ΔΠΘ
Έκλεισε το ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας σήμερα στις 7 μ.μ. για το τη νέα Νομική

Σήμερα στις 7 το απόγευμα στη Βουλή θα συναντηθούν οι φορείς με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου για τα θέμα ίδρυσης νέας Νομικής.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι Εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων από την Εφετειακή Περιφέρεια, ο Πρύτανης του ΔΠΘ και ο Κοσμήτορας της Νομικής Κομοτηνής.
Παρόντες θα είναι και οι κυβερνητικοί Βουλευτές της Θράκης.

Επι πλέον θα τεθεί και το θέμα της συγχώνευσης των ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η 15 ετία των καθηγητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια και η μετακίνησή τους μετά πέρας της 15ετιας. Αυτό πάντως που θα προτάξουν οι φορείς είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή θα λάβει χώρα η σύσκεψη που συγκαλεί ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος με τους παραγωγικούς φορείς , στην Κομοτηνή, στις 12 το μεσημέρι, για το ΄ίδιο θέμα.
Ανακοινώθηκε και το ψήφισμα των φορέων
Στο μεταξύ χθες ανακοινώθηκε και το ψήφισμα των φορέωνΣτο ψήφισμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η ανάγκη άμεσης συγχώνευσης και ενσωμάτωσης των Τ.Ε.Ι. της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης στον φυσικό τους διοικητικό και αναπτυξιακό χώρο του Δ.Π.Θ.
Η μη υλοποίηση της ανομιμοποίητης εξαγγελίας ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής, καθώς η πιθανή υλοποίηση της θα συμβάλει στην περαιτέρω συγκέντρωση του επιστημονικού προσωπικού και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα και σε ¨δορυφόρους¨της.
Προτάσσεται η ενδυνάμωση της Νομικής Σχολής και των λοιπών Σχολών και Τμημάτων του Δ.Π.Θ. με στελεχιακό δυναμικό, επιστημονικές δράσεις (ίδρυση Ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων), αλλά και αναπτυξιακές δράσεις, ώστε να ανταποκριθεί πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στον σύνθετο ρόλο του, όπως επιτάσσει η ακριτική θέση του και οι διεθνείς προκλήσεις και συγκυρίες ανάπτυξης.

Αυτοδιοίκηση
Το Μάιο η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση ΑΜΘ
Με ημερομηνία διεξαγωγής το τριήμερο 18-20 Μαΐου 2018, βασική κατεύθυνση τον Αγροδιατροφικό τομέα και έμφαση στην επιχειρηματική εξωστρέφεια και την καινοτομία θα πραγματοποιηθεί φέτος η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία–Θράκη» στην Κομοτηνή.
Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε στην έδρα της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος με τη συμμετοχή του Προέδρου και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΔΕΘ HELEXPO κ.κ. Αναστάσιου Τζήκα και Αλέξανδρου Τσαξιρλή, του Προέδρου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής της Έκθεσης,Αντώνη Γραβάνη.

Καιρικό
Προβλήματα από χαλάζι στην ορεινή Ξάνθη
Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην ορεινή Ξάνθη και, κυρίως, στο Δήμο Μύκης.Το χαλάζι ήταν έντονο χθες το πρωί. Είχε διάμετρο που ξεπερνούσε το ένα εκατοστό και ξεπέρασε τους δέκα πόντους, “ασπρίζοντας” το τοπίο στους οικισμούς Σμίνθης, Πάχνης και Κενταύρου. Προβλήματα προκάλεσε και η βροχή με το «φούσκωμα» των χειμάρρων.
Χαλάζι έπεσε το μεσημέρι και στε παραλιακούς οικισμούς κοντά στο Πόρτο Λάγος, με μικρότερη διάμετρο, όπου επίσης “άσπρισαν” οι δρόμοι, όπως στη Νέα Κεσσάνη.

Κυβέρνηση-Ενέργεια
Εξοικονόμηση κατ’ οίκον υπογραφή ΚΥΑ
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, υπέγραψε, Κοινή Υπουργική Απόφαση προκήρυξης του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», η οποία περιλαμβάνει και τον οδηγό εφαρμογής.
Το νέο πρόγραμμα παρέχει χρηματοδότηση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και κατά συνέπεια του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχονται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.
Οι διαδικασία σύνδεσης των τραπεζών με το πληροφοριακό σύστημα θα ξεκινήσει σταδιακά από σήμερα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε θα αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων.
Αυτοδιοίκηση
Αίτημα για αναθεώρηση του συστήματος στάθμευσης από την παράταξη Εμείς …η Πόλη
Αίτημα σχετικά με την άμεση αναθεώρηση του συστήματος στάθμευσης και την επίσπευση των διαδικασιών αναπροσαρμογής των τελών προκειμένου άμεσα να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, επαγγελματιών, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, κατέθεσε η επικεφαλής της παράταξης Εμείς…η Πόλη» Φελίνα Καζάκου.
Το αίτημά περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων και αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν άμεσα, αλλά και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και δημιουργία δημόσιων χώρων στάθμευσης.

14 θέσεις Καθαριότητας προκήρυξε από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που εδρεύει στην Καβάλα ανακοίνωσε την πρόσληψη συνολικά δεκατεσσάρων (14) ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας σε παραρτήματα του Κέντρου σε Δράμα – Καβάλα – Κομοτηνή και Ξάνθης.
Στην Ξάνθη θα προσληφθεί ένα άτομο ειδικότητας ΥΕ Καθαριότητας για το Παράρτημα ΑΜΕ Ξάνθης.
Αυτοδιοίκηση-Πολιτισμός
Εκδηλώσεις της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για τον σχολικό εκφοβισμό
Η Δημοτική βιβλιοθήκη , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 02 Απριλίου 2018, διοργανώνει εκδηλώσεις με διάρκεια δυο εβδομάδων απευθυνόμενη σε δημοτικά σχολεία με κεντρικό θέμα τον Εκφοβισμό και τίτλο «Η φωνή σου, η δύναμή σου!».
Οι επισκέψεις των δημοτικών σχολείων θα αφορούν τις τάξεις γ’, δ’ και ε’ και θα είναι προγραμματισμένες εκ των προτέρων. Την επιμέλεια της θεματικής ενότητας, καθώς και την διεξαγωγή αυτής επιμελείται η εκπαιδευτικός Ελένη Πράπα.
Θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 5 έως Παρασκευή 9 Μαρτίου και από την Δευτέρα 12 έως Παρασκευή 16 Μαρτίου σε δυο τμήματα κάθε μέρα από τις 09:00-11:00 και 11:00-13:00.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην Δημοτική Βιβλιοθήκη :τηλ. 25310-22589

Πολιτισμός
Προβολή Ταινίας στο Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ
Στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης στις 21:00 στην ενότητα «Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες στο Μουσείο» προβάλλεται η ταινία «Ο μύθος του Ορφέα στην μεγάλη οθόνη» σε συνεργασία της ΕΛΜΕ Ξάνθης και της Κινηματογραφικής Λέσχης της ΦΕΞ.

Καρναβάλι των Χρωμάτων στην Ξάνθη
Το πρόγραμμα για το «Καρναβάλι των Χρωμάτων»
Σήμερα το πρόγραμμα για το «Καρναβάλι των Χρωμάτων» περιλαμβάνει στην Εμπορική Λέσχη στις 15:00 Παιδικό Μπαλνταφάν που το διοργανώνε το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου για όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Τμήματα των Παιδικών Σταθμών
Στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης στις 18:30 η συναυλία με την Ελένη Φουρέιρα Στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης στις 20:30 συναυλία «Μπάμπης Κούκος και ΦΑ ΔΙΕΣΗ» Απαγγέλει ο ποιητής Κώστας Ταβουλτσίδης.
Στην Εμπορική Λέσχη Ξάνθης στις 22:00 Απαράδεκτοι «Kitserela 60’s και 70’s» παρέα με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα των 3 GEN’S.
Αστυνομικό Δελτίο

Σύλληψη 39χρονου ημεδαπού για παραχάραξη
Συνελήφθη στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας Ξάνθης, 39χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παραχάραξη.

Επιπλέον από την κατοχή και την οικία του δράστη κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Σύλληψη για λαθραία τσιγάρα
Συνελήφθη στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 66χρονος ημεδαπός, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του καθώς και την οικία του, βρέθηκαν συνολικά 40 πακέτα τσιγάρων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.

Μοιράσου το άρθρο: