Κομοτηνή: Επιστροφή στα χωράφια του παππού

Array

Στο Μυρωδάτο της Ξάνθης ο Μπατάκης Αθανάσιος, από την Ξάνθη, ένας οικισμός κοντά στα αρχαία Άβδηρα, επέστρεψε στη γη του παππού και του πατέρα του, όταν τα αδιέξοδα στο επάγγελμά που εξασκούσε, πλήθαιναν. Ασχολούνταν με το εμπόριο θέρμανσης, μέχρι που «η αγορά έπεσε», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει. Έτσι, βρέθηκε να καλλιεργεί πολλά είδη τροφίμων, όσπρια, σπόρους, σουσάμι και να προωθεί τα παράγωγά τους, όπως το φυστικοβούτυρο και το ταχίνι μόνος του.

Δέκα χρόνια στην παραγωγή
«Είμαι στην παραγωγή εδώ και μια δεκαετία. Τα χωράφια τα είχαμε από παλιά, οπότε ήταν εύκολη σχετικά για μένα αυτή η αλλαγή. Προσπαθούμε με όσο το δυνατόν περισσότερες παραγωγές, με μεγαλύτερη ποικιλία.» δηλώνει γεμάτος κέφι και όρεξη για δουλειά ο νεαρός παραγωγός.

Επιλέγει να ασχοληθεί με πολλές διαφορετικές παραγωγές, ποικιλία προϊόντων, με στόχο να ανέβει ο τζίρος, να είναι βιώσιμη η προσπάθεια που γίνεται στα κτήματα του Μυρωδάτου, αλλά και στην παραδοσιακή, μικρή του οικοτεχνία. «Με μια και δύο παραγωγές, δυστυχώς οι αγρότες δεν μπορούν πια να κάνουν κάτι. Έτσι, προσπαθούμε, όσο μπορούμε, σε μικρές εκτάσεις, να ανεβάζουμε τον τζίρο μας. Είναι πάρα πολλά τα έξοδα της καλλιέργειας. Όσο προσθέτουμε αξία στα προϊόντα μας, τόσο καλύτερα για μας.» εξηγεί και προσθέτει «Παλεύουμε πάρα πολύ. Δυσκολευόμαστε πάρα πολύ με τα οικονομικά μας. Είναι πάρα πολλά τα έξοδα. Μεγαλύτερη δυσκολία για τους αγρότες είναι το κόστος καλλιέργειας. Έχουμε πολύ μεγάλο κόστος.»

Έτσι, όταν η κουβέντα έρχεται στις δυσκολίες, οι καιρικές συνθήκες αναφέρονται πρώτες, όπως και το αίτημα να δοθούν σωστές αποζημιώσεις, αλλά και κίνητρα, ώστε οι νέοι παραγωγοί να μπούνε σε καινούργιες καλλιέργειες, «υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη σ΄ αυτό.» παρατηρεί.

Πολλοί πειραματισμοί, πριν το τελικό αποτέλεσμα

Όσον αφορά στα προϊόντα οικοτεχνίας που παρασκευάζει, χρειάστηκαν, όπως λέει, πολλοί πειραματισμοί. «Το φυστικοβούτυρο για παράδειγμα μας άρεσε ως προϊόν. Πήραμε μικρές μηχανές, μηχανήματα σπιτιού και με μικρές ποσότητες ξεκινήσαμε. Το πουλάμε μόνοι μας. Προσπαθούμε να «τραβήξουμε» τον κόσμο με την ποιότητά του και του ζητούμε να στηρίξει τους ντόπιους παραγωγούς για να καλλιεργήσουν, να μεταποιήσουν, να κινήσουν όλη αυτή την τοπική αγορά.»

Όπως δηλώνει ο κ. Μπατάκης, αν υπάρχει ρευστό στην αγορά, το σημείο της πώλησης είναι το πιο εύκολο. Όταν , όμως, λείπει το ρευστό, τότε το πιο δύσκολο είναι η προώθηση. Δύσκολο, αλλά συνάμα και γεμάτο συγκινήσεις εξακολουθεί να παραμένει το κομμάτι της καλλιέργειας «Γιατί έχεις να κάνεις με πάρα πολλούς παράγοντες, με τον καιρό, με τα οικονομικά, με τα δικά σου ζητήματα κ.α. «Ο κόσμος έχει στραφεί στα ντόπια προϊόντα κι αυτό μου δίνει ελπίδες ότι κάποια στιγμή θα ψάχνει να βρει τοπικά προϊόντα. Κι αυτό είναι πάρα πολύ καλό γιατί μπορούμε να παράξουμε προϊόντα πάρα πολύς καλής ποιότητας. Αν έχουμε και λίγη βοήθεια, θα είναι ακόμη καλύτερα τα προϊόντα.»

Το μήνυμά του προς τους νέους

Όσον αφορά στο δικό του μήνυμα προς τους νέους; “Ένας άνθρωπος που δεν έχει κάποιο κεφάλαιο από τους γονείς και τους παππούδες του, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσει και να κάνει αυτή τη δουλειά. Πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο. Εμείς, αφού τα βρήκαμε αυτά έτοιμα, βγάζουμε τα προς το ζην με τόσο κόπο και τόση ταλαιπωρία και λέμε πάλι καλά. Οπότε, αν κάποιος έχει την υποδομή και επιλέγοντας κάποια έξυπνα προϊόντα, τότε ας το τολμήσει. Να το τολμήσει να ψαχτεί με τις καλλιέργειες και να τα διαθέσει ο ίδιος χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσει. Να στραφούν σε καινούργιες και ποικίλες καλλιέργειες , να τα διαθέτουν οι ίδιοι στην λιανική, μόνο έτσι θα είναι βιώσιμοι.»
Φώτο: Αθανάσιος Μπατάκης Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος