Περιβάλλον
Δεν έχει ανοικτά έργα στη Θράκη η Ελ Ντοράντο
«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως καμμία επένδυση της Ελ Ντοράντο δεν έχει προχωρήσει στη Θράκη, όπως διατείνεται στις ανακοινώσεις της η εταιρεία.
Καταφέραμε εδώ και 18 χρόνια να κρατήσουμε όλοι μαζί αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς και σύλλογοι, μια ενιαία στάση και αποφύγαμε αυτές τις καταστροφικές ‘επενδύσεις’».
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά του Χρυσού, Ανέστης Στρατιάδης, χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες ενέργειες της εταιρείας, ως εκβιαστικές, κάνοντας μάλιστα και πολιτικά παιχνίδια.
Επίσης στηλίτευσε και το γεγονός πως αργεί το ΣτΕ να αποφανθεί επί της ουσίας αυτών των καταστροφικών έργων, όπου χρησιμοποιείται κυάνιο και έχει μείνει επί της διαδικασίας με 17 αποφάσεις.
Τέλος κάλεσε το λαό της Θράκης να είναι σε εγρήγορση, για τη διαφύλαξη της ζωής, του νερού και του περιβάλλοντος, προτάσσοντας τους τομείς του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα για ανάπτυξη.
Αυτοδιοίκηση
Πρόταση ψηφίσματος για ΟΧΙ στο Χρυσό προς το ΔΣ, από την ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή
Πρόταση έκδοσης ψηφίσματος που θα διατυπώνει ξεκάθαρα το Όχι στην εξόρυξη Χρυσού, ζητεί η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή, Ελένη Λαφτσή, από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελένης ΛΑφτσή,
«Οι φορείς και οι κάτοικοι της Θράκης έχουμε εκφράσει ομόθυμα την αντίθεσή μας στην εξορρυκτική δραστηριότητα στις περιοχές του Περάματος και των Σαπών,που με τη βοήθεια των κινημάτων καταφέραμε και κρατήσαμε μακριά.
Τις τελευταίες ημέρες όμως επανέρχεται η Eldoradogold και απαιτεί την άνευ όρων έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αδειοδότηση των συγκεκριμένων επενδύσεων κατά τρόπο που δεν συνάδει σε μια ευνομούμενη πολιτεία, αλλά αναδεικνύει και το γεγονός ότι <> αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως τριτοκοσμική και τους κατοίκους της ως ιθαγενείς.
Θα πούμε το Όχι ή θα μένουμε αμέτοχοι, παρατηρητές των εξελίξεων υποθηκεύοντας το αύριο των παιδιών μας;», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΔΠΘ
Φ. Μάρης: «Θέμα ημερών η συνολική τακτοποίηση του θέματος με το φοιτητικό βιβλιάριο ασθενείας»
Θέμα ημερών η συνολική τακτοποίηση του θέματος με το φοιτητικό βιβλιάριο ασθενείας.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων φοιτητών περνάει στον ΕΟΠΥΥ, ενώ τα Πανεπιστήμια θα καλύπτουν το κόστος. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί και η Ευρωπαϊκή ταυτότητα ασφάλειας.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Φώτιος Μάρης.

Κονδύλια στο ΔΠΘ από το ΠΔΕ ύψους 500.000 ευρώ και 360.000 από το υπ Παιδείας
Επι πλέον ο κ. Μάρης στάθηκε σε δύο χρηματοδοτήσεις που αναμένει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ένα ποσό που προέκυψε από την πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων στα Καλάβρυτα, ως πρόταση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. Η πρόταση προβλέπει την χρηματοδότηση 20.000 ευρώ ανά τμήμα και για το Δημοκρίτειο είναι 360.000 ευρώ, με επι πλέον ποσά για μεταπτυχιακά προγράμματα.
Το ΔΗμοκρίτειο θα λάβει κι ένα επι πλέον ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο παρουσιάζει 26% απορροφητικότητα πανελλαδικά και θα πρέπει να δοθεί ώθηση.
Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση ως προς τους διαγωνισμούς για τα δύο μεγάλα έργα της μετεγκατάστασης όλων των σχολών της Κομοτηνής στην πανεπιστημιούπολη, ύψους 43 εκ ευρώ. Το δεύτερο μεγάλο έργο είναι η ολοκλήρωση της τελικής φάσης της ιατρικής σχολής της Αλεξ-πολης.
«Πιστεύω πως στις αρχές του νέου χρόνου θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος με το εργοτάξιό του», τόνισε ο κ. Μάρης.
Γίνεται συζήτηση για την δομημένη καλωδίωση για το διαδίκτυο σε όλες τις φοιτητικές εστίες, ενώ ωριμάζουν οι μελέτες για την ανακαίνιση των εστιατορίων σε Ξάνθη και Κομοτηνή.
Επίσης ο κ. Μάρης στάθηκε στο πλάνο που υπάρχει από πλευράς πανεπιστημίου για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς έχουν ολοκληρωθεί η ενεργειακές αναβαθμίσεις των φοιτητικών εστιών σε Κομοτηνή και Ξάνθη. Παράλληλα υπάρχει σχεδιασμός για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΑΠΕ-
Τέλος ο κ. Μάρης ανέφερε και το ψηφιακό άλμα στις υπηρεσίες με 7 διαγωνισμούς στον αέρα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του πανεπιστημίου. Το Φεβρουάριο δρομολογείται το κέντρο δια βίου μάθησης σε κάθε Πανεπιστήμιο και από την άνοιξη, θα ξεκινήσουν προγράμματα διετούς φοίτησεως και σεμινάρια.
Πρωτογενής Τομέας
Σε διαβούλευση το Σχέδιο Απόφασης για τα «Σχέδια Βελτίωσης» του ΠΑΑ
Αναρτήθηκε προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr σχέδιο απόφασης σχετικά με τις «Λεπτομέρειες εφαρμογής των Δράσεων 4.1.1 ‘‘Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης’’ και 4.1.3 ‘‘Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος’’ του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020».
Αύριο το προς διαβούλευση κείμενο θα αναρτηθεί και στο πεδίο των διαβουλεύσεων του www.minagric.gr, όπου θα μπορούν να υποβληθούν παρατηρήσεις κατ΄ άρθρο έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2017.
ΟΣΕ
Εικοσιτετράωρη απεργία των Σιδηροδρομικών στις 14 Σεπτεμβρίου
Δεν θα πραγματοποιηθούν σιδηροδρομικά δρομολόγια έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στις 14 Σεπτεμβρίου 2017.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511.

Στρατός
Το Δ’ΣΣ βραβεύει τους εθνοφύλακες
Από το Δ΄ Σώμα Στρατού, ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 12:00, Θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Στρατοπέδου «ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ» (Ξάνθη), τελετή βράβευσης Εφέδρων και Εθνοφυλάκων, στο πλαίσιο ανάδειξης του 2017 ως «Έτος Εφέδρων και Εθνοφυλάκων», οι οποίοι με το ήθος τους συμβάλουν καταλυτικά στην αναβάθμιση και ανάδειξη της μαχητικής ισχύς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την επιβεβαίωση της αποτρεπτικής τους ικανότητας, τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της τελετής, θα διοργανωθεί έκθεση φωτογραφίας Εθνοφυλάκων, η οποία και θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης, από την Τετάρτη 13 έως και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017.

Σύλλογοι
Έναρξη Εγγραφών στο Σκακιστικό Ομιλο Ξάνθης για την περίοδο 2017 – 2018
Από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 αρχίζουν οι εγγραφές στο Σκακιστικό Όμιλο Ξάνθης .
Ο Σύλλογος θα είναι ανοικτός καθημερινά 18:00-20:00. Στις 2 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2541025690, αθλητικό κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» από τη Θύρα 4.
Φιλανθρωπική εκδήλωση από το 3ο Δημοτικό Ξάνθης
Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, διοργανώνει στο προαύλιο του σχολείου, την ερχόμενη Κυριακή στις 17.00 εκδήλωση ζωγραφικής με τη συμμετοχή του παρουσιαστή Γιώργου Μαυρίδη.
Στόχος είναι , μέσα από μια εκδήλωση καλλιτεχνικής-εκπαιδευτικής-δημιουργικής απασχόλησης. να ενισχύσουν την κάλυψη των αναγκών του σχολείου
Στην εκδήλωση θα υπάρχουν πολλά και πλούσια δώρα για τους παρευρισκόμενους, μουσική μπάντα , dj και επιπλέον δώρα και ροφήματα με την ευγενική προσφορά των καταστημάτων coffee island. Στο τέλος της εκδήλωσης θα βραβευθούν οι καλύτερες ζωγραφιές των παιδιών αλλά και των μεγάλων!
Συμβολική τιμή εισόδου 5ευρώ το άτομο. Παιδιά ως 12 ετών 3ευρώ το άτομο.
Πολιτισμός

Εργαστήρι θεατρικής παιδείας στο ΔΗΠΕΘΕ
Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής συνεχίζοντας τη μέχρι τώρα πετυχημένη πορεία τού Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας ανακοινώνει την επαναλειτουργία των τμημάτων του για τη θεατρική περίοδο 2017-2018.
Το πρόγραμμα των θεατρικών προγραμμάτων θα είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κάθε ηλικίας στην οποία απευθύνονται.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στα τμήματα θα πρέπει να προσέλθουν στην πρώτη συνάντηση των τμημάτων στην Καπναποθήκη του Δήμου Κομοτηνής:
Α) Για το τμήμα Ενηλίκων αρχαρίων, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, στις 8 το βράδυ
Β) Για το Παιδικό τμήμα, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017, στις 6:30 το απόγευμα.
Γ) Για το τμήμα Ενηλίκων (προχωρημένων), την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017, στις 8:30 το βράδυ.
Δ) Για το Εφηβικό τμήμα, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017, στις 8:00 το βράδυ.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του ΔΗΠΕΘΕ, στα τηλέφωνα: 2531025970 και 2531037770.

Μοιράσου το άρθρο: