«Αυτό που δίνει μια μητέρα στο παιδί της, είτε εργάζεται, είτε όχι, είναι το πιο σπουδαίο που μπορεί να υπάρξει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για μια μάνα από το να βλέπει το παιδί της προοδεύει.» δηλώνει η Χαρίκλεια Τσιτινίδου, ιδιοκτήτρια καταστήματος ένδυσης στην Κομοτηνή σημειώνοντας πως μέρα τη μέρα νιώθει να την επιβραβεύει ολοένα και περισσότερο ο ρόλος της μητέρας.

Όσον αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σημειώνει ότι δεν έχει εκείνο το χρόνο που χρειάζεται να έχει με το παιδί της λόγω της δουλειάς. «Θα ήθελα να μην ήμουν αναγκασμένη να δουλεύω για να μπορώ να περνώ περισσότερο χρόνο μαζί της, να ανακαλύπτω τα ταλέντα της.» σημειώνει τονίζοντας ότι το παιδί μέχρι να μπορέσει να πετάξει με τα δικά του φτερά, χρειάζεται την μητέρα του στο πλάι.

Αυτά τα «πρέπει» είναι πολλά σήμερα; ρωτάμε την νεαρή επαγγελματία για να απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη πως ναι κι αυτό γιατί είναι αναγκασμένη να δουλεύει. «Πρώτα είναι το παιδί και μετά όλα τα άλλα. Αυτή είναι η σημαντικότερη προτεραιότητα για μένα. Φτιάχνω τη δική μου ζωή ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού μου, δεν προσαρμόζω το παιδί μου στις δικές μου ανάγκες και στο δικό μου πρόγραμμα» σημειώνει.
Όσον αφορά στις ελλείψεις που σημειώνει από την πλευρά της πολιτείας είναι κάτι παραπάνω από επικριτική «Αν θέλουμε να είμαστε όντως Ευρώπη, θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη στήριξη στην μητέρα, στην οικογένεια. Δεν υπάρχει, όμως, ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ούτε για τη μητέρα που είναι παντρεμένη, ούτε γι αυτή που μεγαλώνει μόνη της το παιδί της. Ίσως, κάτι να πήγε να γίνει με τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Αλλά και πάλι θα έπρεπε να μπορεί η μητέρα να είναι κοντά στα παιδιά της.» δηλώνει.
Το τελευταίο εξάμηνο επιχειρεί ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο της μόδας. Συνεργάζεται, όπως λέει, μόνο με Έλληνες σχεδιαστές. «Κάνουν μια τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, πρέπει να τους στηρίξουμε για να δυναμώσει η χώρα μας. Και να σταματήσουμε να επιλέγουμε το 10 ευρώ φθηνότερο γιατί έτσι βοηθάμε αυτή τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.»
Φώτο:Η κα Τσιτινίδου στο χώρο εργασίας της με καλή φίλη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: