Δύο σημαντικές αναφορές για τα Ελευθέρια της Θράκης

Δύο σημαντικές αναφορές για τα Ελευθέρια της Θράκης99 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό και  η Κομοτηνή σήμερα  γιορτάζει την  μεγάλη Επέτειο. Ήταν στις 14 Μαΐου του 1920 όταν  ο Βενιζέλος, σύμφωνα με Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Μακεδονία, όπως ανέφερε η φιλόλογος κα Κική Παιδαράκη, ανακοίνωσε στη Βουλή των Ελλήνων την κατάληψη της Θράκης από τον ελληνικό στρατό ως εξής:

«Κύριοι Βουλευταί, «Λαμβάνω την τιμήν να ανακοινώσω εις την Βουλήν ότι ο Εθνικός Στρατός προελάσας εκ Ξάνθης, κατέλαβε ολόκληρον την Θράκην, και τμήματα αυτού ευρίσκονται ήδη καταυλισμένα εις εν των Προαστίων της Αδριανουπόλεως, το Κάραγατς…Η κατάληψις της Δυτικής Θράκης εγένετο εν απολύτω τάξει, χωρίς την δημιουργίαν ουδενός λυπηρού επεισοδίου. Είμαι βέβαιος ότι μετά της αυτής επιτυχίας θέλει γίνει εν καιρώ και η περαιτέρω προέλασις και εις την Ανατολικήν Θράκην, μέχρι των ορίων τα οποία μας επεδίκασεν η Συνθήκη. Την στιγμήν αυτήν θεωρώ καθήκον, από του Βήματος, να εκφράσω εις τον Διοικητήν, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτας του Εθνικού Στρατού, τα συγχαρητήρια της Κυβερνήσεως».

Δύο σημαντικές αναφορές για τα Ελευθέρια της ΘράκηςΜια άλλη φιλόλογος, η κα Βάντα Παπαϊωάννου Βουτσά, στάθηκε στο σύμβολο της πόλης, στην ιστορική Σημαία της Κομοτηνής. «Είναι η σημαία που φιλοτέχνησαν μέσα σε μια νύχτα οι κυρίες και  οι δεσποινίδες της Φιλόπτωχου Αδελφότητας, για να κυματίσει ως εθνικό σύμβολο στην πόλη, ύστερα από 550 χρόνια τουρκικής κατάκτησης, στην πρώτη απελευθέρωσή της, στις 14 Ιουλίου 1913. Η ημερομηνία αυτή έχει κεντηθεί με λευκή μετάξινη κλωστή πάνω στη σημαία, η οποία έμελλε από τότε να ακολουθήσει τις περιπέτειες των κατοίκων της Κομοτηνής. Προ της βουλγαρικής καθόδου που ακολούθησε, ο κρητικός λοχίας Γ.Παπαηλιάκης διασώζει τη σημαία και την μεταφέρει στην Κρήτη, όπου θα παραμείνει κρυμμένη για επτά χρόνια και μόνο μετά την οριστική απελευθέρωση της 14ης Μαΐου 1920 θα αποσταλεί στον δήμαρχο Κομοτηνής, Απόστολο Σούζo. Τότε προστέθηκαν πάνω στο μαρτυρικό της σώμα δύο νέες ημερομηνίες η 19η Αυγούστου 1913, όταν τα ελληνικά στρατεύματα, κατ΄ επιταγήν της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, εγκατέλειψαν την πόλη και η 14η Μαΐου 1920, οπότε και έπνευσε οριστικά ο άνεμος της ελευθερίας.»

Σύμφωνα με την κα Βουτσά, η επίσκεψη του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου στην Κομοτηνή και η ελευθέρωση της Θράκης, απαθανατίστηκε με τη νέα ημερομηνία που κεντήθηκε πάνω της: 8 Μαΐου 1930. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου η σημαία μεταφέρθηκε από τον Κομοτηναίο Νικόλαο Μακαρώνη στην Θεσσαλονίκη και έμεινε κρυμμένη στο εσωτερικό ενός ξηλωμένου στρώματος. Αλλά σύντομα επρόκειτο να κεντηθεί και νέα ημερομηνία ελευθερίας, η 9η Σεπτεμβρίου 1944. «Η ιστορική σημαία, παρασημοφορήθηκε στις 24 Μαρτίου 1946 και θεωρείται πλέον ως ένα από τα σημαντικότερα εθνικά κειμήλια της Κομοτηνής. Σήμερα φυλάσσεται σε ειδική προθήκη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στις 14 Μαΐου, την ημέρα της απελευθέρωσης, προπορεύεται (αντίγραφό της) τιμητικά όλων των τμημάτων που παρελαύνουν.»

Γιορτάζει η Κομοτηνή σήμερα με τους πολίτες της να συμμετέχουν σε μια ξεχωριστή ημέρα  που βοηθά όλους  να ανασηκώσουν  το βλέμμα τους  αισιόδοξα νικώντας τη λήθη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος