«Γίνεται ένας πολύ μεγάλος αγώνας από τους επαγγελματίες να τα καταφέρουν. Ωστόσο, έχουν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά.» δηλώνει ο Νίκος Στεργίου, επαγγελματίας της Κομοτηνής, μέλος του νέου ΔΣ του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Θεωρεί τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται διαχρονικά από το κράτος λανθασμένο. «Δεν μας αφήνει κέρδος για να μπορέσουμε κι εμείς να δημιουργήσουμε, να επενδύσουμε, να αναπτύξουμε την επιχείρηση μας, να προσλάβουμε κόσμο.» εξηγεί σημειώνοντας πως τα κέρδη για μια επιχείρηση είναι η ανάπτυξη.

«Σήμερα επιχειρούμε με φόβο.»
«Σήμερα επιχειρούμε με φόβο. Λίγο να μην πάει μια συνεργασία με έναν πελάτη πολύ καλά αμέσως είμαστε κι εμείς εκτεθειμένοι.» δηλώνει προβληματισμένος από το γεγονός ότι μεγάλες επιχειρήσεις με δυσκολία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Ή να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή ακόμη και του ΕΦΚΑ. «Οι συνεπείς επιχειρήσεις τιμωρούνται με μεγάλα ΕΦΚΑ, οι ασυνεπείς επωφελούνται.» παρατηρεί μην κρύβοντας την πικρία του.

«Νέα παιδιά ενδιαφέρονται πάρα πολύ να κάνουν το ξεκίνημά τους.»
Όσον αφορά στα θετικά του κόσμου των επαγγελματιών; Αυτά, όπως λέει, ευτυχώς δεν απουσιάζουν. Είναι η ίδια η χαρά της επαφής με τον κόσμο, με την δημιουργία. «Η ζωή δεν σταματά. Ο κόσμος γύρω μας μας δίνει τη δύναμη. Όπως και το γεγονός ότι νέα παιδιά ενδιαφέρονται πάρα πολύ να κάνουν το ξεκίνημά τους. Αυτό είναι πολύ καλό. Έρχονται με όρεξη για δουλειά, για εργασία, για δημιουργία και συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους.» παρατηρεί με ικανοποίηση σημειώνοντας με νόημα πως οι επαγγελματίες είναι σοβαροί στη δουλειά τους και τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που προσφέρουν ποιοτικά και ανταγωνίσιμα. «Θεωρώ ότι αυτή τη χρονιά θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και να τα δούμε όλα διαφορετικά.»
Φώτο: Νίκος Στεργίου Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: