Κυβέρνηση-Πολιτική-Μειονότητα
Μ. Μουσταφά: Ιστορικό βήμα η κατάργηση της Σαρία
Για ιστορική μέρα που Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του ιερού Ισλαμικού Νόμου στη Θράκη, έκανε λόγο ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Μουσταφά Μουσταφά, στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ.
«ΑΝοίγει πλέον ο δρόμος για την χειραφέτηση και για την ουσιαστική ισονομία και ισοπολιτεία της Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης», τόνισε ο κ. Μουσταφά.

Έρχεται ο γενικός γραμματέας Υπ Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Περιφερειακού Συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ, Γιώργος Χατζηθεοδώρου, ο οποίος πρόσθεσε πως θα ανοίξουν και θέματα της Μειονοτικής Εκπαίδευσης. Αποκάλυψε δε πως αναμένονται νέες επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα και στην Μεταποίηση, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφθούν την περιοχή κυβερνητικά στελέχη για το θέμα του νέου εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση, όπως ο γενικός γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, στις 29 Ιανουαρίου στην Ξάνθη και στις 30 στην Κομοτηνή.
Συνεταιριστικά Εγχειρήματα
Π. Τουρναβίτης: « Χαιρετίζω την ίδρυση της Συνεταιριστικής Τράπεζας ΑΜ-Θ»
Την ίδρυση της Συνεταιριστικής Τράπεζας ΑΜ-Θ, χαιρέτισε μιλώντας στην ΕΡΤ ΔΙκτυο ΑΜ-Θ, ο Γενικός Δ/ντης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Παναγιώτης Τουρναβίτης.
Όπως τόνισε ο κ. Τουρναβίτης, οι Συνεταιριστικές Τράπεζες στοχεύουν στην Αυτοδιαχείριση του πλούτου που παράγεται σε μια τοπική κοινωνία και πως αυτός αξιοποιείται και ανακυκλώνεται.
«Εμείς στα χρόνια της κρίσης ΣΤΗΡΙΖΑΜΕ και δεν ΚΛΕΙΣΑΜΕ την πόρτα και τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, σε αυτούς που χρειάστηκαν ρευστότητα. Αυτή τη στιγμή στηρίζουμε οικονομικά τις επενδύσεις της περιοχής μας από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις μέχρι και ίδρυση εργοστασίου», υπογράμμισε ο κ. ΤΟυρναβίτης.
Λειτουργία ειδικού οικονομικού πλέγματος για την Κοινωνική Οικονομία-SESNET-
Μάλιστα αποκάλυψε πως με τις Συνεταιριστικές Τράπεζες άλλων γεωγραφικών περιοχών της Χώρας, θα λειτουργήσουν, το επόμενο τρίμηνο ένα οικονομικό πλέγμα στήριξης -SESΝΕΤ- για την Κοινωνική Οικονομία, σε ευρύτερο πλαίσιο.
Επι πλέον πρόσθεσε πως είναι θέμα χρόνου η λειτουργία, αυτού του δικτύου και σε πανελλαδικό επίπεδο, στο πλαίσιο Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας.
«Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες διαθέτουν όλα τα προϊόντα που διαθέτουν και οι συστημικές τράπεζες. Ας θυμάται ο κάθε πολίτης πως η πρώτη επιλογή του θα πρέπει να είναι η συναλλαγή με μια Συνεταιριστική Τράπεζα, για να συνειδητοποιήσει τη διαφορά», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τουρναβίτης.
Υπενθυμίζεται πως η Συνεταιριστική Τράπεζα ΑΜ-Θ προέκυψε πρόσφατα από την συνένωση των δύο Συνεταιριστικών Τραπεζών ¨Εβρου και Δράμας, μετά από συζήτηση στο γραφείο του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου.
Τις επόμενες μέρες και πιθανότατα σήμερα αναμένεται και η επικύρωση της συμφωνίας από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Στρατός
Σοβαρός τραυματισμός Κομοτηναίου επιλοχία
Ένας 37 χρονος επιλοχίας από την Κομοτηνή τραυματίστηκε, την παραμονή των Θεοφανείων στο στρατόπεδο της Ξυλαγανής, όταν πήγε να κατεβεί από στρατιωτικό όχημα και έπεσε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να διακομισθεί με ελικόπτερο στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Λόγω της σοβαρής κατάστασης του 37χρονου επιλοχία, κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία του στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι έχει σπάσει ένα σπόνδυλο στον αυχένα κι έχει εξέλθει της εντατικής μονάδας.
Ο 37 χρονος επιλοχίας υπηρετεί σε μονάδα της Ξάνθης.

Κοινωνία
Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο 60χρονη που έπεσε στις γραμμές του τρένου
Μία 60χρονη γυναίκα έπεσε στις γραμμές του τρένου. Το ατύχημα συνέβη σε σημείο της σιδηροδρομικής γραμμής κοντά στο Πανθρακικό Στάδιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η γυναίκα έπεσε και χτύπησε στις γραμμές του τρένου και τραυματίστηκε από την πτώση και όχι από διερχόμενη αμαξοστοιχία. Υπάρχουν αναφορές ότι περπατούσε πολύ κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή. Πάντως υπήρξε άμεση κινητοποίηση και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε τραυματισμένη στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Αγορά Εργασίας
Εργάνη: Αύξηση απασχόλησης στην ΑΜ-Θ
57.739 εργαζόμενους σε σύνολο 13.354 επιχειρήσεων εμφανίζει η Ανατολική Μακεδονία –Θράκη, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το 2017.
Η Ξάνθη έχει 2.212 επιχειρήσεις και 12.797 εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου, που την κατατάσσουν στο μέσο της Περιφέρειας, σε πραγματικούς αριθμούς. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει πως , η Ξάνθη έχει την καλύτερη αναλογία εργαζομένων ανά επιχείρηση, από όλες τις Περιφερειακές ενότητες, με δεύτερη τη Ροδόπη όπου εμφανίζεται παρόμοια διάρθρωση της αγοράς εργασίας.
Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2017, η απασχόληση στη χώρα παρουσίασε αύξηση, ενώ μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στην πλήρη απασχόληση καθώς και μικρή μείωση της ανεργίας των νέων.
Αυτοδιοίκηση
ΚΕΔΕ: To νέο Προεδρικό Διάταγμα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα οδηγήσει πολλούς από αυτούς σε κλείσιμο
Τα προβλήματα που προκύπτουν από το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Όπως επισημάνθηκε, η εφαρμογή του θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών από τους υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς και κυρίως από τους πρώην κρατικούς που έχουν μεταβιβαστεί στους δήμους και στεγάζονται κυρίως σε κτίρια που δεν πληρούν τα κριτήρια που τίθενται ( αύλειοι χώροι , εμβαδόν κτιρίου κ.α ) .
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ζήτησε να συμβάλλουν και οι Περιφέρειες στη χρηματοδότηση κατασκευής νέων βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται όλα τα νήπια σ΄αυτά.

Σε τελικό στάδιο η ΚΥΑ για τη διευκόλυνση επενδύσεων στον ιαματικό τουρισμό
Το Υπουργείο Τουρισμού εργάζεται για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού υψηλού επιπέδου, προχωρώντας τη διαδικασία αναγνώρισης των πηγών, ως ιαματικών πόρων και επιπλέον, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις προδιαγραφές των κέντρων θαλασσοθεραπείας και των εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, που θα διευκολύνει τις σχετικές επενδύσεις για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας μιλώντας σε ημερίδα με θέμα τον ιατρικό τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Money Show,
Τόνισε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα της εθνικής τουριστικής πολιτικής και συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας.
Πρόσθεσε δε ότι για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, είναι καθοριστική η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.
Υγεία
Αντιδρούν στη νέα ρύθμιση για το ωράριο οι φαρμακοποιοί και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις
Σε ετοιμότητα και εγρήγορση καλεί τους φαρμακοποιούς της χώρας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αντιδρώντας στην νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία όπως τονίζουν «η κυβέρνηση βάζει τη δική της συμμετοχή στο χάος που επικρατεί στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων».
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει πως:
‘Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι τις επιπτώσεις της δήθεν «απελευθέρωσης προς όφελος του ανταγωνισμού», θα τις υποστούν πάλι, πρώτοι οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι και βέβαια οι Φαρμακοποιοί. Το ίδιο έχει γίνει και με τα ΜΥΣΥΦΑ που οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, όπως ακριβώς είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει’.
Εκπαίδευση
Τα μαθητικά βιβλία και σε κώδικα γραφής Braille
Ανταποκρινόμενος σε ένα χρόνιο αίτημα για παροχή κατάλληλων και ποιοτικών βιβλίων που θα καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των τυφλών μαθητών, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για τη μεταγραφή των μαθητικών βιβλίων στον κώδικα γραφής Braille.
Η ομάδα εργασίας απαρτίζεται από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και έχει ως στόχο για τα σχολικά έτη 2017-18 και 2018-19, τη διασκευή, προσαρμογή, εικονογράφηση και μεταγραφή στο σύστημα Braille, των διδακτικών βιβλίων για τυφλούς μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης
Η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ε.Λ.Μ.Ε. Ξάνθης όπως αποφασίστηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση της 8ης Ιανουαρίου, είναι η ακόλουθη:
Πρόεδρος: Μαρία Λουκοπούλου
Αντιπρόεδρος: Χρήστος Ιωαννίδης
Γενική γραμματέας: Λία Δαμιανάκη
Ταμίας: Αστέριος Ιωαννίδης
Οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου γίνονται κάθε Δευτέρα στις 19.00 και είναι πάντα ανοιχτές.
Εκκλησία
Γιορτάζει η Ιερά Μονή Αγίου Μαξίμου
Αγρυπνία θα τελεσθεί αύριο το απόγευμα στην Ιερά Μονή Αγίου Μαξίμου στο Παπίκιο όρος, με αφορμή την εορτή του Αγίου Μαξίμου που είναι το Σάββατο 13 Ιανουαρίου.
Το Σάββατο θα τελεσθεί και Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή στην οποία θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ιερά Μονή Μαξίμου υπάρχει αδελφότητα Μοναχών, με ηγούμενο τον Πατέρα Παΐσιο και κάθε Σάββατο το πρωΐ τελείται Θεία Λειτουργία.

Πολιτισμός
Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Σοφίας Τσιαλίκη
Αύριο στις 7:30 το απόγευμα το Βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο και οι Εκδόσεις Γαβριηλίδη, παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή της Σοφίας Τσιαλίκη Τρίλμπυ.
Το βιβλίο παρουσιάζουν η Δώρα Κάσσα Φιλόλογος, Νόπη Μαρουφίδου, Δικηγόρος και ο Χρίστος Χατζόπουλος Μουσικός,ο οποίος και θα παρουσιάσει και ένα μελοποιημένο ποίημα από τη συλλογή.
Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθη Έλληνας διακινητής μεταναστών στην Ξάνθη
Συνελήφθη στην Εθνική Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, ένας 33χρονος Έλληνας ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τρείς μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

Μοιράσου το άρθρο: