Κομοτηνή: Ένας παραδοσιακός ξυλουργός

Array

Ξυλουργός από τα παιδικά του χρόνια ο κύριος Τζαντουρμά Χουσεϊν Μεμέτ, πέρασε και περνά τον περισσότερο χρόνο της ζωής του στο εργαστήριο του. Από το 1978, όταν έκανε την αρχή, έως σήμερα, πολλά είδε να αλλάζουν στο χώρο του. Η κρίση άφησε τα «χνάρια» της στο επάγγελμά του. «Η κρίση χτύπησε κι εμάς. Το έτοιμο εμπόριο μας έχει «γονατίσει»» δηλώνει και κάνοντας ένα διάλειμμα στη δουλειά του περιγράφει την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. «Οι αγορές στις γειτονικές χώρες έχουν κάνει πολύ κακό στη δουλειά μας.» δηλώνει μην κρύβοντας τον προβληματισμό του για το σήμερα και το αύριο.

Με το συνεργάτη του έφτασαν να δηλώνουν ικανοποιημένοι που ακόμη μπορούν και βγάζουν το μεροκάματό τους. Όχι τυχαία. Πολλοί συνάδελφοί τους, παραδοσιακοί ξυλουργοί, δεν καταφέρνουν πια ούτε αυτό. «Αγαπάμε τη δουλειά μας γι αυτό μένουμε. Οι συνάδελφοί μας, ένας μετά τον άλλον, έχουν εγκαταλείψει τον χώρο μας» δηλώνει σημειώνοντας πως παραδοσιακοί ξυλουργοί δεν υπάρχουν πια. «Έχουμε απομείνει δύο τρεις στην Κομοτηνή. Άλλοι, που ήταν χρόνια μαραγκοί έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους. Ένας φίλος μου, συνάδελφός μου πολλά χρόνια, έκλεισε το εργαστήρι του και πήγε μετανάστης στη Γερμανία.» Μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακοί ξυλουργοί μην κρύβοντας την λύπη του.

Έπιπλα εισαγωγής και αγορές στη Βουλγαρία
Το εισαγόμενο έπιπλο αποτέλεσε την χαριστική βολή. «Αγοράζουν τα φθηνά και όταν χαλούν δεν αξίζει να τα επισκευάσουν τα πετούν. Προχθές ένας Κομοτηναίος αγόρασε μια τρίφυλλη ντουλάπα από τη Βουλγαρία. Πριν την βγάλει από το κουτί είχε διαλυθεί. Ξεγελιούνται από τις τιμές κι αγοράζουν, αλλά τα προϊόντα που παίρνουν δεν αξίζουν. Το φθηνό βγαίνει ακριβό.» δηλώνει και προτρέπει όλους να κάνουν τις αγορές αφού πρώτα ενημερωθούν.

Κάνουν το παλιό καινούργιο
Τα τελευταία χρόνια σπανίζουν οι παραγγελίες για καινούργια έπιπλα. Τον καλούν συνήθως για τις επιδιορθώσεις ή τις συντηρήσεις παλιών επίπλων. «Προσπαθούν να κάνουν το παλιό καινούργιο. Αλλάζουν χρώμα στα ντουλάπια, στις βιβλιοθήκες. Μόνο τα αναγκαία. Οι παλιές δουλειές δυστυχώς τελείωσαν.» λέει ξανά κι επιστρέφει στον φαλτσοκόφτι του. Κόβει το ξύλο, συντηρεί τα εργαλεία του και περιμένει κάποιον πελάτη να φανεί. «Τα υλικά μας δεν έχουν καμιά σχέση με τα έτοιμα. Τα δικά μας είναι Α ποιότητας κι αυτό θα πρέπει να το έχουν υπ’ όψιν όταν κάνουν τις αγορές τους.» σημειώνει μετρώντας ήδη σαράντα χρόνια στο χώρο.
Φώτο: Τζαντουρμά Χουσεϊν Μεμέτ Ρεπορτάζ-κείμενο – φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος