Λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα κατέφθασε αγχωμένη στο super market των γονιών της. Σπουδάζει στην Κομοτηνή, στο ΔΠΘ,όταν δεν είναι στο αμφιθέατρο της Σχολής της, βοηθά τους γονείς της. Καθημερινά περισσότερες από οκτώ ώρες είναι στο ίδιο με εκείνους μετερίζι. «Και η φοιτητική ζωή;» την ρωτάμε «Δεν την ζω, όπως την περιγράφουν άλλοι φοιτητές, αλλά δεν πειράζει η ανταμοιβή μου είναι μεγάλη. Εργάζομαι και βοηθάω τους γονείς μου στο κατάστημα που έχουμε, άλλοι νέοι και νέες ψάχνουν να βρουν δουλειά και δεν βρίσκουν, εγώ έχω.»

«Ένα συνοικιακό μαγαζί που ξεκίνησε από 25 τ.μ. και σήμερα είναι 180 τ.μ. διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός super market και πληροί όλες τις προδιαγραφές» λέει με καμάρι απαντώντας στο ερώτημα αν στην εποχή μας τα καταστήματα της γειτονιάς αντέχουν; «Η εποχή μας είναι δύσκολη γενικά, ιδιαίτερα όταν ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος» σημειώνει επισημαίνοντας πως σε απόσταση πέντε μέτρων βρίσκεται ένα πολυκατάστημα σύγχρονης αλυσίδας. «Για τα Πολυκαταστήματα γενικά ο κόσμος έχει την άποψη ότι μόνο σ’ αυτά τα καταστήματα υπάρχουν φθηνά προϊόντα ενώ δεν ισχύει αυτό. Υπάρχουν και τα συνοικιακά, τα καταστήματα της γειτονιάς, που το παλεύουν τίμια.»

Για μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, όπως αυτή οι ώρες λειτουργίας είναι περισσότερες από 15 κι αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία γιατί στηρίζεται συνήθως στα μέλη της οικογένειας. «Είμαι ευγνώμων που υπάρχει αυτή η δουλειά και μπορώ να ανταπεξέρχομαι στις υποχρεώσεις μου. Τα έξοδα μου τα καλύπτω. Θεωρώ ότι δεν υπήρξε για μένα η ζωή των φοιτητικών χρόνων, όπως την περίμενα, όμως δουλεύοντας έχω κερδίσει άλλες εμπειρίες» λέει σημειώνοντας πως πολλοί συμφοιτητές της κάνουν το ίδιο, εργάζονται και σπουδάζουν.

Και το διάβασμα; Ρωτάμε την νεαρή εργαζόμενη «Ακόμη και ο χρόνος για διάβασμα είναι λίγος. Οκτώ ώρες τουλάχιστον στην δουλειά. Συνήθως, όμως, η δουλειά απαιτεί περισσότερο χρόνο, καθώς δεν υπάρχει ωράριο» εξηγεί και στέκεται στη σχέση που έχει αναπτύξει με τον κόσμο. «Σίγουρα αυτή η σχέση που έχω με τον κόσμο, μου δίνει πάρα πολύ μεγάλη χαρά. Προσωπικά για μένα η ανταμοιβή μου είναι η βοήθεια προς τους γονείς μου» δηλώνει κι ετοιμάζεται να εξυπηρετήσει μια ακόμη πελάτισσα.
Φώτο: Αγγελική Αθανάσαρου εν ώρα δουλειάς ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: