Κομοτηνή: Δύο φορές Χριστούγεννα

Array

«Ευτυχές το νέο έτος και τα Άγια Χριστούγεννα» ή όπως λέει ο Κομοτηναίος Κεβόρκ Μελκονιάν «Σνοραβόρ Νορ Νταρί γεβ σούρπ Τζνούντ». Στην Κομοτηνή η ευχή δεν ακούγεται καθόλου περίεργα. Ίσα – ίσα που οι κάτοικοι «ζουν», χάρη στην παρουσία της Αρμενικής Κοινότητας, και δεύτερη φορά Χριστούγεννα σε διάστημα λίγων μόλις ημερών. Ακόμη και εάν δεν είσαι αρμενικής καταγωγής γνωρίζεις καλά πως οι Αρμένιοι εορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου, οπότε δεν εκπλήσσεσαι από τα κάλαντα, τις ευχές και τα γλυκά…

Τα Χριστούγεννα των Αρμενίων
Κομοτηνή: Δύο φορές ΧριστούγενναΜέχρι τον τέταρτο αιώνα, όλες οι χριστιανικές εκκλησίες γιόρταζαν τη Γέννηση του Χριστού στις 6 Ιανουαρίου. Η Ρωμαιοκαθολική και η Ελληνορθόδοξη εκκλησία, άλλαξαν την ημερομηνία από τις 6 Ιανουαρίου στις 25 Δεκεμβρίου. Οι Αρμένιοι (όπως και άλλοι Χ.Ο. στον κόσμο) δεν ακολούθησαν αυτή την αλλαγή. Έτσι, συνέχισαν στο διάβα των αιώνων να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, ανήμερα των Φώτων. Χθες, παραμονή των Χριστουγέννων, μετά τη Λειτουργία, η χορωδία με μέλη της Αρμενικής Κοινότητας επισκέφτηκαν τις Αρχές και τους φορείς του τόπου, αλλά και αρκετά σπίτια Κομοτηναίων αναγγέλλοντας με ψαλμούς τη Γέννηση του Χριστού. Τηρώντας πιστά μια παράδοση που καλά κρατεί.

«Δύο φορές Χριστούγεννα και κοινωνία από δύο Εκκλησίες»
Κομοτηνή: Δύο φορές ΧριστούγενναΣτην εκκλησία των Αρμενίων συναντήσαμε τον Κεβόρκ Μελκονιάν, λίγο πριν πάρει μέρος στην εθιμοτυπία των καλάντων ακολουθώντας την χορωδία. «Είναι πολύ όμορφη συνήθεια και τα κάλαντα ακούγονται γλυκά, σχεδόν αγγελικά στα αυτιά μου. Θυμάμαι από παιδί αυτή τη βραδιά να την περιμένουν όλοι και οι μη Αρμένιοι. Νομίζω ότι αυτή η μελωδία είναι σταλμένη από τους Αγγέλους.» λέει και μιλά για την πρώτη γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα που όταν ήταν μικρός τον παραξένευε  κάπως, μιας  που ακολουθούσαν την Πρωτοχρονιά, αλλά στη συνέχεια διαπίστωσε γρήγορα, όπως λέει, ότι ήταν πολύ τυχερός, καθώς ζούσε «δύο φορές Χριστούγεννα». Οι γονείς του τον έφερναν στην Αρμένικη εκκλησία, έτσι, ακόμη και σήμερα, εξακολουθεί ο χώρος αυτός να τον έλκει. Όταν ήμουν μικρός, την Μεγάλη Πέμπτη πήγαινα με τα άλλα παιδιά και κοινωνούσα πρώτα στον Άγιο Γεώργιο και μετά στην Εκκλησία των Αρμενίων, η συχωρεμένη η μητέρα μου ανήσυχη ρώτησε τον παπά για την πράξη μου και εκείνος την καθησύχασε λέγοντας «Παιδιά είναι, αθώες ψυχές, ας κάνουν και δύο κοινωνίες». Έτσι από τότε στα μάτια μου η Αρμένικη Εκκλησία και ο Άγιος Γεώργιος είναι αδερφές εκκλησίες.

«Διαφορές ανάμεσα στους πολίτες δεν υπάρχουν»
«Διαφορές ανάμεσα στους πολίτες δεν υπάρχουν, τις διαφορές οι μεγάλοι τις δημιουργούν, όχι ο απλός κόσμος.» δηλώνει ο κ. Μελκονιάν παρατηρώντας στην Κομοτηνή την αρμονική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων και εύχεται για το 2018 «να έχουμε υγεία και καλά μυαλά, τα μυαλά μας να είναι στη γη. Και να μην χάσουμε την ελπίδα μας. Θα καλυτερεύσουν τα πράγματα. Η κρίση θα φύγει, αλλά μέσα από την κρίση, θα βγούμε δυνατοί.” σημειώνοντας με νόημα  “Να βγούμε, όμως, και μυαλωμένοι, να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος.”
Φώτο: Ο Κεβόρκ Μελκονιάν – η Αρμένικη Εκκλησία της Κομοτηνής Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος