Καιρικό
Έντονα καιρικά φαινόμενα στη Ροδόπη σήμερα σύμφωνα με την ΕΜΥ
Έντονα καιρικά φαινόμενα -βροχοπτώσεις, καταιγίδες, πλημμυρικά φαινόμενα-αναμένονται στη Ροδόπη, σύμφωνα με την χθεσινή γενική πρόγνωση της ΕΜΥ, για σήμερα τις πρωινές ώρες.
Οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν έως το Σάββατο.
Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες ασφάλειας, λαμβάνοντας υπ’όψιν τα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.
Παράλληλα, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Πρωτογενής Τομέας
Θα πληρωθεί η συνδεδεμένη για το Βαμβάκι στη Ροδόπη τον Φεβρουάριο
Την ικανοποίησή του για την δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη, πως θα πληρωθεί κανονικά η συνδεδεμένη ενίσχυση σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς του Δήμου Μαρώνειας Σαππών, οι οποίοι είχαν ενεργή δήλωση καλλιέργειας ,εξέφρασε ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαππών, Γιάννης Σταυρίδης, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα συμμετέχοντας σε σύσκεψη φορέων του Έβρου και της Ροδόπης.
Μάλιστα ο κ. Αραχωβίτης διαβεβαίωσε το Δήμαρχο και τους παριστάμενους πως η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης θα γίνει περί τα τέλη Φεβρουαρίου στους δικαιούχους βαμβακοπαραγωγούς.
Όσον αφορά το αίτημα της επιπλέον αποζημίωσης των παραγωγών ο κ Αραχωβίτης οριοθέτησε χρονικά την 28η Ιανουαρίου για το θέμα καθώς αυτό θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει τεθεί και στον Επίτροπο Πόλ Χόγκαν.
Να σημειωθεί ότι στην συνάντηση εκτός του Δημάρχου Μαρώνειας Σαππών ,από την Ροδόπη παρέστησαν σε αυτήν ο βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά και το μέλος του ΔΣ της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Νίκος Κουρκούτας, όπως και βουλευτές, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων από τον Έβρο.

Ενημέρωση Κτηνοτρόφων για τα επιλέξιμα βοσκοτόπια
Η κατανομή βοσκοτόπων έτους 2018 έχει αναρτηθεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής των περιφερειακών ενοτήτων (ΔΑΟΚ) για ενημέρωση των κτηνοτρόφων.
Καλούνται οι κτηνοτρόφοι να προσέλθουν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ μέχρι την 31/01/2019, προκειμένου να λάβουν γνώση ενυπόγραφα για την ισχύουσα κατανομή και ταυτόχρονα, εάν επιθυμούν, να υποβάλλουν ενστάσεις-αιτήματα χωροταξικής ανακατανομής βοσκοτόπων που θα ισχύσουν για το έτος 2019.
Αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 31/01/2019 θα εξεταστούν το επόμενο έτος.
Σε περίπτωση μη προσέλευσης, θεωρείται ότι οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και αποποιούνται του δικαιώματος ένστασης.
Τροποποιήσεις για το πρόγραμμα μείωσης ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα

Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης γίνεται γνωστό πως μέχρι και τις 28/2/2019 οι δικαιούχοι της δράσης «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα», μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα τροποποιήσεων ή/και μεταβιβάσεων ή/και ανακλήσεων πράξης για το δεύτερο έτος εφαρμογής (έτος 2019).
Οι αιτήσεις τροποποίησης, συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης, πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά .

Αυτοδιοίκηση
Συνεδριάζει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ
Συνέρχεται σήμερα σε τακτική συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, και ώρα 18:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Πέρα από την συζήτηση επερωτήσεων και τις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη, τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
Η Έγκριση 1ης Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Οικονομικού Έτους 2019.
Έγκριση Προγράμματος Έργων και Εργασιών Δημόσιας και μη Δημόσιας Δασοπονίας της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Α.Μ.Θ., έτους 2019.
Έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ στο ερευνητικό έργο του κοινού επιχειρησιακού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020».
Αυτοδιοίκηση-Εξωτερική πολιτική

Δήλωση Περιφερειάρχη ΑΜΘ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Την αντίθεσή του στην Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος
Δυστυχώς, σε αυτό το σοβαρό ζήτημα η κυβέρνηση ενήργησε χωρίς να λάβει υπόψη τις εθνικές ευαισθησίες και τις ανησυχίες των πολιτών.
Κυρίως με προβληματίζει το γεγονός ότι με τη συμφωνία αναγνωρίζονται “μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα, κάτι που καθιστά άνευ νοήματος τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της γειτονικής χώρας.
«Θέλουμε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, από όριο και ανάχωμα απέναντι σε κινδύνους που ήταν για δεκαετίες, να γίνουν πεδίο διασυνοριακής συνεργασίας και ανάπτυξης.
Αυτό όμως μπορούμε να το πετύχουμε μόνο όταν είμαστε ξεκάθαροι και δεν υπάρχουν σκιές και ασάφειες στις μεταξύ μας σχέσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Μέτιου.

Τουρισμός-Περιφέρεια
Ιδρύεται Θεματικό πάρκο Τουρισμού στην ΑΜ-Θ
Την ίδρυση θεματικού πάρκου με αντικείμενο τον Τουρισμό στην ΑΜ-Θ, αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Κών/νος Αντωνιάδης, ο οποίος παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα σε παρουσίαση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου.

Περιφέρεια-Εκλογές
Η Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της Παράταξης Πολη-τική Ανατροπή, θα διεκδικήσει εκ νέου στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Μαΐου, το Δήμο Κομοτηναίων.
Μάλιστα στην πρόσφατη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέλιου Πιτσιόρλα, η κ. ΛΑφτσή έθεσε υπ’ όψιν του υπουργού τρεις άξονες, την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Κομοτηναίων, την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων στην Βιομηχανική περιοχή, της ΕΝ ΚΛΩ και της Σέλμαν και την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης.
Υγεία
Ξανασχεδιάζεται το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής
Από τα 55 στα 80 εκατομμύρια ευρώ θα εκτιναχθεί το κόστος ανέγερσης του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής, καθώς ο Ιταλός αρχιτέκτονας που το έχει αναλάβει απέρριψε το αρχικό σχέδιο και το σχεδίασε εκ νέου. Για τον λόγο αυτό θα καθυστερήσει και η κατασκευή του.
Αυτό ανακοίνωσε κατά την διάρκεια κοπής πίτας του συλλόγου Φίλων του νοσοκομείου Κομοτηνής ο διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής, Γιώργος Φιλιππίδης. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως κόστος θα το αναλάβει εξ ολοκλήρου το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Στο μεταξύ στις 25 Ιανουαρίου παραδίδονται ανακαινισμένα τα χειρουργεία της Κομοτηνής και στις αρχές Φεβρουαρίου θα εγκαινιαστούν από τον Υπουργό Υγείας.

Στην τελική ευθεία το νοσοκομείο Ξάνθης για την αγορά μαγνητικού τομογράφου
Στην τελική ευθεία βρίσκεται ήδη το νοσοκομείο Ξάνθης προκειμένου να εξοπλισθεί με μαγνητικό τομογράφο που θα εξυπηρετήσει τους πολίτες του νομού και όχι μόνο, αφού ήδη εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την αγορά του μηχανήματος όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής του νοσοκομείου κ. Γερόπουλος
Κόμματα
Επίσκεψη της Β.Ελευθεριάδου στο Ιεροσπουδαστήριο Χαϊρεγέ
Το υπό κατάληψη επί δύο μήνες Ιεροσπουδαστήριο Χαϊρεγέ επισκέφτηκε η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βούλα Ελευθεριάδου.
Η κ. Ελευθεριάδου συνομίλησε και ενημερώθηκε αναλυτικά από τον πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας και τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και μαθητές γυμνασίου και λυκείου, για τους λόγους κατάληψης της Σχολικής Μονάδας , με τους πιο βασικούς να είναι :
-Το νέο ωρολογιακό πρόγραμμα και συνέχιση της έκδοσης των θρησκευτικών βιβλίων από τους εκπαιδευτικούς του Ιεροσπουδαστηρίου
-Και η συνέχιση της έκδοση των θρησκευτικών βιβλίων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς του Ιεροσπουδαστηρίου.
Η κ Ελευθεριάδου δεσμεύτηκε να τεθεί επιτέλους η μειονοτική εκπαίδευση σε μια σύγχρονη και σωστή βάση με ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας που θα διασφαλίζει τον χαρακτήρα και την σπουδαιότητα και του σχολείου αυτού.

Προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ
Προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ με τίτλο «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ» διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 6.30μ.μ στον κινηματοθέατρο REX δίπλα στο Εργατικό Κέντρο η Τοπική Επιτροπή του ΚΚΕ Ροδόπης.

Εκπαίδευση
Εκδήλωση για το θεσμό της Οικογένειας
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Ορφέας» και τη ψυχολόγο, Μαρία Γούλα, συνεχίζει και φέτος τη σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για γονείς.
Σήμερα στο χώρο του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής στις 18:00 θα λάβει χώρα η πρώτη εκδήλωση με θέμα: Ο θεσμός της οικογένειας σε κρίση.- Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στο παιδί και ο ρόλος των γονέων».

Σύλλογοι
Κοπή πίτας των αιμοδοτών της περιφέρειας Ιάσμου
Ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών περιφερείας Ιάσμου σας προσκαλεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει για την κοπή της βασιλόπιτας την ερχόμενη Κυριακή 27/1/2019 και ώρα 11:00πμ στο ΑΡΝΕΜΟΥΣΙ.

Πολιτισμός
Διάλεξη -Νεοφιλελευθερισμός και ορθόδοξη θεολογία στη ΦΕΞ
Σήμερα στις (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης θα δοθεί η διάλεξη με τίτλο : «Νεοφιλελευθερισμός και ορθόδοξη θεολογία». Με ομιλητή τον αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο Γκουτζίνη, πρωτοσύγκελο της μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου.

ΦΕΞ 2-3 πράγματα που ξέρω για…
Στο πλαίσιο του κύκλου των εκδηλώσεων της ΦΕΞ, «2-3 πράγματα…» που θα βοηθήσουν στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων…την προσεχή Παρασκευή στις 8 το βράδυ, ο Αλέξανδρος Αλεξανδρής, Πρέσβη επί τιμή και πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, θα μιλήσει για τον Χαρίσιο Βαμβακά, «ο ευπατρίδης πολιτικός και διπλωμάτης.
Η συμβολή του στην ενσωμάτωση της δυτικής Θράκης στην Ελλάδα».
Επιλογή της Βασίλισσας του Καρναβαλιού των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2019.

Διαδικασία επιλογής για την Βασίλισσα του Καρναβαλιού Ξάνθης
Το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, διοργανώνει εκδήλωση για την επιλογή της Βασίλισσας του Καρναβαλιού των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2019.
Οι υποψηφιότητες θα κατατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], έως και Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019.

Μοιράσου το άρθρο: