«Πάρα πολύ άσχημη χρονιά για τον αθλητισμό της Ροδόπης ήταν το 2017» υποστηρίζει ο αθλητικογράφος Μανώλης Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τα αθλητικά δρώμενα της περιοχής τα περιγράφει με μελανά χρώματα και μιλά για «αθλητικό μαρασμό» στα δημοφιλή αθλήματα.

Λείπουν οι μεγάλοι χρηματοδότες

«Ομάδα ποδοσφαίρου στις μεγάλες κατηγορίες δεν έχουμε. Η Δόξα Προσκυνητών και η Δόξα Σιδηροχωρίου ό,τι μπορούν το κάνουν, είναι μεγάλο επίτευγμα αν παραμείνουν στην κατηγορία τους» δηλώνει και σημειώνει «στο μπάσκετ ο ΓΑΣ Κομοτηνή είναι μια από τα ίδια, η ΑΕΚ κινδυνεύει να πέσει, δηλαδή ούτε του χρόνου δεν θα έχουμε Β’ Εθνική. Κάποιες μικρότερες πόλεις έχουν και στην Α1 και στην Α2.» Μια από τα ίδια και στο βόλεϊ, οπότε το ταμείο της χρονιάς που έφυγε, αλλά και οι μελλοντικές προβλέψεις του για τη νέα χρονιά αποθαρρύνουν. «Νομίζω ότι στο μπάσκετ γυναικών θα έχουμε εκπρόσωπο στην Α2.» παρατηρεί και στο ερώτημα πού οφείλεται αυτός ο αθλητικός «μαρασμός» απαντά πως τα πάντα είναι θέμα χρημάτων. «Στην έλλειψη επίσημων χορηγών. Αν βρεθούν χορηγοί και διαθέσουν χρήματα, τότε πας μπροστά. Η εποχή που ο ΓΑΣ στηριζόταν στην φιλανθρωπία διάφορων παραγόντων έχει παρέλθει.» δηλώνει.

Αδιάφοροι και οι πολίτες

Ωστόσο, στον αθλητισμό δεν γυρίζουν την πλάτη μόνο οι χρηματοδότες, αλλά και το κοινό. Λίγοι είναι εκείνοι που στηρίζουν πιστά με την παρουσία τους τις ομάδες της περιοχής και τις προσπάθειες των αθλητών σε όλους τους χώρους. «Η οικονομική κρίση έπαιξε κι αυτή το ρόλο της. Το ενδιαφέρον του κοινού δεν υπάρχει, αντιθέτως υπάρχουν χώροι, γήπεδα. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους συμπολίτες μας.» παρατηρεί. Τελικό συμπέρασμα, σύμφωνα με τον έμπειρο αθλητικογράφο, στα ομαδικά αθλήματα στην Ροδόπη «θα έχουμε μια από τα ίδια.»

Στις γειτονικές πόλεις τα πάνε καλύτερα
Σε αντίθεση με τις προσπάθειες των γειτονικών χωρών. «Κοιτώντας στους γειτονικούς Νομούς μόνο ζήλια αισθανόμαστε.» Όσον αφορά τέλος στα ταλέντα του τόπου μας, αυτά, όπως η έμπειρη ματιά του παρατηρεί, «υπάρχουν, γίνεται δουλειά σε βάθος, αλλά γιατί δεν βλέπουμε να προωθούνται στις ομάδες, δεν ξέρω.» Ίσως η Κομοτηνή να «τρώει» τα ταλέντα της παρατηρούμε για να συμφωνήσει χαμογελώντας και λέγοντας με νόημα πως «ως ένα σημείο ισχύει κι αυτό».

Φώτο: Μανώλης Παπαδόπουλος Ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: