Κυβέρνηση-Πρωτογενής Τομέας
Β. Κόκκαλης: «Θα ενταχθεί πάνω από το 50% των επιλαχόντων του προγράμματος Νέων Γεωργών»
Σε ένα μήνα από τώρα θα έχει ξεκαθαρίσει το ποσοστό των επιλαχόντων Νέων Γεωργών, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και αυτό θα είναι πάνω από το 50%. Αυτό θα γίνει με την μετακίνηση κονδυλίων από Περιφέρειες που δεν υλοποιούν πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Γεωργών, σε Περιφέρειες που υλοποιούν και έχουν πολλούς επιλαχόντες.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης. Σημειωτέον πως στην ΑΜ-Θ υπάρχουν 269 επιλαχόντες Νέοι Αγρότες.
Μάλιστα ο κ. Κόκκαλης πρόσθεσε πως πολύ σύντομα θα θα προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα για τους Νέους Αγρότες με διαφοροποιημένα τα κριτήρια και διορθώσεις, κυρίως στο κριτήριο της ηλικίας και της διάρκειας του προγράμματος.
Επίσης ανέφερε πως είναι σε πλήρη εξέλιξη τα προγράμματα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης που θα πάρουν παράταση έως τον Μάϊο, οι Ομάδες Παραγωγών, το Μάρτιο επίκειται το Μέτρο 16 που αφορά σε θέματα Συνεργασίας, ενώ στα τέλη Μαρτίου επίκειται και η εφαρμογή της εξαγγελίας της Κυβέρνησης των Γεωργικών Συμβούλων, που δωρεάν θα συμβουλεύουν Αγρότες και Κτηνοτρόφους.
Έρχεται παράταση για την νιτρορύπανση-τέλη Μαρτίου το Λίντερ
Επίσης ο κ.Κόκκαλης ανακοίνωσε πως στα τέλη Μαρτίου θα προκηρυχθεί και το πρόγραμμα Λίντερ, ενώ μέχρι τα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε θα ανακοινωθεί η παράταση του προγράμματος για την μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα-Νιτρορύπανση-, καθώς στις 16 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.
Ειδικά απευθυνόμενος στους Αγρότες του Έβρου ο κ. Κόκκαλης, προκειμένου να αρθεί η αδικία για τα εδάφη που είναι επιβαρυμένα με νιτρικά, κάλεσε τους Αγρότες να συντάξουν συλλογικά μελέτες, όπου θα υποστηρίζουν πως τα εδάφη είναι επιβαρυμένα και να τις αποστείλουν κατευθείαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την πλήρη αξιοποίηση του Μέτρου της Οριστικής Παύσης
Αλιευτικών Δραστηριοτήτων διασφάλισε το ΥΠΑΑΤ
από την Κομισιόν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μετά από τεκμηριωμένο αίτημά του προς την Ε. Επιτροπή και σχετική παρέμβασή του προς τον Επίτροπο Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Karmenu Vella, πήρε το «πράσινο φως» για την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Μέτρου της Οριστικής Παύσης Αλιευτικών Δραστηριοτήτων, με την ένταξη ενός μέρους των επιλαχόντων αλιέων, εφόσον κάποιοι εκ των υφιστάμενων 766 δικαιούχων δεν υλοποιήσουν το Μέτρο.

Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία ένταξης στο Μέτρο ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2017 και χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν υπήρχε καμία δυνατότητα αντικατάστασης των δικαιούχων.

Κυβέρνηση-Παιδεία
Μπαξεβανάκης: Σε ορίζοντα τριετίας θα αναμορφώσουμε όλο το πρόγραμμα σπουδών των ΕΠΑΛ
Ολοκλήρωσε χθες το απόγευμα την επίσκεψή του στην Ξάνθη ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Μετά τις επισκέψεις στα σχολεία παρεχώρησε συνέντευξη τύπου, όπου στάθηκε με έμφαση στις επαφές με τους Εκπαιδευτικούς και μαθητές των ΕΠΑΛ.
«Ενημερώσαμε για τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, για την αναβάθμιση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και τη δυνατότητα των μαθητών να εισάγονται στα πανεπιστήμια σε ποσοστό 1%περυσι και με νομοσχέδιο που κατατέθηκε το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 5%», σημείωσε ο κ. Μπαξεβανάκης .
Στόχος: Ισότιμο το ΕΠΑΛ με το Γενικό Λύκειο
Σε ότι αφορά την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων, καθιερώθηκε η τάξη μαθητείας, όπου στο πρόγραμμα συμμετείχαν 1200 απόφοιτοι. Φέτος ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τις 3.000 αποφοίτους..Ο στόχος του υπουργείου είναι σε μερικά χρόνια να μπορεί η Ελληνική κοινωνία να πει ότι το Επαγγελματικό Λύκειο είναι ένα καλό σχολείο και είναι ισότιμο με το Γενικό Λύκειο .
Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης επισήμανε ότι σε ορίζοντα της τριετίας θα γίνει η αναμόρφωση σε όλο το πρόγραμμα σπουδών για όλους τους τομείς και για όλες τις ειδικότητες .
Για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν, σημείωσε ότι το υπουργείο γνωρίζει τα προβλήματα και μελετά την απλοποίηση των διαδικασιών .
ΔΠΘ
Έκλεισε το ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας για αύριο στις 7 μ.μ. για το τη νέα Νομική
Από την Νομική Σχολή Κομοτηνής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ανακοινωθηκε το ψήφισμα των φορέων που συμμετείχαν στην σύσκεψη του Σαββάτου στο ΕΒΕΡ.
Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η ανάγκη άμεσης συγχώνευσης και ενσωμάτωσης των Τ.Ε.Ι. της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης στον φυσικό τους διοικητικό και αναπτυξιακό χώρο του Δ.Π.Θ.
Η μη υλοποίηση της ανομιμοποίητης εξαγγελίας ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής, γιατί η πιθανή υλοποίηση της θα συμβάλει στην περαιτέρω συγκέντρωση του επιστημονικού προσωπικού και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα και σε ¨δορυφόρους¨της.
Προτάσσεται η ενδυνάμωση της Νομικής Σχολής και των λοιπών Σχολών και Τμημάτων του Δ.Π.Θ. με στελεχιακό δυναμικό, επιστημονικές δράσεις (ίδρυση Ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων), αλλά και αναπτυξιακές δράσεις, ώστε να ανταποκριθεί πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στον σύνθετο ρόλο του, όπως επιτάσσει η ακριτική θέση του και οι διεθνείς προκλήσεις και συγκυρίες ανάπτυξης.
Στο μεταξύ έκλεισε το ραντεβού των φορέων με τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για τη νέα Νομνική, αύριο στις 7 το απόγευμα στη Βουλή. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι Εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων από την Εφετειακή Περιφέρεια, ο Πρύτανης του ΔΠΘ και ο Κοσμήτορας της Νομικής Κομοτηνής.
Παρόντες θα είναι και οι κυβερνητικοί Βουλευτές της Θράκης.
Κόμματα
Συγκαλείται η περιφερειακή οργάνωση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη
Συγκαλείται αύριο η περιφερειακή οργάνωση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη σε σύσκεψη, προκειμένου να συζητήσει αποκλειστικά το θέμα που έχει προκύψει και της αντίδρασης που υπάρχουν για την ίδρυση νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα, αλλά και για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την συνένωση ΤΕΙ και διαφορετικές αναζητήσεις που υπάρχουν από το Υπουργείο Παιδείας .

Επιμελητήρια
Γραφείο Εξωδικαστικού Συμβιβασμού αποκτά το ΕΒΕΡ
Mε την παρουσία όλων των πολιτικών φορέων της περιοχής καθώς και των δύο Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ, πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ, Αντώνης Γραβάνης, αφου αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες για τους επαγγελματίες της περιοχής, ανακοίνωσε πως στον δεύτερο όροφο του Επιμελητηρίου, θα λειτουργήσει κέντρο διαμεσολάβησης (για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς) θα είναι το 4ο σε όλη την Ελλάδα και το 1ο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης .
«Θεωρούμε ότι ο θεσμός αυτός θα προσδώσει περισσότερο κύρος στο Επιμελητήριο και πολλές διευκολύνσεις στα μέλη μας, έτσι ώστε αφήνοντας τη δικαστική οδό να μπορούν με συμβιβασμούς να λύνουν τις εμπορικές τους διαφορές ευκολότερα, γρηγορότερα και με λιγότερο κόστος», υπογράμμισε ο κ Γραβάνης
Παράλληλα, ανακοίνωσε την σύνταξη μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Επιμελητηρίου, αλλά και την συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Αυτοδιοίκηση
Ημερίδα για την επισιτιστική βοήθεια
Ο Δήμος Κομοτηνής στο πλαίσιο υλοποίησης των συνοδευτικών μέτρων της πράξης του Επισιτιστικού Προγράμματος, ως δικαιούχος της πράξης και επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Ροδόπης, πραγματοποιεί σήμερα στις 6 το απόγευμα Ημερίδα για την ενημέρωση των ωφελουμένων (συμπεριλαμβανομένων και των δυνητικά ωφελουμένων) του Προγράμματος.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο ΤΕΒΑ.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής.

Έξι νέοι χώροι αναψυχής στο Δήμο Ξάνθης
Ο Δήμος Ξάνθης ολοκλήρωσε τη διαμόρφωση έξι νέων χώρων αναψυχής, οι οποίοι παραδόθηκαν στους πολίτες των οικισμών Ευμοίρου, Λεύκης, Μορσίνης και Πετροχωρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους να ψυχαγωγούνται εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας επιθυμούν.
Ο εξοπλισμός είναι πιστοποιημένος, ενώ καλύπτει ποικίλες δραστηριότητες με βάση την εργονομία. Κάθε όργανο φέρει ευανάγνωστες ταμπέλες με αναλυτικές οδηγίες χρήσεως και ενημέρωσης, ενώ αφορά διαφορετικές ηλικιακές ομάδες πoλιτών, αλλά και ΑΜΕΑ.
Νέα λίστα απαλλαγής στα διόδια
Μια νέα λίστα με 1.294 δικαιούχους απαλλαγής στα διόδια της Εγνατία Οδού δημοσίευσε το Υπουργείο Υποδομών για μόνιμους κατοίκους της Θράκης.
Πολιτισμός
Αλληλεγγύη και μήνυμα οικολογικού χαρακτήρα από το Σωματείο Εργαζομένων των Πλαστικών Θράκης
Με ανακοίνωση της το Σωματείο Εργαζομένων των Πλαστικών Θράκης, που μετέχει για πρώτη χρονιά στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές , προσφέρει τις αποκριάτικες στολές σε άτομα της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης, που αδυνατούν να τις αγοράσουν.
Το θέμα της στολής είναι “Ανακύκλωση” και οι άνθρωποι των Πλαστικών καλούν παιδιά ή και μεγαλύτερους που θέλουν να χαρούν τις συγκινήσεις της μεγάλης παρέλασης να μην διστάσουν και να επικοινωνήσουν με το Σωματείο.
Ο νεοσύστατος σύλλογος θέλοντας να υπενθυμίσει σε όλους μας το πόσο σημαντικό είναι το θέμα της ανακύκλωσης και πόσο πίσω είμαστε σαν χώρα σε αυτό το θέμα, επέλεξε αυτό το θέμα αλλά και την συγκεκριμένη στολή ,διότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, στην συνέχεια μπορούν να ανακυκλωθούν
Το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Σουφλίου παρουσιάζεται στη ΦΕΞ
Σήμερα το βράδυ στις [20.00] στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στο πλαίσιο της συνεργασίας των Μουσείων ΑΜ-Θ, θα γίνει η παρουσίαση του «Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Σουφλίου» και των δράσεων του. Σε μια γνωριμία με την παράδοση και τον πολιτισμό της Θράκης.
Καρναβάλι των Χρωμάτων στην Ξάνθη
Το πρόγραμμα για το «Καρναβάλι των Χρωμάτων»
Σήμερα το πρόγραμμα για το «Καρναβάλι των Χρωμάτων» περιλαμβάνει στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης στις 17:00 τους Colors of music .
Η ομάδα Back Stage Team είναι μια παρέα των παλιών dj’s που πρωτοτυπεί και χρωματίζει μουσικά την κεντρική πλατεία. Στην Εμπορική Λέσχη Ξάνθης από τις 18:00 – 21:00 ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού σχολείου Ξάνθης διοργανώνει Παιδικό Μπαλνταφάν.
Στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης στις 20:00 .Η επιστροφή στο Πικαντίλι – Η νύχτα θέλει έρωτα! Η επιθεώρηση με τον Γιάννη Φλωρινιώτη με το μπαλέτο του.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθη 50χρονη ημεδαπή για προμήθεια ναρκωτικών στις Φυλακές
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 50χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Η δικογραφία περιλαμβάνει επίσης έναν 30χρονο ημεδαπό, έγκλειστο στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής.

Η 50χρονη, κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής, επιχείρησε να προμηθεύσει τον 30χρονο κρατούμενο με ναρκωτικά, τα οποία είχε επιμελώς κρυμμένα σε υποδήματα και σε ένδυμα, πλην όμως η πράξη της έγινε αντιληπτή από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και συνελήφθη από ειδοποιηθέντες αστυνομικούς.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Μοιράσου το άρθρο: