Κυβέρνηση-Πολιτική
Ξεκίνησε σήμερα τελικά το «εξοικονομώ κατ’ οίκoν 2»
Ξεκίνησε σήμερα στις 8 το πρωΐ η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2» στον ιστότοπο exoikonomisi.ypen.gr.
Αξίζει να σημειωθεί πως για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, έχει προβλεφθεί το ποσό των 17 εκ ευρώ, και αυτό αποτελεί υιοθέτηση των παρεμβάσεων που είχε κάνει παλιότερα το ΤΕΕ Θράκης, για την κατανομή των χρημάτων ανάλογα με τις Περιφέρειας της Χώρας.
Στο εν λόγω πρόγραμμα επιδοτούνται μονώσεις, αλλαγές κουφωμάτων και γενικά ότι αναβαθμίζει ενεργειακά ένα κτίσμα.
Υπενθυμίζεται ότι για την αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Σύμφωνα με το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης, Αργύρη Πλέσια, η διαφορά του τωρινού προγράμματος σε σχέση με το πρώτο έγκειται στο ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν την επιλογή να μην δανειοδοτηθούν από τις Τράπεζες υποχρεωτικά και να συμμετέχουν από ίδιους πόρους στο πρόγραμμα.
Πρωτογενής Τομέας

Πάνω από 1 εκατ. απαντήσεις έδωσε την τελευταία τριετία το 1540 του ΥΠΑΑΤ
Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των Αγροτών οι οποίοι αξιοποιούν τη δυνατότητα γρήγορης και έγκυρης ενημέρωσης που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω του τηλεφωνικού κέντρου με τον τετραψήφιο αριθμό 1540.
Από τον Μάρτιο του 2012 το 1540 έχει δεχθεί περισσότερα από 1.500.000 τηλεφωνήματα, εκ των οποίων το 1.000.000 τα τελευταία τρία χρόνια που το ΥΠΑΑΤ επιδόθηκε σε συστηματική προσπάθεια για να γίνει ευρέως γνωστή η λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου.
Τα συνηθέστερα ερωτήματα των Αγροτών αφορούν τις ψηφιακές υπηρεσίες του Υπουργείου, όπως είναι η εγγραφή στο μητρώο αγροτών, η δήλωση συγκομιδής αμπελιών κ.α. Πολλές απαντήσεις δίνονται, επίσης, για θέματα αποζημιώσεων, πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι οι Αγρότες μπορούν να απευθύνονται στο 1540 και ή να παίρνουν αυτόματα πληροφορίες 24 ώρες το 24ωρο ή να συνομιλούν με εκπαιδευμένους εκπροσώπους του Υπουργείου, που είναι διαθέσιμοι 9 ώρες την ημέρα.
Για το 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρχει αύξηση της ζήτησης κατά 20%, κυρίως διότι έχουν αυξηθεί και οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται στους αγρότες και στις επιχειρήσεις.

Δράση τον Απρίλιο από ΥΠΑΑΤ για εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ενημερώνει ότι εντός Απριλίου 2018 προτίθεται να προκηρύξει τη γεωργοπεριβαλλοντική-κλιματική δράση, «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2018.
Το έτος 2018 θα αποτελεί και το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της δράσης.
Στόχος της δράσης είναι η μείωση της χρήσης των χημικών ζιζανιοκτόνων στους ορυζώνες, η πλειοψηφία των οποίων εντοπίζεται σε σημαντικούς για την ορνιθοπανίδα υγροτόπους της χώρας.
Το ύψος ενίσχυσης της δράσης ορίζεται σε 210€/εκτάριο/έτος.
Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο ενταγμένης στη δράση γεωργικής έκτασης.

Κόμματα
Τους Δήμαρχους Ξάνθης και Μύκης επισκέφθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης
Την Ξάνθη επισκέφθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν το 4ο Σώμα Στρατού.
Αμέσως μετά ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο.
Στην εθιμοτυπική επίσκεψη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ξάνθη, την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και την γενικότερη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Φιλικό ήταν και το κλίμα στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στον Δήμο Μύκης με τον Δήμαρχο Τζεμήλ Καπζά, όπου τέθηκαν θέματα του οικείου Δήμου και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ακολούθησε το Επιμελητήριο Ξάνθης και μετά την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για την οικονομία παρακάθισε σε γεύμα που προσέφεραν οι παραγωγικοί φορείς της Ξάνθης.
Ο κ. Χατζηδάκης ολοκλήρωσε την μονοήμερη επίσκεψή του στην Ξάνθη του με ομιλία που πραγματοποίησε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Z Palace, όπου παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ .
Σύσκεψη για αντιπολεμική κινητοποίηση από τη Λαϊκή Αντίσταση στην Ξάνθη
Με ανακοίνωση της η Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή, Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία καλεί σήμερα στις 7 το απόγευμα πολιτικές οργανώσεις, συλλογικότητες, σχήματα, αγωνιστές και αγωνίστριες, σε ανοιχτή σύσκεψη, στο χώρο «Ρωγμή», έτσι ώστε μέσα από την πιο πλατειά αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική, αντιεθνικιστική συσπείρωση δυνάμεων, να δοθεί άμεσα μαζική απάντηση σε όσα δραματικά και επικίνδυνα συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή μας.
ΔΠΘ
Νέο ψήφισμα από την Σύγκλητο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Νέο ψήφισμα, εξέδωσε τη Δευτέρα η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Με το νέο ψήφισμα, ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται η στήριξη των τελευταίων αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας και η συνέχιση της κατάστασης που υπήρχε πριν την απόφαση του ΣτΕ που έκανε δεκτή την αίτηση του Θ. Καραμπίνη και την επακόλουθη κρίση, με πρυτανεύοντα τον Σταύρο Τουλουπίδη.
Εξ άλλου τις αμέσως επόμενες μέρες θα ορισθεί η συνάντηση του Πρυτανεύοντος στο ΔΠΘ, Στάυρου Τουλουπίδη, με τον Υπουργό Παιδείας για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου.

Aυτοδιοίκηση

Εκλογή νέου προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ
Σήμερα στις 7 μ.μ. θα γίνει η αναβληθείσα ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή, για την αποδοχή της παραίτησης του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σωτήρη Μποταΐτη και η Εκλογή νέου Προέδρου.

Κοινές δράσεις πολιτισμού Δήμων Κομοτηνής και Χασκόβου
Η ανακαίνιση της παλιάς Βιβλιοθήκης της Κομοτηνής, οι κοινές δράσεις των θεάτρων σε Κομοτηνή και Χάσκοβο και η παραγωγή υλικού τουριστικής προβολής, είναι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του προγράμματος που θα υλοποιήσουν από κοινού ο Δήμος Κομοτηναίων και Χασκόβου, στο πλαίσιο του Διασυνοριακού προγράμματος Ίντερεγκ Ελλάδα-Βουλγαρία.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Πετρίδης, με την ευκαιρία της έναρξης του προγράμματος, όπου το ρόλο του συντονιστή έχει ο Δήμος Κομοτηναίων, ο οποίος ήταν από τους πρώτους Δήμους της Χώρας που το πέτυχε, με την εργασία που έκανε, όπως τόνισε ο κ. Πετρίδης.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 800.000 ευρώ.
Εξ άλλου ερωτηθεί ο κ. Πετρίδης για το τουριστικό προϊόν της Κομοτηνής, υπογράμμισε πως μέσα από μια ολιστική παρέμβαση αρκετών προγραμμάτων, κτίζεται η πολιτιστική ταυτότητα της Κομοτηνής, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τα μοναδικά της χαρακτηριστικά!
Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως ο κ. Πετρίδης τόνισε πως το Μουσείο Καραθεοδωρή θα μεταφερθεί στην Τσανάκλειο.

Προσλήψεις 11 ατόμων στο δήμο Κομοτηνής
Σε 11 προσλήψεις 8 μηνης σύμβασης στην τεχνική υπηρεσία και στην υπηρεσία δόμησης του δήμου Κομοτηνής πρόκειται να προβεί ο δήμος Κομοτηνής. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής και όσον αφορά τις ειδικότητες είναι : 2 κοινωνικοί λειτουργοί, 2 ΠΕ αρχιτέκτονες, 2 ΠΕ Πολιτικοί Μηχανικοί, 2 ΠΕ διοικητικοί Οικονομικοί, 1 ΠΕ αγρονόμων τοπογράφων, και 2 ΔΕ Ηλεκτρολόγων.

Κοινωνία
Έκκληση οικογένειας για συγκέντρωση χρημάτων στη Ροδόπη
Έκκληση απευθύνει οικογένεια από την Ροδόπη, για συγκέντρωση χρημάτων της τάξης των 51.000 ευρώ, για ειδική εγχείρηση τοποθέτησης προσθετικού μέλους στο παιδί τους, καθώς ακρωτηριάσθηκε το χέρι του σε μηχανή του κιμά.
Για το σκοπό αυτό έχει ανοιχθεί ένας ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς στον Αριθμό Gr 740 172 357 000 53 57 090 22 9561, στο όνομα Θεοδώρα Ιωαννίδου.

Εκπαίδευση-Εναλλακτικές Κοινότητες
Φυτεύουν τους παραδοσιακούς σπόρους τα παιδιά του 9ο Δημοτικού και η Βελανιδιά
Την Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ. με 1:00 μ.μ στην αυλή του 9ου Δημοτικού σχολείου Κομοτηνής, θα λάβει χώρα η δράση φυτέματος παραδοσιακών σπόρων της τοπικής κοινότητας Πελίτι Κομοτηνής.
Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να έχουν μαζί τους σακουλάκια γεμισμένα με φυτόχωμα., τα οποία οι μαθητές του σχολείου και τα μέλη της τοπικής ομάδας του Πελίτι, θα σπείρουν τους παραδοσιακούς σπόρους.
Πρόκειται για μια δράση που υλοποιείται αρκετά χρόνια και συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον

Σύλλογοι
«Γυναίκες» της Γαλάτειας Καζαντζάκη στην Κομοτηνή
Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ), τιμώντας την 8η Μάρτη – Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, φιλοξενεί στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31, Κομοτηνή) 4 αύριο στις 8.00 μ.μ. τη θεατρική παράσταση «Γυναίκες» της Γαλάτειας Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία και πρωτότυπη θεατρική απόδοση της Αλεξάνδρας Χριστοδουλέα, που ετοίμασε η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης (μέλος Ο.Γ.Ε.).
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δρομικό κίνημα
Το πρώτο δρομικό μπύρας στην Κομοτηνής στις 15 Απριλίου
Σχεδόν όλα είναι έτοιμα για την πραγματοποίηση του πρώτου δρομικού μπύρας-beer run- στην Κομοτηνή στις 15 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον διοργανωτή της δράσης, Δημήτρη Μισίρη, μέχρι στιγμής είναι 280 όσοι έχουν εγγραφεί και φυσικά γίνονται ακόμα μέχρι τις 15 Μαρτίου δεκτές κι άλλες.
Ο δρόμος που θα καλύψουν τρέχοντας είναι μήκους 6 χλμ με υποχρεωτικής στάση στα 3 χλμ για πόση μπύρας.
Η έναρξη θα γίνει από τις εγκαταστάσεις της Μπύρας Βεργίνα στην Κομοτηνή και εκεί θα καταλήξουν, με τους συμμετέχοντες να το γιορτάζουν μετά με ένα μεγάλο πάρτυ.
Την δράση συνδιοργανώνουν η Μπύρα Βεργίνα και ο Αθλητικός Σύλλογος Ηρόδικος Κομοτηνής.

Πολιτισμός
Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C Live στην Λέσχη Κομοτηναίων
Το ερχόμενο Σάββατο 17 Μαρτίου ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ και η μπάντα του,η 100°C θα δώσουν συναυλία στην Λέσχη Κομοτηναίων, από τον τελευταίο δίσκο, «Ήσυχα τραγούδια για ανέμελα λιβάδια» στις αποσκευές τους θα ταξιδέψουν (και θα μας «ταξιδέψουν») τη φετινή Άνοιξη, σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Τους 100°C αποτελoύν οι: Λαμπρινή Γρηγοριάδου στην ακουστική κιθάρα, Αλέξης Αρχοντής στα τύμπανα, Γιάννης Σαββίδης στην ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Αβραμίδης στην τρομπέτα, James Wylie στο σαξόφωνο.
Την επιμέλεια του ήχου έχει ο Γιώργος Ταχτσίδης.
Αθλητική Ενημέρωση
Η θέση της ΠΑΕ Ξάνθης για τη διακοπή του πρωταθλήματος
Η θέση του Α.Ο. ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ είναι ότι η διακοπή του Ελληνικού επαγγελματικού πρωταθλήματος δεν θα ωφελήσει κανέναν και σε τίποτα.
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΕ Ξάνθης για την διακοπή του Ελληνικού Πρωταθλήματος.
Νόμοι υπάρχουν, ποινές και τιμωρίες προβλέπονται και πολύ αυστηρές. Να εφαρμοστούν οι Νόμοι, να τιμωρηθούν οι έχοντες την ευθύνη, όσο ψηλά ή χαμηλά και αν βρίσκονται και το πρωτάθλημα να συνεχιστεί.
Παράλληλα να ξεκινήσουν χθες, συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους σε αυτό που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο και αν χρειαστεί να προταθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα και ποινές», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Ξάνθης.

Μοιράσου το άρθρο: