Δυσαρέσκεια τόσο στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, όσο και σε μέλη της συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης, προκάλεσε η κατά πλειοψηφία απόφαση του Π/Σ που συνεδρίασε χθες να μην συζητηθούν τα οκτώ από τα εννέα θέματα της προ ημερήσιας διάταξης.

Ανάμεσα στα θέματα που δεν συζητήθηκαν ήταν και η συζήτηση ψηφίσματος για την μη ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Στο ψήφισμα θα τονίζονταν, μεταξύ άλλων, ότι η Νομική Σχολή του ΔΠΘ αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της κοινωνίας της Θράκης και κοιτίδα πολιτισμού για την περιοχή και ότι η ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση της Νομικής Κομοτηνής.

Επίσης, απορρίφτηκε από το Π.Σ. το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης του θέματος «Τα αποτελέσματα της προκήρυξης του Μετρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» και ενέργειες που πρέπει να προβεί άμεσα η ΠΑΜ-Θ». Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χρήστου Τρέλλη στην ΕΡΤ Κομοτηνής, το Π.Σ. και η Περιφέρεια, πρέπει να προβούν σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το ΥΠΑΤ για το γεγονός ότι στην περιφέρειά Αν.Μ.Θ. από τις 1453 αιτήσεις των παλιών βιοκαλλιεργητών (Δράση 11.2.1) εντάχθηκαν 19 (ποσοστό 1,39%) και από αυτούς οι 4 παραγωγοί καρπώθηκαν το 51% του προϋπολογισμού. Στην Δράση 11.1.1 (Νέοι Βιοκαλλιεργητές) έγιναν 3322 αιτήσεις και εγκρίθηκαν 100! (ποσοστό 3,01%).

«Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διατέθηκε το ποσό των 5.931.500 ευρώ για το σύνολο των δράσεων που αντιστοιχεί στο 4,94% του συνολικού ποσού ενώ στις άλλες Περιφέρειες ίδιας περίπου δυναμικότητας διατέθηκαν ποσά υπερδιπλάσια και τριπλάσια της Περιφέρειάς μας» τόνισε ο κος Τρέλλης καλώντας τους Αγροτικούς Φορείς της Περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, δεδομένης της άρνησης του Π.Σ. να εκδώσει έστω και μια ανακοίνωση, και να απαιτήσουν «αφ ενός την αύξηση του Προϋπολογισμού, όπως έχει υποσχεθεί ο Υπουργός και αφετέρου την κατανομή των κονδυλίων με αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια ώστε το ποσό που θα κατανεμηθεί στην Περιφέρειά μας να είναι ισόποσο με τις άλλες Περιφέρειες ίδιας δυναμικότητας.»

Αρνητικά σχολίασε την εξέλιξη της μη συζήτησης των θεμάτων και ο κος Μενέλαος Μαλτέζος (από την παράταξη ΡΙΖΑ) επιρρίπτοντας ευθύνες, για τη στάση της παράταξής του να μην εγκρίνει την συζήτηση των εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων, στην Περιφερειακή Αρχή. «Είναι μια τακτική συνεδρίαση του ΠΣ που έχει 23 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Μέχρι τις 3 το απόγευμα ερχόταν εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα για να συζητηθούν. Η διοίκηση με βάση τις τελευταίες εκλογές έχει 31 συμβούλους, βλέπουμε μια κατάσταση εκφυλισμού του ΠΣ με πάρα πάρα πολλές απουσίες.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Μαλτέζος και σημείωσε « Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν θέματα επείγοντα, αλλά θα έπρεπε η διοίκηση να φροντίσει να τα αξιολογήσει και να τα βάλει μέσα στα τακτικά θέματα της ημερήσιας διάταξης. Δεν μπορούμε να διαλέγουμε και να βάζουμε όποια μας βολεύει στα τακτικά θέματα και όποια θέλει να τα βάζει στα έκτακτα θέματα. Αν θέλει και είναι τόσα πολλά, ας ορίσει νέα συνεδρίαση.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: