Μια μικρή δέσμη από αιτήσεις κατοίκων της περιοχής του Ιάσμου που ζητούν την δημιουργία Γυμνασίου Δεύτερης Ευκαιρίας έχει στο γραφείο του ο Ηλίας Βλάχος, διευθυντής του Γυμνασίου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής. Περισσότερες από 60 υπογεγραμμένες αιτήσεις που ζητούν το αυτονόητο, μια δεύτερη ευκαιρία. «Στόχος μας είναι να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα, να ανοίξουμε δηλαδή το Γυμνάσιο Δεύτερης Ευκαιρίας του Ιάσμου. Αν το ανοίξουμε, θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι ότι πραγματικά προσφέρουμε στον τόπο μας» δηλώνει και ανεβάζει κι άλλο τον πήχη από τώρα για την επόμενη νέα σχολική χρονιά.

Ο κ. Ηλίας Βλάχος, διευθυντής του Γυμνασίου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής

«Σε συνεργασία με το δήμο, τα ΚΕΠ, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες καταφέραμε να καλύψουμε τις 66 κενές θέσεις. Να πείσουμε τον κόσμο να έρθει στο σχολείο μας. Έτσι, από τους 90 μαθητές φέτος, θέλουμε να περάσαμε στους 115 -120 του χρόνου» δηλώνει ο κος Βλάχος. Φέτος στο σχολείο αυτό παρακολουθούν τα μαθήματα κοντά στους 100 μαθητές. «Το ευχάριστο είναι ότι μόνο δέκα μαθητές από αυτούς που αρχικά γράφτηκαν δεν ήρθαν τελικά στο σχολείο. Αυτό είναι θετικό γιατί κρατήσαμε όλο το 1ο Έτος. Από τους 66 εκπαιδευόμενους στο πρώτο έτος έρχονται 56. Στο δεύτερο έτος έρχονται κανονικά όλοι τους. Εκτός από αυτούς που μετακόμισαν στο εξωτερικό, Ολλανδία και Γερμανία για να εργαστούν. Αυτό είναι μια γενικότερη ικανοποίηση, γιατί καταφέραμε να τους πείσουμε ότι το σχολείο έχει να τους προσφέρει πράγματα. Οι εκπαιδευτές μας άλλωστε ήρθαν πάρα πολύ νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές . Οι περισσότεροι μαθητές είναι 25,27 ετών και πάνω, εκτός από τέσσερις που είναι 20 ετών.» εξηγεί ο κος Διευθυντής και σημειώνει πως στόχος όλων είναι να προχωρήσουν όλοι μαζί προς όφελος των εκπαιδευόμενων.

Όσον αφορά στους στόχους που βάζουν οι ίδιοι οι μαθητές; Ο κος Βλάχος είναι σίγουρος πως δεν έρχονται μόνο για το απολυτήριο Γυμνασίου. «Δείχνουν ενδιαφέρουν. Μέσα από τον τρόπο που δουλεύουν, που ακούνε, που συμμετέχουν , έδειξαν ότι θέλουν να μάθουν. Να κερδίσουν σε δύο χρόνια αυτά που δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν τον προηγούμενο καιρό.» Μάλιστα σ’ αυτό το σημείο δεν ξεχνά να υπενθυμίσει ότι άργησε το ίδιο το Κράτος να πείσει αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν και πάλι στην εκπαίδευση. «Υποτίθεται ότι το Γυμνάσιο είναι μέρος της Εκπαίδευσής μας. Άρα, που ήταν όλα αυτά τα χρόνια αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί κάποιους δεν τους έπεισε;»

Κάθε Τετάρτη στο Γυμνάσιο Δεύτερης Ευκαιρίας πραγματοποιείται ενημέρωση για πολλά ζητήματα. Το πλάνο μπήκε από την αρχή της χρονιάς με την επιλογή των project που  μπορούν και πρακτικά να φανούν στους μαθητές χρήσιμα. Πρώτες βοήθειες, ιστορία, λαογραφία, αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, διαχείριση επικίνδυνων καταστάσεων π.χ. μια πυρκαγιά κ.α.  «Καλούμε ακόμα κι ανθρώπους που ασχολούνται με εργασίες χειρονακτικές, ένα project αφορά στις εργασίες καλλωπισμού του εξωτερικού χώρου.» δηλώνει ο κος Βλάχος κι εξηγεί ότι πάρα πολλοί εκπαιδευόμενοι μαθητές έχουν φροντίσει την αυλή, καθάρισαν, έκοψαν τα ξερά κλαδιά των δένδρων, απομάκρυναν τα φύλλα, φρόντισαν τον χώρο. «Ό,τι μπορούμε κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά» σημειώνει ικανοποιημένος από τα βήματα που κάνουν όλοι μαζί.
Φώτο:Ηλίας Βλάχος, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: