Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 13-09-2017

Περιβάλλον
Τ. Παπαγεωργίου: «Όχι και τόσο εύκολο να προχωρήσει ο Χρυσός λόγω του Αρσενικού της flash smelting»

Το κόμμα της ΝΔ το 2004 καταδίκαζε τις ‘επενδύσεις’ του Χρυσού στη Χαλκιδική και τις καταψήφιζε , χαρακτηρίζοντας τους τότε ως σύγχρονους Δράκουλες, όπως του αποκαλούσε τότε ο κ. Αλογοσκούφης.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου, Τόλης Παπαγεωργίου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με την Ελ ντοράντο.
«Τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον είχα περιηγήσει στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής , πριν τις εκλογές του 2015,εγώ ο ίδιος και είχε μείνει άναυδος από το μέγεθος της καταστροφής. Τι έγινε από τότε και η ΝΔ άλλαξε στάση , προφανώς έχει να κάνει με τις ψήφους στην περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.
Επι πλέον πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες θα φέρουν στο φως της δημοσιότητας, σοβαρές καταγγελίες προς γνώσιν του αρμόδιου υπουργείου, αναλυτικά το ιστορικό με τις αποφάσεις του Στε, που είναι υπέρ ημών, το μύθο για το χρυσό του Περάματος στον Έβρο. «Με όλα αυτά τα στοιχεία που έχουμε παραδώσει στο αρμόδιο υπουργείο, δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν και αυτό φαίνεται και δεν είναι απλά θέμα αδειοδοτήσεων», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.
Τέλος σε ότι αφορά το θέμα της Διαιτησίας ο κ. Παπαγεωργίου το χαρακτήρισε έωλο, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ, για μια Διοικητική πράξη του πρώην υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη, που αναφέρεται στον τρόπο της Μεταλλουργείας της ακαριαίας τήξης,-flash smelting- και που αποτελεί το κύριο θέμα της διαιτησίας.
Δεδομένου η μέθοδος που επέλεξε η εταιρεία είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη μέθοδος, που ως μόνο εμπόδιο στη χρήση της είναι ο βαθμός περιεκτικότητας σε Αρσενικό, που τροφοδοτεί το καμίνι της.
Το ποσοστό παγκόσμια είναι 0,3% ενώ το ποσοστό του υλικού του Αρσενικού στο υλικό τροφοδοσίας της flash smelting της Ελ Ντοράντο στην Χαλκιδική, είναι μεγαλύτερο από το 9%, τριάντα φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο σε όλο τον κόσμο.

Υγεία

Στην οδό πραγματικότητας πια το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, με χρηματοδότηση του ιδρύματος Στ Νιάρχου, ύψους 54 εκ ευρώ

Στα 54 εκ ευρώ ανέρχεται η κοστολόγηση της κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, το οποίο όπως εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα αποτελέσει δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από το κομμάτι των 200 εκ. ευρώ, που θα δώσει το ίδρυμα για την κάλυψη κενών στην Υγεία.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο σταθμό μας του Διοικητού του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, Γιώργου Φιλιππίδη, το έργο θα το κατασκευάσει εξ ολοκλήρου το ίδρυμα και θα το παραδώσει στην Κοινωνία της Ροδόπης.
«Μέσα σε 3-4 χρόνια το Νέο Νοσοκομείο θα είναι απτή πραγματικότητα, καθώς δεν θα υπάρξουν διαγωνισμοί και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αυτό που πρέπει να σκεφθούμε είναι η αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με όλες τις συλλογικότητες, με τις οποίες πετύχαμε την θετική εξέλιξη της ανέγερσης και στελέχωσης του νέου νοσοκομείου», τόνισε ο κ. Φιλιππίδης.
Το νέο Νοσοκομείο πρόκειται να ανεγερθεί σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Κομοτηναίων, που βρίσκεται κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κομοτηνής.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Κομοτηνή ως έδρα περιφέρειας ήταν η μοναδική που δεν είχε νέο Νοσοκομείο.

Καθολική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Λίστας Χειρουργείων στο Νοσοκομείο Ξάνθης
Σύμφωνα με το Διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης Αχιλλέα Γερόπουλο, εφαρμόζεται σε όλα τα χειρουργικά τμήματα του νοσοκομείο. Η ηλεκτρονική λίστα είναι αναρτημένη στο site του Νοσοκομείου και περιέχει με κωδικό αριθμό (χωρίς προσωποποιημένες πληροφορίες) τη σειρά αναμονής για κάθε περιστατικό, όπως κατατάσσεται με βάση τη σοβαρότητα ή τον επείγοντα χαρακτήρα, στις περιπτώσεις που υπάρχει.
Όπως αναφέρει ο Διοικητής οι γιατροί αναφέρουν ότι ήταν κάτι απλό που έπρεπε να λειτουργεί εδώ και χρόνια.
Κυβέρνηση-Πολιτική

Γ. Στογιαννίδης: «Στο πλευρό των αδυνάτων για τα εργασιακά-Η ΝΔ επιθυμεί την ζούγκλα των μνημονίων-»
Ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων και προβλημάτων που άπτονται των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων, θα λύσει το νέο νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί στη Βουλή.
Το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και διατάξεις για τα ΑΜΕΑ, τα οποία θα αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους πολίτες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Γρηγόρης Στογιαννίδης, τόνισε πως περιλαμβάνεται και το θέμα της αδήλωτης εργασίας και της μη πληρωμής από τον εργοδότη. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι θα μπορούν, αφού απευθυνθούν στο Ειρηνοδικείο, μέσα σε τρεις μέρες να παίρνουν τα δεδουλευμένα τους και να προχωρούν και σε κατάσχεση της επιχείρησης.
Σε ότι αφορά την επίσχεση εργασίας, διασφαλίζεται μέσω του νομοσχεδίου, πως δεν πρόκειται για παραίτηση και οπότε δεν χάνουν οι εργαζόμενοι ούτε τα δεδουλευμένα τους ούτε τις αποζημιώσεις τους.
Για τις αναπηρικές συντάξεις εξασφαλίζεται πως η σύνταξη θα συνεχίσει να καταβάλλεται και μέχρι την νέα γνωμάτευση των ΚΕΠΑ.
«Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις και προσπαθεί να λύσει προβλήματα με γνώμονα πάντα την στήριξη των αδυνάτων. Δυστυχώς η ΝΔ-εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα κόμματα- επέλεξε να είναι απούσα, χωρίς προτάσεις και κριτική, αποδεικνύοντας, πως θέλει να συνεχίσει η ζούγκλα των Μνημονίων», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Στογιαννίδης.

Κόμματα
Ερώτηση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την άρνηση τραπεζών να δώσουν POS σε όσους είναι στον “Τειρεσία”
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης καταθέσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, για την άρνηση χορήγησης POS σε επαγγελματίες από τις τράπεζες λόγω καταχώρησης στον «Τειρεσία»
Μεταξύ άλλων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
Με ποιους τρόπους μπορεί να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες πληρούν τα κριτήρια ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών;

Εκπαίδευση

Δηλώσεις προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών
4000 κενά ειδικά σε θέσεις εργασίας υποστηρικτικών και αντισταθμιστικών δομών στην Α’ Βάθμια εκπαίδευση παραμένουν υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ο Στέφανος Μακρυγιάννης, Προέδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης «Οι τρεις Ιεράρχες» . «Τα παραπάνω δεν είναι φετινό φαινόμενο. Συνοδεύουν το σχολείο των μνημονίων εξ αρχής ωστόσο η κατάσταση επιδεινώνεται κάθε χρόνο καθώς εξακολουθεί το πάγωμα των μόνιμων διορισμών που είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των παραπάνω κενών.» δηλώνει ο κύριος Μακρυγιάννης.

Ανοικτό Σπορείο και Σχολικός Λαχανόκηπος στο 9ο Δημοτικό

Στην απόφαση να λειτουργήσουν Ανοικτό Σπορείο το Μάρτιο, κατέληξε το 9ο Δημοτικό Σχολείο, ο Δάσκαλος Νίκος Δομπάζης και οι μαθητές του.
Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, τα παιδιά θα φυτεύουν σπόρους στο χώμα που θα τους πηγαίνουν αυτοί που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα δικά τους φυτά και προϊόντα.
Επίσης στα σχέδια του 9ου Δημοτικού Σχολείου είναι να γίνει φέτος ένα μικρός σχολικός Λαχανόκηπος, με χειμερινά και ανοιξιάτικα φυτά, σε χώρο που τους παραχώρησε το νηπιαγωγείο!
«Είναι καιρός και οι επαγγελματίες καλλιεργητές να ξεκινήσουν να καλλιεργούν τις τοπικές ποικιλίες, γιατί κινδυνεύουν να χαθούν οι αυθεντικές γεύσεις, καθώς οι υβριδικές μπορεί να έχουν εμφάνιση, η μεγαλύτερη παραγωγή, αλλά υστερούν στη γεύση. Αυτό θα πρέπει να το απαιτήσουν οι παραγωγοί να αλλάξει η νομοθεσία και να καλλιεργούνται οι τοπικές ποικιλίες», υποστήριξε ο κ. Δομπάζης κάτι που είχε αναφέρει σε δηλώσεις του πως θα μπορούσε να γίνει ο Αναπληρωτής ΥΠΑΑΤ Γιάννης Τσιρώνης.
Ο Νίκος Δομπάζης υπεύθυνος της Βελανιδιάς του παραρτήματος Πελίτι στην Κομοτηνή, συμμετείχε στην Πανθεσσαλική Γιορτή των σπόρων, στη Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Αγιά της Λάρισας!

Αυτοδιοίκηση
3,5 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές των Κομοτηναίων προς τον δήμο
Μέχρι τέλη Νοεμβρίου “θα μπορούν να ρυθμιστούν πάσης φύσεως οφειλές προς τον δήμο Κομοτηνής μέχρι 100 δόσεις “ στην ανακοίνωση αυτή προέβει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Πολιτειάδης . Παράλληλα ο κ Πολιτείαδης τόνισε ότι θα υπάρχει και μείωση των προσαυξήσεων ενώ αν κάποιος καταβάλει όλο το ποσό που χρωστάει τότε δεν θα
έχει καμιά προσαύξηση. Στις οφειλές προς τον δήμο Κομοτηνής περιλαμβάνονται και οι οφειλές προς την ΔΕΥΑΚ. Το ποσό των χρωστούμενων προς τον δήμο Κομοτηνής αγγίζει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και το κατώτερο ποσό που θα μπορεί να δίδει ο οφειλέτης είναι από 20 ευρώ και πάνω.

Σήμερα η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων 2.362 δικαιούχων στην Ξάνθη
Ξεκινάει από σήμερα η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στους 2.362 δικαιούχους στην Ξάνθη.
Η πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς αφορά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2017 και πραγματοποιείται μέσω των Διατραπεζικών Συστημάτων (ΔΙΑΣ) Α.Ε.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης ενεργοποίησαν όλες τις διαδικασίες προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους.

Σύλλογοι
Δωρεάν είσοδος στη Δ.Ε.Θ. για τους τρίτεκνους
Από τον Σύλλογο Τριτέκνων Ξάνθης ανακοινώθηκε ότι όλοι οι τρίτεκνοι δικαιούνται μείωση τιμής κατά 50% στο εισιτήριο εισόδου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με την επίδειξη της κάρτας τους.
Πολιτισμός
Ο Τριαντάφυλλος Βαΐτσης παρουσιάζει μια τριλογία βασισμένη στον περίφημο μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα στο Λονδίνο
Το μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα θα ‘διηγηθούν’ στους επισκέπτες της ατομικής του έκθεσης, στο Λονδίνο, οι Σκιές του Τριαντάφυλλου Βαΐτση.
Ο καλλιτέχνης επέλεξε, και το θέμα της νέας ενότητας που δημιούργησε αποκλειστικά για την έκθεση : μια τριλογία, βασισμένη στον περίφημο μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα.
Ο Τριαντάφυλλος Βαϊτσης έχει αναχωρήσει για την έκθεση του Ελληνικού Κέντρου, στο Λονδίνο και επιστρέφει στις 21 Σεπτεμβρίου για να εκθέσει το ίδιο έργο και στην Ξάνθη, στο Σπίτι της Σκιάς στην Παλιά Πόλη.
Αμέσως μετά θα αναχωρείσει για την Αθήνα όπου του ζητήθηκε από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο να δημιουργήσει το εισαγωγικό έργο για την έκθεση που διοργανώνει το Μουσείο, αφιερωμένη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εργαστήρια Συλλόγου Καλλιτεχνών
Οι εγγραφές συνεχίζονται καθημερινά στα εργαστήρια του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων» Πρόκειται για τμήματα: ζωγραφικής,προσωπογραφίας,κεραμικής,ξυλογλυπτικής,μεταλλογλυπτικής,αγιογραφίας,φωτογραφίας,βιτρώ,κοσμήματος κηροπλαστικής και πλεκτικής. Καθημερινά από 18.00-21.00 στην Παπαδριέλλειο Πινακοθήκη-Μέγαρο Στάλιου.

Αστυνομικό Δελτίο

Συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Συρίας, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 10 μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαππών και του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) αλλοδαποί υπήκοοι Συρίας ηλικίας 54 και 26 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.

Μοιράσου το άρθρο: