Ξεκίνησε να ασχολείται με την αιμοδοσία το 1955. Τότε οι αιμοληψίες γινόταν ακόμη με την σύριγγα. Λήπτης κι αιμοδότης ήταν δίπλα δίπλα. «Μέχρι το 1979 υπήρχε η αγοραπωλησία αίματος. Τότε τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία δεν ζούσαν περισσότερο από τριάντα χρόνια, σήμερα φτάνουν τα 65 . Για αυτούς τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη ξεκινήσαμε να αγωνιζόμαστε και συνεχίζουμε ακόμη και τώρα.» δηλώνει ο παππούς της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, ο κος Δημήτρης Δημητρακόπουλος και θυμάται: «Ζήσαμε τραγικές στιγμές. Καταφέραμε, όμως, να παρακινήσουμε πολύ κόσμο.»

Η κα Ελένη Παχούμη στέκεται στο πλευρό του εθελοντή Παναγιώτη Στεφανίδη

Όσον αφορά το μήνυμα που στέλνει ο ακούραστος εθελοντής; “ Αγάπη, αγάπη, «αγάπη δε μη έχω ουδέν ωφελούμαι». Ο κόσμος δυστυχώς δεν γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι. Θα έδιναν περισσότεροι αίμα αν γνώριζαν πόσο σημαντικό είναι. Να μην περιμένετε μόνο όταν υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η πυρκαγιά στο Μάτι. Γι αυτόν που έχει ανάγκη κάθε μέρα πυρκαγιές ζει. Ας δίνουν όλοι δύο φορές το χρόνο.»

«Η προσφορά του κ. Δημητρακόπουλου είναι τεράστια στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Είναι από τους πρώτους ιδρυτές του Συλλόγου, 60 χρόνια παρουσίας και ακόμη προσφέρει. Κάθε φορά που χρειάζεται κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βρεθούν αιμοδότες προκειμένου να μεταγγιστούν ασθενείς οι οποίοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.» δηλώνει η νοσηλεύτρια κα Ελένη Παχούμη.

Στέκεται στο πλευρό του εθελοντή Παναγιώτη Στεφανίδη, που δίνει αίμα, τον συγχαίρει και τον ακούει ικανοποιημένος να λέει « δίνω αίμα ως μέλος του Σωματείου τα τελευταία τέσσερα –πέντε χρόνια, αλλά και πιο παλιά. Έδινα πάντα κάθε φορά που χρειαζόταν. Μπορούμε να σώσουμε έναν άνθρωπο. Το κάνω και για την υγεία μου. Νιώθω πιο ανανεωμένος. Λέω μέχρι εκεί που μπορώ ας δίνω είναι σημαντικό.Νιώθω πολύ καλά μετά από κάθε αιμοδοσία και γεμάτος σαν άνθρωπος. Αν κανείς δεν είναι άρρωστος, δεν έχει πίεση καλό είναι να δίνει μέχρι εκεί που μπορεί.»

Την αναγκαιότητα της εθελοντικής προσφοράς αίματος τονίζει και η κα Σοφία Παπαναστασίου, διευθύντρια του  ΤΕΠ. «Είναι τεράστια η αναγκαιότητα της μετάγγισης και εμείς σαν ΤΕΠ έχουμε πάρα πολλές φορές την ανάγκη χορήγησης αίματος.» δηλώνει και εξηγεί «Επειδή για το κομμάτι των μεταγγίσεων δεν υπάρχει υποκατάστατο αίματος και γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να υφίσταται η εθελοντική προσφορά για να καλλιεργηθεί όσο το δυνατόν στο μέλλον η αντιμετώπιση των πολύ σοβαρών περιστατικών και να συνεχιστεί η πρακτική των μεταγγίσεων που είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση των ανθρώπων σε πολύ κρίσιμες στιγμές.»
Φώτο:Ο παππούς εθελοντής αιμοδότης στο πλευρό των εθελοντών ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: