Πολιτική
Ανακοίνωση του Υπ.Εξ. για τη Σαρία

EPA/GEORGI LICOVSKI

Την ικανοποίησή του για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Σαρία εκφράζει με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών. «Το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε ένα ιστορικό βήμα, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο για την Σαρία, το οποίο ενισχύει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.» αναφέρει σημειώνοντας πώς » Είναι μια ρύθμιση που ενισχύει το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, αναβαθμίζοντας εν τέλει την ποιότητα ζωής του συνόλου των μελών της κοινότητας.»

Με την ίδια ανακοίνωση το Υπουργείο στέλνει και μήνυμα προς την Τουρκία σημειώνοντας πως «Η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες. Καλό θα ήταν η Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις.» Δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στη δράση των «Ψευδομουφτήδων» της περιοχής σημειώνοντας με νόημα πως «υπενθυμίζουμε ότι οι διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα και σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη ευρωπαϊκό κράτος.» Τέλος σημειώνει ότι » Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οικειοθελώς από συγκεκριμένες Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.»

Οικονομία
Στο προξενείο της Αδριανούπολης η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης
Αντιπροσωπεία μελών του ΔΣ της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, αποτελούμενη από τους: Βαφειάδη Ανέστη (Πρόεδρο ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Γενικό Γραμματέα Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης), Δεμίρη Αθανάσιο (Γενικό Γραμματέα ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και μέλος Δ.Ε. Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης), Τζενετίδη Γρηγόρη (Υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων ΟΕΒΕΣ Ροδόπης), Κατρανιτσιώτη Μιχάλη (μέλος του ΔΣ της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης), επισκέφτηκαν το Ελληνικό προξενείο της Αδριανούπολης, όπου έγιναν δεκτοί από την Πρόξενο, κυρία Θεοχαρίδη Σωτηρία, καθώς και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αδριανούπολης, όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο, κύριο Recep Zipkinkurt και μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου. Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των φορέων  ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε ειδικότερα σε ζητήματα τουρισμού και συμμετοχής σε κοινά Ευρωπαϊκά προγράμματα με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας προς όφελος και των δύο περιοχών.

Περιφέρεια
Ανοίγουν οι προσφορές για τον Κ.Α. στην Ξάνθη
Μετά από Διεθνή Διαγωνισμό για το πρώτο τμήμα Μελίβοια-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, του έργου Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ (εξαιρουμένου του ΦΠΑ) κατατέθηκαν 5 προσφορές. Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών και στην συνέχεια ο ανάδοχος θα προβεί στην υπογραφή της σύμβασης. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες από την υπογραφή του. Το έργο χρηματοδοτείται από τρία Ευρωπαϊκά Ταμεία: 1. Π.Ε.Π Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2. Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 3. Ε.Π. INTERREG V-A Ελλάδα–Βουλγαρία 2014-2020

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Κομοτηνής την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στις 19.00΄ στην αίθουσα του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής. Η κατάρτιση ετησίου προγράμματος δράσης του Δήμου, έτους 2018, θα είναι το θέμα της συνεδρίασης. Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου την ίδια ώρα.

Κόμματα
Νέος Τομεάρχης
Νέα κατανομή Τομεαρχών στις Περιφέρειες της χώρας αποφάσισε η ηγεσία της ΝΔ. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αναλαμβάνουν ο Νίκος Δένδιας (νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου) και ο Γιώργος Γεωργαντάς (Δράμας, Καβάλας).

Επισκεψη στο Σωματείο Α. Μ. Ε.Α της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης»
Το Σωματείο Α. Μ. Ε.Α της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης επισκέφτηκε η Βούλα Ελευθεριάδου και συνομίλησε με τον Πρόεδρο κ Τρύφωνα Καρούντζο και τα μέλη για τους σκοπούς τη λειτουργία και τις δράσεις του Συλλόγου. «Έγιναν πολλά έως τώρα και μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα» τόνισε ο κ Καρούντζος, συμπληρώνοντας παράλληλα πως ακόμα υπάρχει ένα έλλειμμα που θα λυθεί σύντομα ως προς την πληροφόρηση την προώθηση και την δημοσιοποίηση κάποιων θεμάτων που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρία, ωστόσο ο ίδιος έχει σκοπό να παρεμβαίνει δυναμικά σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις ανάγκες των ατόμων αυτών, τόσο σε συλλογικό όσο και ατομικό επίπεδο Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συζήτηση που ακολούθησε στο κομμάτι του θεραπευτικού τουρισμού , μια που η περιοχή της Ροδόπης ενδείκνυται για το σκοπό αυτό. Η έλλειψη υποδομών προς αυτό το σκοπό, είναι ένα από τα δεδομένα τα οποία διευθετηθούν άμεσα τόνισε η κ Ελευθεριάδου και δήλωσε πως θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα προς την κατεύθυνση αυτή, μια που υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία μπορούν να τις στηρίξουν οικονομικά. Η συνεργασία όλων μας και αμέριστη συμπαράσταση προς το Σωματείο Α. Μ. Ε.Α της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης είναι δεδομένη, κατέληξε η κ Ελευθεριάδου.

Βουλή
Ερωτήσεις στη Βουλή από την Μπακογιάννη με θέματα Θράκης
Τρεις ερωτήσεις κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Α Αθήνας κα Ντόρα Μπακογιάννη αναδεικνύοντας  θέματα Θράκης. Πιο συγκεκριμένα, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο με θέμα την παραχώρηση από την Ελληνική Εταιρεία του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) της χρήσης της έκτασης και των εγκαταστάσεων των Λουτρών Ποταμιάς προς το Δήμο Αβδήρων Ξάνθης κατέθεσε η κα Ντόρα Μπακογιάννη. Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Πότε προτίθεται η ΕΤΑΔ να παραχωρήσει τα Λουτρά Ποταμιάς του Δήμου Αβδήρων; Αν προτίθεται η κυβέρνηση να στηρίξει την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών; Υπάρχει σχεδιασμός για τη χρηματοδότησή τους ως πιλοτικού έργου υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια νέα πλουτοπαραγωγική πηγή για το Νομό Ξάνθης; Με ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη  η κα Μπακογιάννη αναφέρεται στην καθυστέρηση καταβολής της επιδότησης στους δικαιούχους ιδιοκτήτες ακινήτων, στο πλαίσιο του προγράμματος της Στεγαστικής Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Ποιο το χρονοδιάγραμμα πληρωμών μέχρι και την καταβολή του συνόλου των οφειλόμενων ποσών και ποιο το ύψος του συνολικού υπολειπόμενου ποσού έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017; Αν υπάρχει πρόβλεψη για τη μελλοντική ισχύ του προγράμματος; Υπάρχει σχεδιασμός να ενισχυθεί είτε με εκπαιδευτικά προγράμματα είτε με τη δυνατότητα παραχώρησης αναξιοποίητων εγκαταστάσεων-εκτάσεων σε παραμεθόριες ή μειονεκτικές περιοχές; Η βουλευτής κατέθεσε και δεύτερη ερώτηση προς τον κ. Σκουρλέτη με την οποία αναφέρεται στην ίδρυση μόνιμου Πυροσβεστικού Κλιμακίου στον Δήμο Μύκης της ορεινής Ξάνθης. «Ο Δήμος Μύκης αποτελείται από 62 οικισμούς, έχει έκταση 626.000 στρέμματα και αριθμεί 16.000 μόνιμους κατοίκους. Εντός των ορίων του, βρίσκεται προστατευόμενο δάσος, μεγάλο μέρος του οποίου έχει υπαχθεί στο δίκτυο Natura 2000.» αναφέρει και ερωτά πότε προτίθεται η κυβέρνηση να δημιουργήσει μόνιμο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στον ορεινό Δήμο Μύκης;

Συνδικαλισμός
Απεργία του ΠΑΜΕ
Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, μέρα ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου, στις 6.00 μμ στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

 

Στρατός
Πρόγραμμα Κοινωνικής Προσφοράς Ενόπλων Δυνάμεων
Ιατρικά κλιμάκια του Δ. Σ. Στρατού, με ανάλογο νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα, θα βρίσκονται σε διάφορα ιατρικά κέντρα, κατά τον μήνα Ιανουάριο, για δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις των κατοίκων. Αρχή γίνεται στις 15 Ιανουαρίου με επίσκεψη στο Κέντρο Στήριξης ΡΟΜΑ και Ευπαθών Ομάδων Δροσερού.

 

Ευρώπη
Κοπή Βασιλόπιτας των Εθελοντών Europe Direct Κομοτηνής
Την καθιερωμένη πλέον κοπή πίτας θα πραγματοποιήσουν οι εθελοντές, τα στελέχη, οι φίλοι και οι συνεργάτες του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 21:00 στα γραφεία του Κέντρου (Ν.Τσανακλή 15).
Τα στελέχη του Κέντρου προετοιμάζουν μία μεγάλη γιορτή, με μουσική, χορό και πολλές εκπλήξεις, αφιερωμένη σε όλους αυτούς που στηρίζουν τις δράσεις του Europe Direct, πάνω από 20 χρόνια (εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων, θεσμών και υπηρεσιών). Κυρίως όμως για τους εθελοντές, τις οργανώσεις και τους συλλόγους νέων, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Κέντρου συμβάλλοντας ουσιαστικά με τις πρωτότυπες ιδέες τους, την ζωντάνια και το μεράκι τους στις καινοτόμες δράσεις του.

Πολιτισμός
Τσικνοπέμπτη στην Κομοτηνή
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής για ακόμη μια χρονιά διοργανώνει, ενόψει των Αποκριών, ένα 4ημερο εορταστικών εκδηλώσεων. Πιο συγκεκριμένα: • Τσικνοπέμπτη 08/02/2018 Γλέντι στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας που θα περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική. • Παρασκευή 09/02/2018 Παραδοσιακή Αποκριά στην Κεντρική Πλατεία από τον Σύλλογο Εβριτών. • Σάββατο 10/02/2018 Καρναβαλική παρέλαση με την συνεργασία του συλλόγου TRELACADEMY. •Σάββατο 17/02/2018 Μαθητική καρναβαλική παρέλαση με τη συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης. Ως εκ τούτου απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους συνδημότες, μικρούς και μεγάλους, να συμμετέχουν ενεργά στις παραπάνω εκδηλώσεις.

Το φεστιβάλ του μήνα
Το 4ο Φεστιβάλ Αμερικανικού κινηματογράφου στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί  από την Πέμπτη 25 έως και 29 Ιανουαρίου 2018.  Επίσης, στις 21.00 Xanthi Techlab στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης 1ος όροφος) Πλατεία Διοικητηρίου. To Xanthi TechLab,η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα ταξιδεύουν το κοινό για άλλη μια χρονιά, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το φετινό πρόγραμμα παρουσιάζει 3 ταινίες τριών σημαντικών αμερικανών δημιουργών με ένα εξαιρετικό cast αλλά και δύο ταινίες, με θέμα το Αφγανιστάν.

Κοπή βασιλόπιτας
Ο Μορφωτικός Όμιλος Ν. Σιδηροχωρίου πραγματοποιεί την Κυριακή 14 Ιανουαρίου στις 12:00 την κοπή βασιλόπιτας και στην βράβευση των εθελοντών αιμοδοτών .Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Δημαρχείας στο Ν.Σιδηροχώρι.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στη ΦΕΞ
Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης έχει οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα γνωριμίας με την Ξάνθη την ιστορία και τον πολιτισμό της. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου απευθύνονται στους μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας και χωρίζονται σε τρεις ενότητες. Ενότητα Α. Τοπική Ιστορία / Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης, Ενότητα Β. Γνωριμία με τις τέχνες, Ενότητα Γ. Μουσική (Εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο των Φεστιβάλ που οργανώνει η ΦΕΞ).

Τα παραμύθια του Καραγκιόζη
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των μικρών αρχαιολόγων με τίτλο «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» έρχεται μασκαρεμένο στη σχολική τάξη! Ο Καραγκιόζης ετοιμάζεται για την αποκριά! Η μουσειολόγος Νατάσα Μιχαηλίδου επισκέπτεται τη σχολική τάξη, για να γνωρίσει στους μαθητές το νεοελληνικό θέατρο σκιών μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια. Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Σε συνεργασία με τους: Θίασο Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού.

Ετήσιος χορός Σαρακατσάνων
Ο ετήσιος χορός των εν θράκη διαβιούντων Σαρακατσάνων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στην αίθουσα Ποσειδώνιο με τους Γιώργο Γραβάνη, Παναγιώτη Ούτο και Βαγγέλη Τσιλιγγίρη να υπόσχονται ένα σαρακατσάνικο γλέντι μέχρι πρωίας.

 

Καιρός
Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σήμερα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην Ανατολική Μακεδονίας και Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι –ανατολικοί 5 με 7 και στο αιγαίο τοπικά 8 και πιθανόν 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Μοιράσου το άρθρο: