Κομοτηνή: Ένα σχολείο etwinning

Array

Ο Νίκος Δομπάζης, δάσκαλος στο 9ο Δ.Σ. Κομοτηνής, μιλά με καμάρι για τους μαθητές του σχολείου, που συμμετέχουν φέτος σε τέσσερα προγράμματα etwinning, προγράμματα που υλοποιεί το σχολείο. Για δεύτερη χρονιά φέτος επιχειρείται ένα σημαντικό βήμα εξωστρέφειας. Πέρσι έγινε η αρχή με την υλοποίηση ενός προγράμματος etwinning.

Κομοτηνή: Ένα σχολείο etwinning
Ο πολύ δραστήριος δάσκαλος του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, κ. Νίκος Δομπάζης.

“Etwinmuseum”…
«Φέτος το σχολείο μας συμμετέχει σε τέσσερα έργα etwinning. Ένα από αυτά είναι το “Etwinmuseum” που συμμετέχει η Ε΄τάξη του σχολείου μας. Ο σκοπός του έργου είναι να μάθουν οι μαθητές την τέχνη με ευχάριστο τρόπο. Έχουμε ξεκινήσει με την τέχνη στην προϊστορική εποχή , συνεχίζουμε με την τέχνη στην Αίγυπτο και στη συνέχεια με την τέχνη στην αρχαία Ελλάδα. Στόχος είναι να μάθουν οι μαθητές λίγο από κάθε περίοδο. Στο τέλος θέλουμε να κάνουμε ένα εικονικό μουσείο με τα έργα των μαθητών. Στο πρότζεκτ παίρνουν μέρος εκτός από μας μαθητές από Ισπανία ,Βέλγιο, Ιταλία και Τουρκία.» δηλώνει ο κος Δομπάζης.

«Let’s do compost»
Το δεύτερο etwinning project λέγεται «Let’s do compost». Σ’ αυτό παίρνει μέρος η Τρίτη και Τέταρη τάξη του σχολείου. «Η βασική ιδέα αυτού του έργου είναι να εξηγήσει στους μαθητές μας τη σχέση μεταξύ της κομποστοποίησης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές, τους γονείς τους και την τοπική κοινότητα για τη σημασία της διατήρησης του περιβάλλοντος και να εξηγήσουμε τι είναι η κομποστοποίηση. Οι μαθητές θα συμμετάσχουν ενεργά στην παραγωγή κομπόστ στο σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα κατανοήσουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης και θα αποκτήσουν γνώσεις χρήσιμες για τη μελλοντική τους ζωή. Εκτός από το κύριο θέμα του έργου, θέλουμε επίσης να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να χρησιμοποιούν την τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας με θετικό, ασφαλή και δημιουργικό τρόπο.» εξηγεί ο δραστήριος δάσκαλος.

“STEAM team” 
Το τρίτο etwinning project που συμμετέχει το 9ο ΔΣ Κομοτηνής λέγεται: “STEAM team”. Το STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά) είναι μια διεπιστημονική προσέγγιση της μάθησης, που επιτρέπει στους μαθητές να ανακαλύψουν πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος, μέσω της έρευνας και ενισχύει την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες δημιουργικής σκέψης. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να αποκτήσουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους STEAM και να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα STEAM για να εμπλουτίσουν και να ενισχύσουν το σχολικό πρόγραμμα σπουδών. Στο project συμμετέχει η Τέταρτη τάξη του σχολείου.

Traditional food from traditional seeds
Το τέταρτο etwinning project λέγεται: “Traditional food from traditional seeds” και ιδρύθηκε από το σχολείο 9ο ΔΣ Κομοτηνής και το CEIP LUIS VIVES ΔΣ από την πόλη Silla της Ισπανίας. «Με μεγάλη βοήθεια από το 2ο Μειονοτικό σχολείο Κομοτηνής, η ιδέα είναι να βρούμε παραδοσιακούς σπόρους, να τις καλλιεργούμε με παραδοσιακές μεθόδους και να μαγειρεύουμε παραδοσιακά τρόφιμα με τα προϊόντα μας. Με αυτόν τον τρόπο θα απολαύσουμε τις γεύσεις που απολάμβαναν οι πρόγονοί μας και θα δούμε την ανωτερότητά τους από τα σημερινά τρόφιμα. Θα συνδέσουμε επίσης τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι παλαιότεροι με την προστασία του περιβάλλοντος. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα κατανοήσουν τη διαδικασία της παραδοσιακής καλλιέργειας και θα αποκτήσουν γνώσεις χρήσιμες για τη μελλοντική τους ζωή. Στο project αυτό συμμετέχουν η Γ΄Δ΄και ΣΤ΄ του σχολείου μας, τρία ελληνικά σχολεία, ένα από Τουρκία και ένα από Ιταλία.» εξηγεί ο κος Δομπάζης.

Γίνονται φίλοι
Η διαδικτυακή πανευρωπαϊκή πλατφόρμα δίνει την δυνατότητα σε σχολεία από όλη την Ευρώπη, αλλά και από χώρες της ΕΕ να συνεργαστούν μεταξύ τους και να κάνουν από κοινού ένα project. Το 9ο Δ.Σ. φέτος συνεργάζεται με σχολεία από την Τουρκία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ρουμανία, την Σλοβενία και την Κροατία. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Σε κάποια προγράμματα οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι. Αρέσει πολύ στους μαθητές να βλέπουν τι κάνουν οι άλλοι μαθητές από άλλες χώρες, από άλλα σχολεία και να τα συγκρίνουν με ό,τι κάνουν κι αυτοί.» δηλώνει ο κος Δομπάζης και στο ερώτημα ποια οφέλη προκύπτουν απαντά «Γίνονται φίλοι. Μαθαίνουν μέσα από τους άλλους. Όταν οι άλλοι επικροτούν τις ιδέες τους παίρνουν χαρά και ανεβαίνει έτσι η αυτοεκτίμησή τους.»
Φώτο:Νίκος Δομπάζης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος