Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 5-03-2019
Επικεφαλής Επιχειρηματικής Αποστολής στην Αίγυπτο ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης
Επικεφαλής Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής που αναχώρησε για το Κάιρο είναι ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης,.
Η αποστολή αποτελείται από σημαντικό αριθμό Ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα και στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων της Ελλάδας με την Αίγυπτο, που έχουν αναθερμανθεί με κοινές πρωτοβουλίες σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.
Η αποστολή αναμένεται σήμερα να γίνει δεκτή από τον Σύνδεσμο Αιγυπτιακών Βιομηχανιών, στην έδρα του οργανισμού στο Κάιρο. Θα ακολουθήσουν διμερείς επαφές των επιχειρηματιών από τις δύο χώρες με αντικείμενο την προοπτική νέων συνεργασιών ανάμεσα σε εταιρείες από την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Αύριο , η Ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα επισκεφθεί την Οικονομική Ζώνη του Καναλιού του Σουέζ, ενώ, τέλος, προβλέπεται επίσκεψη στην Ισμαηλία και στο Πορτ Σαΐντ.
Η Ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα την Πέμπτη 7 Μαρτίου.

Πρωτογενής Τομέας
Μετάθεση ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για το Υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων»
Ως νέα ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων στήριξης στο υπομέτρο 6.3,«Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ορίζεται η 22η Μαρτίου 2019, και ως ημερομηνία λήξης η 4η Ιουνίου 2019.
Οι αιτήσεις στήριξης υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων.

Τυπικό το πρόβλημα για πάνω από 1.000 Αλβανοί εργάτες εργάζονται σε κτηνοτροφικές μονάδες της Ξάνθης
Ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς κτηνοτρόφους του νομού Ξάνθης που απασχολούνται στις μονάδες τους εργάτες από τρίτες χώρες κυρίως από την Αλβανία. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε κτηνοτρόφος, ενώ έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο και δίνεται παράταση έως ένα χρόνο για άδεια παραμονής στους αλλοδαπούς από τρίτες χώρες, στην Ξάνθη ισχύει ο παλαιότερος νόμος που έδινε το περιθώριο των 6 μηνών για εποχιακή εργασία.
Το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι τυπικό, καθώς μπορεί άμεσα να ρυθμιστεί με μια απλή αίτηση – βεβαίωση που πρέπει να καταθέσει στο τμήμα Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης ο σύλλογος Κτηνοτρόφων Ξάνθης.
Ο Αθανάσιος. Λουκμακιάς που είναι μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων σημείωσε ότι πρόκειται για μια αβλεψία που θα αποκατασταθεί άμεσα .
Το ζήτημα αφορά πάνω από 1.000 εργάτες κυρίως από την Αλβανία που εργάζονται σε αντίστοιχες κτηνοτροφικές μονάδες της Ξάνθης.
Υγεία
To Comfort-in στο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ‘’Σισμανόγλειο‘’, παρέλαβε τη συσκευή έγχυσης φαρμάκων χωρίς βελόνα Comfort – in.
H συσκευή θα χρησιμοποιείται για την τοπική αναισθησία σε τοπικές επεμβάσεις στα χειρουργεία και για τους ασθενείς του ιατρείο πόνου.
Με την προμήθεια της συσκευής Comfort – in επισφραγίζεται η προσπάθεια του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του Γ.Ν Κομοτηνής ‘’Σισμανόγλειο ‘’ για την ανώδυνη αποκατάσταση της υγείας των ασθενών του Νομού Ροδόπης.
Αυτοδιοίκηση
Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής στις 14:30 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Πολυλειτουργικού κέντρου Κομοτηνής.
Το θέμα που θα συζητηθεί είναι η
Καταγγελία ή μη της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και της προμηθεύτριας επιχείρησης υγρών καυσίμων για τα έτη 2018 – 2019 και κήρυξη αυτής σε έκπτωση με κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης.
Τουρισμός
«Συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού IFT στο Βελιγράδι»
Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «IFT 2019», που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας το διάστημα στις 21-24 Φεβρουαρίου 2019, συμμετείχε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο προβολής και προώθησης της ΑΜΘ σε νέες τουριστικές αγορές, με στόχο την ενίσχυση των τουριστικών ροών και από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Αξίζει να αναφερθεί πως το περίπτερο της ΠΑΜΘ έγινε «μαγνήτης» για δεκάδες ενδιαφερόμενους ταξιδιώτες, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ, Κώστας Αντωνιάδης, είχε τη δυνατότητα επαφών με ταξιδιωτικά πρακτορεία και επαγγελματίες του τουρισμού.
Αυτοδιοίκηση-ΕΚλογές
Η παράταξη “Πολίτες για την Ξάνθη” παρουσίασαν τους πέντε άξονες του προγράμματος τους και τους 30 πρώτους υποψήφιους
Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης, Γιώργος Χατζηθεοδώρου και η παράταξη “Πολίτες για την Ξάνθη” παρουσίασαν τους πέντε άξονες του προγράμματος τους και τους 30 πρώτους υποψήφιους στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και απερχόμενος επικεφαλής Νίκος Ανταμπούφης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα από κόσμο όλων τον ηλικιών στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης,.
Το παρόν του έδωσε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Κώστας Κατσιμιγας, οι κυβερνητικοί Βουλευτές της Ξάνθης και άλλων νομών της ΑΜ-Θ.
Στην ομιλία του ο κ. Χατζηθεοδώρου αναφέρθηκε στους τομείς Ανάπτυξη-Καινοτομία, Ποιότητα ζωής, Περιβάλλον Κοινωνική- Πολιτική ,Πολιτισμός-Αθλητισμός και Παιδεία.
ΔΠΘ
Εκδηλώσεις Μαρτίου από το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού

Το Κέντρο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών) διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον Μάρτιο 2019,
«Η ρωσική Αποκριά», σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου, ώρα 13:00 στην αίθουσα 2.
«Ημέρα της γυναίκας», στις 8 Μαρτίου, ώρα 12:00 στην αίθουσα 2.
Ο χώρος διεξαγωγής των εκδηλώσεων είναι Παλιά Νομική, Β’ κτίριο, Π. Τσαλδάρη 1.
Μητρόπολη
Σε εκδήλωση του ΥΠΕΞ για τη θρησκευτική διπλωματία ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης
Η συνεργασία της Ελληνικής Πολιτείας με τις ανά τον κόσμο Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες και τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς που αυτές διατηρούν για την άσκηση Εκκλησιαστικής Διπλωματίας από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν το θέμα του διήμερου συνεδρίου που συγκλήθηκε στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη.
Στο συνέδριο επίσης μετείχαν και εκπρόσωποι χριστιανικών ομολογιών αλλά και των μονοθεϊστικών θρησκειών που έχουν παρουσία στη χώρα μας.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε πλήθος κόσμου, Αρχιερείς, Υπουργοί, Διπλωμάτες, Βουλευτές όλων των κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ξάνθης και υδυπουργός, Γρηγόρης Στογιαννίδης.
To παλιό καρναβάλι από το μεσοπόλεμο ως την δεκαετία του 1970, φωτογραφικές μνήμες
Ξεκίνησε στο κτίριο του ΠΑΚΕΘΡΑ (Μ. Μπότσαρη 20) η έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει ο Σύλλογος στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, με θέμα «To παλιό καρναβάλι από το μεσοπόλεμο ως την δεκαετία του 1970, φωτογραφικές μνήμες». Η έκθεση θα διαρκέσει από 4 έως 10 Μαρτίου και οι ώρες λειτουργίας του χώρου θα είναι 18:30-21:30.
Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει και δεύτερη έκθεση φωτογραφίας που την διοργανώνει το ΠΑΚΕΘΡΑ, με τίτλο «Οι γέφυρες στην πόλη της Ξάνθης από το τέλος του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια». Η συμμετοχή του Τριανάφυλλου Βαΐτση στην έκθεση του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης από την Ξάνθη συμμετέχει με δυο έργα του την «Διασκέδαση» και το έργο «Ο Γυρισμός του Ξενιτεμένου» από το «Το Σπίτι της Σκιάς»στην Ξάνθη στην έκθεση του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. με τον τίτλο , «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ,Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια», ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία».

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Χου Χσιάο Χσιέν στη ΦΕΞ
Η Κινηματογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ. με τίτλο ο «Κινηματογράφος των δημιουργών» ετοιμάζει Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Χου Χσιάο Χσιέν (1947-) «Ένας μάστορας του κινηματογράφου» διοργανώνει τις Τρίτες (5, 12, 19 και 26) του Μαρτίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, με ώρα έναρξης προβολών 21.00.
Ο Χου Χσιάο Χσιέν γεννήθηκε στην ηπειρωτική Κίνα.. Η θεματολογία του κινείται με άνεση από τον 19ο αιώνα μέχρι την εποχή μας, σε σύγχρονα περιβάλλοντα ή εποχής, με ένα ιδιαίτερο προσωπικό ύφος.
Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 4 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν 23 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν στους νομούς Ροδόπης και Έβρου τέσσερις (4) διακινητές, εκ των οποίων δύο αλλοδαποί, ηλικίας 42 και 28 ετών και δύο ημεδαποί, ηλικίας 36 και 26 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά είκοσι τρεις (23) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκαν τρία (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Μοιράσου το άρθρο: