Πραγματογνωμοσύνη από το ΤΤΕ Θράκης για την πτώση της γέφυρας Κομψάτου, ζήτησε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος.

Στη διερεύνηση της πτώσης τμήματος ανατολικά της νέας γέφυρας Κομψάτου, στρέφονται οι φορείς της Ροδόπης, με συνεχείς συσκέψεις.
Στην σύσκεψη που έλαβε χώρα το μεσημέρι, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου, συμμετείχαν οι Βουλευτές του νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Τσαλικιίδης, ο Στρατός, τα Σώματα Ασφαλείας, εκπρόσωποι από την Δ/νση Δασών και τον ΟΣΕ.
Σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειάρχη, συστήνεται από τον ΤΕΕ Θράκης μια ομάδα εργασίας, η οποία θα αναλάβει να κάνει πραγματογνωμοσύνη, για τα αίτια της πτώσης της γέφυρας.
Η Τεχνική υπηρεσία θα συντάξει μια έκθεση για το γεγονός, το ιστορικό και τις εργασίες συντήρησης που έγιναν στη νέα γέφυρα.
Τρίτον ζητήθηκε από τις 5 δ/νσεις της Περιφέρειας να ελεγχθούν όλες οι υπάρχουσες γέφυρες στην ΑΜ-Θ και μέσω ΠΕΠ να καταρτισθεί ένα μητρώο για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, για την ασφάλεια των πολιτών.
Τέταρτον, αποφασίστηκε η άμεση έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης της μελέτης για την αποκατάσταση ή ανακατασκευή της γέφυρας που κατέρρευσε.

Η Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Ροδόπης θα αποφανθεί για την στατική επάρκεια της παλιάς Γέφυρας Κομψάτου, προκειμένου να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία

Από το ρεπορτάζ προκύπτει πάντως πως οι Μηχανικοί που επισκέφθηκαν το σημείο, όταν έστειλε έγγραφο ο Δήμος Ιάσμου, για τα κενά που παρουσίασε η γέφυρα, προέβησαν σε κάλυψη των κενών και όχι επισταμένο έλεγχο των θεμελίων της γέφυρας.
Τέλος η Τεχνική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, θα αναλάβει να εκτιμήσει την στατική επάρκεια της παλιάς γέφυρας, προκειμένου να δοθεί στην κυκλοφορία για τα επιβατικά αυτοκίνητα και τους πεζούς.
Θα εξακολουθήσει να απαγορεύεται η διέλευση βαρέων οχημάτων.

«Αμμοληψίες και κακοτεχνίες δείχνουν ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν», τονίζει μιλώντας στο σταθμό μας ο Μηχανικός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος

Μετά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης θα πρέπει αποδοθούν ευθύνες και στον υπεύθυνο εργολάβο της αποκατάστασης του έργου από τις πλημμύρες του 1996.
Ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν και στο κομμάτι των Αμμοληψιών, που η αρμόδια επιτροπή είχε απορρίψει από το 2003, καθώς οι υπεύθυνοι της Σιδηροδρομικής γέφυρας, είχαν διατυπώσει φόβους για την ευστάθεια της γέφυρας.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Μηχανικός στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος.
«Όμως οι αμμοληψίες συνεχίστηκαν στο όνομα της εξυγίανσης του ποταμού Κομψάτου, παρά τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα βάσει των οποίων οι αμμοληψίες έπρεπε να διακοπούν. Όμως η απάντηση ήταν η αποβολή μου από την εν λόγω επιτροπή, επειδή είχα υπερασπισθεί την ασφάλεια των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον», τόνισε καταλήγοντας μιλώντας στο σταθμό μας ο κ.Τριανταφυλλόπουλος.

Στο 3ο δημοτικό η επίσημη τελετή αγιασμού στην Κομοτηνή
Στις 8 και 30 το πρωί στο 3ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, με την παρουσία των επισήμων από την πολιτική, την αυτοδιοίκηση και των σωμάτων ασφαλείας.
Αναφερόμενος στον αριθμό των μαθητών που φοιτούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο διευθυντής Α/μιας Μάριος Κωνσταντινίδης, τόνισε ότι τα παιδια που φοιτούν στα νηπιαγωγεία του νομού είναι 1000 ενώ ο συνολικός αριθμός των παϊδιών που φοιτούν στην πρωτοβάθμια είναι 8000 μαθητές.
Σε ότι αφορά τα κενά σε όλο το νομό είναι ελάχιστα, ενώ τα κενά στην ειδική αγωγή είναι 40 εκπαιδευτικοί στην παράλληλη στήριξη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου των εκπαιδευτικώντης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού έκανε λόγο για 60 κενά.
Τέλος από την πλευρά της η σχολική σύμβουλος πρότεινε στους μαθητές της έκτης τάξης να “υιοθετήσουν “τα πρωτάκια.

Αναστέλλει όλα τα έργα στην Ελλάδα η Eldorado Gold
Την αναστολή των επενδύσεων της στην Ελλάδα ανακοίνωσε, η Eldorado Gold, μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. Η αναστολή αφορά τις επενδύσεις στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα, σε Χαλκδική και στη Θράκη στα σημεία Περάματος και Σαππών και σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη Χώρα μας.
Στην ανακοίνωσή του ο καναδικός όμιλος αναφέρει ότι: » Oι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων.
Συγκεκριμένα για τα έργα Περάματος Έβρου και Σαππών στην Ροδόπη, βρίσκονται επί του παρόντος σε καθεστώς συντήρησης λόγω των εκκρεμών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Περάματος και για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στις Σάππες – και οι δύο παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από τρία χρόνια.

Κόμματα
Β. Οικονόμου: Να προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις-και ο χρυσός- ζήτησε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος Υγείας της ΝΔ. Ο κ. Οικονόμου βρέθηκε χθες στην Ξάνθη επικεφαλής κλιμακίου της ΝΔ
«Θέλουμε ανάπτυξη γρήγορα, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο για τις μεγάλες επενδύσεις στη Χώρα που σταματούν 5-6 άτομα στην κυβέρνηση και στην κοινωνία που διατείνονται πως είναι οικολόγοι».
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος για θέματα Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου στάθηκε στην επένδυση του Ελληνικού, στις μαρίνες, στις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική.
Για τη Χαλκιδική δήλωσε πως πληρούνται οι προϋποθέσεις οι περιβαλλοντικές και θα πρέπει να προχωρήσει η «επένδυση».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, θα προχωρήσει τις εξορύξεις χρυσού και στη Θράκη, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως αν τηρούνται οι προϋποθέσεις-όπως στη Χαλκιδική-να προχωρήσει.

Πρωτογενής Τομέας

Δράμα: Ηδονίδα Γη το νέο συνεταιριστικό σχήμα, που διδάσκει κουλτούρα «συνεταιρίζεσθαι» στη Δράμα.
Διεξαγωγή στις 23-24 Σεπτέμβρη της πρώτης γιορτής Κτηνοτροφίας στην πόλη , με ενδιαφέρουσες ημερίδες για γάλα και κρέας

Θέμα ημερών η έγκριση του νέου Συνεταιρισμού μελών από το Κτηνοτροφικό Σύλλογο Δράμας, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το όνομα του Συνεταιρισμού «Ηδονίς», σε μια προσπάθεια να αποτίσουν φόρο τιμής οι Κτηνοτρόφοι στην υπέροχη Ηδονίδα Γη της Ελλάδας και της Δράμας συγκεκριμένα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου και επικεφαλής του Συνεταιριστικού σχήματος, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την πορεία του εγχειρήματος, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ Κομοτηνής, αναδείκνυε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο κλάδος και την επ’απειλούμενη «εξαφάνισή» του, λόγω της των υπέρογκου κόστους παραγωγής και των πολύ χαμηλών τιμών του γάλακτος και του κρέατος.
Η μόνη διαφυγή ήταν και είναι η ενημέρωση, οι συμπράξεις, η οργάνωση σε συνεταιριστικά σχήματα και κυρίως η δικτύωση με την τοπική κοινωνία.
«Τον τελευταίο καιρό όλα αυτά τα δουλέψαμε μεταξύ μας και σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε την λειτουργία του συνεταιρισμού μας. Έχουμε στόχο και να προχωρήσουμε σε συσκευασία δική μας το γάλα που παράγουμε, αλλά και να προχωρήσουμε και στις πωλήσεις του κρέατος, μετά τις κατάλληλες πιστοποιήσεις. Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στην καλή ποιότητα του προϊόντος μας. Αργότερα βάζουμε πλώρη για αύξηση παραγωγής και μονάδες ελεγχόμενες. Αυτή τη στιγμή παράγουμε 1,5 εκ κιλά Αιγοπρόβειο γάλα. Μπορούμε να φτάσουμε και στα 2,5 εκ κιλά γάλα. Ο συνεταιρισμός μας είναι ο μοναδικός που λειτουργεί με αυτή τη μορφή στην ΑΜ-Θ και μακάρι να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους Κτηνοτρόφους», σημείωσε ο κ. Κιτσουκάκης.
Τέλος στάθηκε στην πρώτη Γιορτή Κτηνοτροφίας στη Δράμα που θα διεξαχθεί στις 23-24 Σεπτεμβρίου με ημερίδες, για την κόκκινη φυλή Αγελάδων.
Στις ημερίδες θα συμμετέχουν μέλη και από την διεπαγγελματική οργάνωση κρέατος.

Κ. Μπούντας: «Λαθροσυλλέκτες ξεριζώνουν ΑΦΦ σε Ήπειρο και Δ. Μακεδονία-Θα εφαρμοσθεί η σχετική νομοθεσία προστασίας;», αναρωτιέται ο πρώην Δ/ντης του κέντρου Δήμητρα, Κώστας Μπούντας

Μόλις 60.000 στρέμματα-το 20.000 καλλιεργούνται στο Άγιο Όρος- καλλιεργούνται στην Ελλάδα με Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά(ΑΦΦ), ενώ στόχος της πολιτείας μετά και το έντονο ενδιαφέρον του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα ΑΦΦ, ο διπλασιασμός και γιατί όχι και ο τριπλασιασμός της καλλιεργούμενης έκτασης.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είναι δεύτερη σε βιοποικιλότητα χώρας την Ευρώπη και έχει 1.600 ενδημικά αυτοφυή Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά!
Αξίζει να σημειωθεί πως έχει καταγραφεί μεγάλη ζήτηση για Ελληνικά Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια και άλλα οργανοληπτικά συστατικά, από το ευλογημένο κλίμα της Ελλάδας!
«Μόνο το 0,1% εξάγουμε, ενώ ο στόχος που θέλει να πετύχει το υπουργείο είναι στο 5%», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρώην Δ/ντης του Κέντρου Δήμητρα Κομοτηνής, Κώστας Μπούντας.
Έσπευσε δε να προσθέσει πως το 96% των βοτάνων που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενα και μόλις το 4% Ελληνικά…
Τα εισαγόμενα βότανα προέρχονται από Κίνα, Ινδία και …Γερμανία…
«Στην Γερμανία φτάνουν τα Αρωματικά Φυτά δια μέσω της τεθλασμένης οδού, η οποία δεν είναι άλλη από τους λαθροσυλλέκτες- κυρίως Αλβανούς- που εισέρχονται λάθρα στη Χώρα μας, δυστυχώς ξεριζώνουν τα αυτοφυή Αρωματικά και Φαρμακευτικά μας Φυτά-θυμάρι, ρίγανη, Δίκταμο, τσάϊ του Βουνού, από τις περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.
Προσπαθούν να ανακόψουν αυτή τη λαθροκλοπή, οι Δασικοί Υπάλληλοι, οι Φύλακες και οι Εθελοντές, ωστόσο δεν είναι αρκετοί…
Υπάρχει μεν Νομοθεσία που προστατεύει αυτόν τον πλούτο, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται…Θα κάνει κάποιος αρμόδιος κάτι;», αναρωτήθηκε καταλήγοντας ο κ. Μπούντας.

Συσκέψεις του Αν. ΥΠΑΑΤ, Γ. Τσιρώνη, με υδατοκαλλιεργητές και Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Θεσ/νίκη
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του σε Θεσσαλονίκη ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Τσιρώνης, πραγματοποίησε , στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, δυο μεγάλες συσκέψεις.
Ηη πρώτη αφορούσε τις εκτατικές υδατοκαλλιέργειες και λιμνοθάλασσες, με την συμμετοχή συνδέσμων αλιέων και σχετικών φορέων και εκπροσώπων απ’ όλη την Ελλάδα και η δεύτερη σε θέματα κτηνοτροφίας, με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων.

Χρηματοδότηση από 50% – 70% σε Δήμους για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προβλέπει η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών
Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη, Οικονομικών, Γεωργίου Χουλιαράκη και του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ (3114Β 8/9/17) για τον καθορισμό των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης τους για το έτος 2017.
Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι εβδομήντα τοις εκατό (70%) του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει. Ειδικά η χρηματοδότηση για το κόστος σίτισης των ζώων ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%) των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει οι φορείς για το σκοπό αυτό.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθούν οι αιτήσεις των Δήμων και Συνδέσμων, ώστε να λάβουν την προβλεπόμενη χρηματοδότηση.

Σύλλογοι

Το 4ο Φεστιβάλ Μπύρας την ερχόμενη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στην Κομοτηνή, με αγαπημένους ερμηνευτές και τοπικά συγκροτήματα

Το 4ο Φεστιβάλ Μπύρας & Μουσικής Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 15-16-17 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή των: Χρήστος Δάντης & Ραλλία Χρηστίδου, 3GENS και Μπίγαλης και MICE The Swing Band – Youth Notes –Sentinel. Πρόκειται για μια διοργάνωση της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής και του συλλόγου «Γραμμόφωνο».

Πολιτισμός
ΟΙ εγγραφές στα εργαστήρια της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης-ΦΕΞ- θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου , στο Λαογραφικό Μουσείο και Σπίτι Πολιτισμού τη ΦΕΞ
Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων ενημερώνουν και προτείνουν τις νέες δράσεις των εργαστηρίων. Τον τρόπο λειτουργίας, τους στόχους και τους σκοπούς που θέτουν για το νέο έτος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΦΕΞ.
Οι δράσεις για αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν κινηματογράφο δημιουργών, με συνέχιση των προβολών εκείνων των σκηνοθετών που σφράγισαν την τέχνη του κινηματογράφου, με είσοδο ελεύθερη.
Σήμερα και τις επόμενες δύο Τρίτες του Σεπτέμβρη, στο Λαογραφικό Μουσείο θα υπάρχει αφιέρωμα στον Ρομπέρ Μπρεσσόν που χώρισε την ιστορία της 7η Τέχνης στη μέση με το διαχωρισμό του κινηματογραφημένου θεάτρου-σινεμά- και του κινηματογράφου.

Μοιράσου το άρθρο: