαρία, Ρουμανία, Γάλλους, τα ξενοδοχεία είναι σχεδόν γεμάτα, τους βλέπουμε στο χωριό, κινούνται και υπάρχει μια ζωντάνια. Η θάλασσα είναι πολύ ωραία, οι παραλίες καταπληκτικές, το φαγητό εξαιρετικό, αλλά θέλουν να πάνε σε κάποιο αρχαιολογικό χώρο και προβληματίζονται. Θέλει σίγουρα φροντίδα παραπάνω ο τόπος.» καταλήγει ο γνωστός Μαρωνίτης στέλνοντας το δικό του μήνυμα πάντα με αγάπη και έγνοια για τον τόπο.
Φώτο: από την έκθεση πηγή:F/B, φώτο καράβι,ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: