Κυβέρνηση-Πολιτική
Στην Ξάνθη ο Υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης
Στην Ξάνθη βρίσκεται σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης.
Αυτή την ώρα πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολεία και συγκεκριμένα στο 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης.
Στις 10.30 στο 2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης στις 11 π.μ. στο ΕΠΑΛ Γλαύκης στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης.
Ο κ. Μπαξεβανάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη 1.30 το μεσημέρι στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και στις 5 το απόγευμα θα παραβρεθεί στην σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη
Ωστόσο χθες το απόγευμα ο κ. Μπαξεβανάκης, επισκέφθηκε το Δημόσιο ΙΕΚ Ξάνθης, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και Εσπερινό ΕΠΑΛ Ξάνθης και είχε μια συνάντηση με την Διοίκηση της ΕΛΜΕ Ξάνθης
Δ. Μπαξεβανάκης: «Θα εξετάσουμε αν χρειάζεται νέα Νομική…αν δεν χρειάζεται δεν θα το κάνουμε»
Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, για το ζήτημα που προέκυψε με την ίδρυση Νέας Νομικής, ο κ. Μπαξεβανάκης υπογράμμισε πως, το Υπουργείο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διερεύνησης και του σχεδιασμού, για την ίδρυση τέταρτης Νομικής. Μιας Νομικής που δεν θα έχει επι πλέον εισακτέους, αλλά θα αποσυμφορεί τους εισαχθέντες στις υπάρχουσες σχολές.
«Θα δούμε τη μελέτη σκοπιμότητας και θα αποφανθούμε. Αν δεν χρειάζεται δεν θα προχωρήσουμε. Φυσικά και ο υπουργός θα δεχθεί την αντιπροσωπεία από την Θράκη και θα συζητήσει μαζί τους», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μπαξεβανάκης.

ΔΠΘ
Ενδυνάμωση της Νομικής στη Διαμεσολάβηση-Συμβιβαστικές Διαδικασίες-Δια βίου Μάθηση

Μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ ο καθηγητής της Νομικής Κομοτηνής, Θεοχάρης Δαλακούρας, υπογράμμισε πως στην επικείμενη συνάντηση με τον Υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, στην οποία θα συμμετέχει και η Νομική, μαζί με τους εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων της Εφετειακής Περιφέρειας ΑΜ-Θ, θα προταχθεί η ανάπτυξη και η ενδυνάμωση της Νομικής του ΔΠΘ, με δράσεις στη Διαμεσολάβηση, στις Συμβιβαστικές διαδικασίες και στη Δια Βίου Μάθηση.
«Αυτά έχουν προκύψει αυτά τα χρόνια της κρίσης και μπορούν να δώσουν λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν προκύψει στους Δικηγόρους, με δεδομένη τον υπερπληθυσμό στο συγκεκριμένο επάγγελμα», υποστήριξε ο κ. Δαλακούρας
Υπενθυμίζεται πως στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, ο κ. Δαλακούρας είχε τονίσει πως ο Δικηγορικός Σύλλογος της Ροδόπης και όχι μόνο, θα πρέπει να συνδεθεί πολύ περισσότερο επιστημονικά με τη Νομική του Δημοκριτείου, σε επίπεδο επιμόρφωσης και λειτουργίας Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών τμημάτων με εμβέλεια στο Βαλκανικό χώρο!
Κόμματα
Ανακοίνωση αντίδρασης και από το Κίνημα Αλλαγής για την Νέα Νομική
Στο μεταξύ και το κίνημα Αλλαγής εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην προοπτική ίδρυσης και λειτουργίας τέταρτης Νομικής.
«Καλούμε την κυβέρνηση αντί να παίζει τέτοια παλαιοκομματικά παιχνίδια , να ενισχύσει το Πανεπιστήμιό μας θεσμικά και εκπαιδευτικά. Η κοινωνία της Θράκης σύσσωμα θα σταθεί απέναντι σε αυτόν τον σχεδιασμό της», τονίζει η ανακοίνωση του κινήματος Αλλαγής στη Ροδόπη .
Πρωτογενής Τομέας
Επιστολή Διαμαρτυρίας του Περιφερειάρχη για τους Επιλαχόντες νέους Αγρότες της ΑΜ-Θ

Επιστολή Διαμαρτυρίας στην οποία κάνει λόγο για αδικία της ΑΜ-Θ , για το θέμα της υπερδέσμευσης στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» , απέστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος.
«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη λύπη μου, καθώς η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αδικείται σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες της Χώρας. Από τα στοιχεία που διαθέτω προκύπτει ότι το ποσό υπερδέσμευσης που λαμβάνει η Περιφέρεια ΑΜΘ αποτελεί μόλις το 9,57% του αρχικού προϋπολογισμού που της διατέθηκε, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες που λαμβάνουν ποσά αυξημένα από 13,67% έως και 59,29% του αρχικού τους προϋπολογισμού..
Ο αγροτικός τομέας αποτελεί μια από τις κύριες δυνατότητες για απασχόληση και αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μέτιος, ζητώντας να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες και να αρθεί η αδικία.

Στην Αλεξανδρούπολη η 2η ημερίδα για την Ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού

Σε συνέχεια των ημερίδων στην Καρδίτσα, στη Θεσσαλονίκη και στη Λαμία, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος διοργανώνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη τη 2η ετήσια ημερίδα για την Ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού με θέμα: «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ». Η Ημερίδα θα γίνει στις 5 το απόγευμα την στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν η μέχρι στιγμής δράση της ΔΟΒ, τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων που αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών που σποροπαράγονται στην Ελλάδα και του προγράμματος της ταξινόμησης 1% του παραγόμενου προϊόντος.
Επίσης, θα γίνει αναφορά στην εφαρμογή της Υπουργικήσ απόφαση, σχετικά με τις ξένες ύλες στο σύσπορο βαμβάκι, προτάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής της βαμβακοκαλλιέργειας, γενικότερη ενημέρωση για τις τιμές της αγοράς του βαμβακιού, καθώς και τις εξελίξεις για τις ορθές μεθόδους συλλογής του προϊόντος ενώ θα γίνει αναφορά και για τα κριτήρια της ποιότητας βάμβακος και την αξία των πιστοποιήσεων στην κλωστοϋφαντουργία.

Στο τέλος θα δοθεί η δυνατότητα για ερωτήσεις από τους παριστάμενους ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Καθορισμός συνδεδεμένων ενισχύσεων έτους 2017 για όσπρια, κτηνοτροφικά – σανοδοτικά ψυχανθή, σπαράγγια και
καρπούς με κέλυφος

Υπεγράφησαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη οι Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν στον καθορισμό του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το έτος 2017, για την καλλιέργεια των οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, των σπαραγγιών και των καρπών με κέλυφος.

Πιο αναλυτικά, ο καθορισμός του ύψους ενίσχυσης, ανά καλλιέργεια, έχει ως εξής:

– καλλιέργεια οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 163,66 ευρώ/εκτάριο,
– καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 87,22 ευρώ/εκτάριο,
– καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 154,07 ευρώ/εκτάριο,
– καλλιέργεια σπαραγγιών, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 602,00 ευρώ/εκτάριο,
– καλλιέργεια καρπών με κέλυφος, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 125,74 ευρώ/εκτάριο.

Αυτοδιοίκηση
Πρόγραμμα Ενίσχυσης των ΚΥ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ 2014-2020
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστου Μέτιου, τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας θα αποκτήσουν νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, προϋπολογισμού 696.900 ευρώ, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
Στην πρώην Μονάδα Υγείας Πεδυ Ξάνθης, θα δοθεί 1 ηλεκτροκαρδιογράφος, 1 απινιδωτής, 2 ηλεκτρονικά πιεσόμετρα
Στο ΚΥ Εχίνου: 5 ηλεκτροκαρδιογράφοι, 1 απινιδωτής, 2 οξύμετρα, 2 ηλεκτρονικά πιεσόμετρα
Στο ΚΥ Σταυρούπολης: 2 ηλεκτροκαρδιογράφοι, 1 ηλεκτρονικό πιεσόμετρο
Στο ΚΥ Αβδήρων: 7 ηλεκτροκαρδιογράφοι, 2 οξύμετρα, 2 ηλεκτρονικά πιεσόμετρα
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης
Στην πρώην Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Κομοτηνής: 2 ηλεκτροκαρδιογράφοι, 1 απινιδωτής, 1 ηλεκτρονικό πιεσόμετρο, 1 διαγνωστική μονάδα οστικής πυκνότητας
Στο ΚΥ Σαπών: 5 ηλεκτροκαρδιογράφοι, 2 απινιδωτές, 2 οξύμετρα, 3 ηλεκτρονικά πιεσόμετρα, 1 οδοντιατρικό συγκρότημα
Στο ΚΥ Ιάσμου: 1 ηλεκτροκαρδιογράφος, 1 απινιδωτής, 1 ηλεκτρονικό πιεσόμετρο
ΤΑΠ-Απολύσεις Αρχαιολόγων
Απολύει Αρχαιολόγους με συνδικαλιστική δράση ο ΤΑΠ στη Θράκη
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει το Διαδρατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP) για τις απολύσεις συναδέλφων του στην περιοχή της Θράκης χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τους και για την εκδικητική μη ανανέωση σύμβασης – απόλυση Αρχαιολόγου με συνδικαλιστική δράση.

Συγκεκριμένα, όλοι οι αρχαιολόγοι και οι εργάτες των ανασκαφών σε Έβρο και Ξάνθη, που απασχολούνταν σε εργασίες στην Ξάνθη τους τελευταίους μήνες, απολύθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου με την ενημέρωση ότι θα επαναπροσλαμβάνονταν τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση των εργασιών στην Ξάνθη, όπως είναι η υποχρεώση του ΤΑΠ.

Ωστόσο, ο TAΠ αρνείται να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του και την ίδια στιγμή οι απολυμένοι μαθαίνουν την πρόθεση TAP και Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσουν σε συνέδριο για τις αρχαιότητες του έργου!
«Όλα για τη διαφήμιση και τη χειραγώγηση του λαού της περιοχής, με τις πλάτες της κυβέρνησης;» Διατυπώνει το ερώτημα καταλήγοντας και ζητώντας την επαναπρόσληψη όλων των Αρχαιολόγων ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.
Πολιτισμός
Καρναβάλι των Χρωμάτων στην Ξάνθη
Σήμερα το πρόγραμμα για το «Καρναβάλι των Χρωμάτων» περιλαμβάνει στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθηςστις 17:00 τους Colors of music .Η ομάδα Back Stage Team είναι μια παρέα των παλιών dj’s που πρωτοτυπεί και χρωματίζει μουσικά την κεντρική πλατεία. Στην Εμπορική Λέσχη Ξάνθης στις 17:00 η Θρακική Θεατρική Σκηνή Ξάνθης διοργανώνει Παιδικό Μπαλνταφάν. Στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης στις 20:00 υπάρχει η Μουσικοχορευτική βραδιά λαογραφικών συλλόγων.

Το Καρναβάλι της Ξάνθης στην ΕΡΤ3

Η ΕΡΤ3 μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση την καρναβαλική παρέλαση στην Ξάνθη, τη μεγαλύτερη της Βόρειας Ελλάδας, την Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018, στις 13:30.
Άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Μια φαντασμαγορική γιορτή γεμάτη χορό, γέλιο και τραγούδι…
Η σκηνοθεσία είναι του Τηλέμαχου Κοεμτζόπουλου και η διεύθυνση παραγωγής του Θεόδωρου Τσέπου και της Έφης Γκούντα.

Εξ άλλου την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει η παρέλαση στην Κομοτηνή με όλους τους Καρναβαλιστές, καθώς η παρέλαση που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το Σάββατο, αναβλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.
Μάθημα στη ΦΕΞ για την ιστορία του κινηματογράφου
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει σήμερα στις 7 το παόγευμα στο Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ, ένα ανοιχτό μάθημα στο πλαίσιο του σεμιναρίου ιστορίας κινηματογράφου:
«Δυο τρία πράγματα που ξέρω για την τέχνη του κινηματογράφου»

Παρουσίαση: Πασχάλης Ξανθόπουλος, σκηνοθέτης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου (13 Φεβρουαρίου), το Κινηματογραφικό Εργαστήρι του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, πραγματοποιούν ένα αφιέρωμα μνήμης στον διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ, (Roger Vladimir Igorevich Plemiannikov).
Στις 11 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 18 χρόνια από τον θάνατο του Ροζέ Βαντίμ, ενός σκηνοθέτη που αποτέλεσε σταθμό στην εξέλιξη του γαλλικού κινηματογράφου της εποχής του και «θεωρήθηκε ο σκηνοθέτης που έφτιαχνε ντίβες».
Π.Υ.
Κάηκε σπίτι ολοσχερώς ευτυχώς χωρίς θύματα
Oλοσχερώς κάηκε μια οικία χθες το μεσημέρι στην Κομοτηνή, στην οδό Περικλέους, πίσω από το πάρκο της πόλης, ευτυχώς χωρίς θύματα.
Το ύψος της ζημιάς εκτιμάται στα 25.000 ευρώ. Η αιτία της πυρκαγιάς είναι άγνωστη και η Π.Υ. διενεργεί προανάκριση.

Μοιράσου το άρθρο: