Πρωτοχρονιά σε Ροδόπη και Ξάνθη
Κοπή πίτας σε Κομοτηνή και Ξάνθη
Παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ξάνθης κ.κ Παντελεήμονα του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου, του Στρατηγού Διοικητού ΔΣΣ κ. Καμπά Γεωργίου, του Δημάρχου κ. Δημαρχόπουλου Χαραλάμπου, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στογιαννίδη Γρηγορίου, του προέδρου του ΕΒΕ κ. Μωραϊτη Στυλιανού και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευφραιμιδη Νικολάου ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα και δέχθηκε τις ευχές με την ευκαιρία του νέου έτους των αρχών καθώς και πλήθους κόσμου.

«Εύχομαι σε όλους τους συμπολίτες μας υγεία ευτυχία και μακροημέρευση με λιγότερα προβλήματα.» τόνισε ο κύριος Ζαγναφέρης. Παρόμοια τελετή παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή. Στην αντιπεριφέρεια Ροδόπης παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: Ο οικοδεσπότης – αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, ο Βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Αχμέτ Ιλχάν, το μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο πρώην Υπουργός Ε. Στυλιανίδης, η πολιτευτής της ΝΔ κα Βούλα Ελευθεριάδου κ.α. .

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα κι ευχές στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ
Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα κι ευχές δέχθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή από την Ορχήστρα της ΧΧI Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Κομοτηνής και τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου Ροδόπης. Ο κ. Μέτιος ευχήθηκε με τη σειρά του Καλή Χρονιά με Υγεία, Αισιοδοξία και Προκοπή για όλους.

Τα κάλαντα Πρωτοχρονιάς άκουσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης άκουσε κι εκείνος τα κάλαντα στο γραφείο του. Τον κ. Τσαλικίδη επισκέφτηκαν η μουσική μπάντα της 21ης Ταξιαρχίας Κομοτηνής, η φιλαρμονική του Ν.Σιδηροχωρίου και της Αιγείρου, τα μέλη των οποίων συνοδεία μουσικών οργάνων έψαλλαν τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς, ευχόμενοι στον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης για την νέα χρονιά. Ο Νίκος Τσαλικίδης ευχαρίστησε όλους όσους τον επισκέφτηκαν, τηρώντας το έθιμο και παράλληλα ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά με υγεία σε αυτούς και τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Κορίτσι ήταν το πρώτο που γεννήθηκε για το 2018 στην Ξάνθη, χωρίς μωρό η Ροδόπη.
Χωρίς νέο μωρό για τη Ροδόπη ήρθε το 2018 για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό δεν σημειώθηκε καμία γέννηση με την έλευση του νέου έτους. Αντίθετα, ντυμένος στα ροζ ήρθε ο νέος χρόνος στην Ξάνθη. Χθες το μεσημέρι ένα ζευγάρι από τα Φίλια της Ξάνθης, έφερε στον κόσμο το πρώτο παιδί του χρόνου για την περιοχή. Γεννήθηκε στη Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης με φυσιολογικό τοκετό και χαίρει άκρας υγείας.

Περιφέρεια
Έναρξη του έργου «Ενδυνάμωση των Διαπεριφερειακών Κοινωνικών Επιχειρήσεων – I See» του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία» 2014-2020
Πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή η πρώτη συνάντηση εργασίας μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων εταίρων του έργου «Ενδυνάμωση των Διαπεριφερειακών Κοινωνικών Επιχειρήσεων – I See» του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία» 2014-2020. Το έργο έχει στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας που παρατηρείται σε ομάδες πληθυσμού στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Σμόλιαν, μέσα από τη στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η ενίσχυσή της μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική και βιώσιμη λύση για την τοπική ανάπτυξη καθώς και για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο περιοχές.

Έναρξη του έργου «Wild Life For Ever» του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία» 2014-2020
Πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή η πρώτη συνάντηση εργασίας μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων εταίρων για το έργο «Βελτίωση της βιοποικιλότητας μέσω της διαχείρισης και προστασίας των σπάνιων ειδών οικοτόπων στους ποταμούς Άρδα και Νέστο, καθώς και στην οροσειρά της Ροδόπης – Wild Life For Ever» του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία» 2014-2020. Το έργο έχει στόχο την προστασία των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας οι οποία, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, μπορεί να ιδωθεί ως ένα ενιαίο οικολογικά σύνολο. Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται να καθιερωθεί ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να εφαρμοστεί μια ενιαία στρατηγική προστασίας της βιοποικιλότητας. Στόχος του έργου είναι επίσης η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών σε περιβαλλοντικά θέματα και η σύνδεση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης με την προστασία της βιοποικιλότητας. Το έργο, προϋπολογισμού 800.658 ευρώ, είναι διάρκειας 24 μηνών και εστιάζει τις δράσεις του σε τρεις περιοχές μεγάλης οικολογικής σημασίας με παρόμοια περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά: τα βουνά της οροσειράς της Ροδόπης και στις δυο πλευρές των συνόρων, τα στενά του ποταμού Νέστου στην Ελλάδα και τον ποταμό Άρδα στη Βουλγαρία.

Πολιτική-Κόμματα
Ψήφισμα Για τις Εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ξάνθης
Ψήφισμα Για τις Εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ξάνθης. Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον εργαζόμενο λαό της Ξάνθης, να βγάλει ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα από τις τελευταίες εξελίξεις στη Σ.Ε.ΚΑΠ. Τονίζει την ανάγκη για πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων. Πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με μόνιμη και σταθερή εργασία καλώντας τον εργαζόμενο λαό της Ξάνθης να κινητοποιηθεί για να αποτρέψει τυχόν αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους στη Σ.Ε.ΚΑΠ.

Επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στη Ροδόπη
Η βουλευτής Α΄Αθηνών , τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός κα Ντόρα Μπακογιάννη, θα επισκεφτεί την Κομοτηνή στις 05 και 06 Ιανουαρίου 2018. Το πρόγραμμα της επισκέψεως της έχει ως εξής: Παρασκευή 05 Ιανουαρίου 2018 17.45 Συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε στο ξενοδοχείο ‘’Ανατόλια’’. 18.15 Επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιο Χρήστο. 18.45 Επίσκεψη στον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Πετρίδη Γεώργιο 19.00 Ομιλία στην ετήσια εκδήλωση της ΔΗΜ.ΤΟ. Κομοτηνής, στην Λέσχη Κομοτηναίων. Θα ακολουθήσει συνάντηση με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και θεσμικούς φορείς του Νομού στον ίδιο χώρο. Το Σάββατο 06 Ιανουαρίου στις 10.00 π.μ. Θα παραστεί στην τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής και στις 12.00 θα παραστεί στην Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Μαρώνειας.

Επαφές Ιλχάν Αχμέτ στην Κομοτηνή
Με σειρά θεσμικών, αυτοδιοικητικών παραγόντων, καθώς και με δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ συναντήθηκε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κος Ιλχάν Αχμέτ. Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ. κ. Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, τον δήμαρχο Αρριανών κ. Ριτβάν Αχμέτ ενώ είχε την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά από κοντά μετά την πρόσφατη εκλογή τους, τον πρόεδρο και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δήμος
Μίσθωση περιπτέρων
Έξι περίπτερα θα δημοπρατηθούν τις επόμενες μέρες μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, σε συνεδρίασή της στις 27 Δεκεμβρίου. Η επιτροπή προχώρησε στον ορισμό ετήσιου τέλους για τα περίπτερα που θα παραχωρηθούν στις ειδικές κατηγορίες, καθώς και στην κατάρτιση των όρων διακήρυξης φανερής και προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση τεσσάρων θέσεων περιπτέρων. Επί της οδού Μακεδονίας και στην πλατεία του οικισμού Καλαμοκάστρου βρίσκονται τα δύο περίπτερα που θα παραχωρηθούν σε δημότες που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Κατά την συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής με την υπ΄αριθ.380/2017 Απόφασή του ενέκρινε τις παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:
1. Την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης σε τμήματα της οδού Εγνατίας, ήτοι σε όλο το μήκος της οδού Εγνατίας πλην των κατασκευασμένων εσοχών όπου θα επιτρέπονται η στάση και η στάθμευση. 2. Την επέκταση του χώρου εισόδου εξόδου οικοδομής επί της Λ Ηρώων 108 – Αθ. Μαλετσίδη, ώστε αυτή να καλύπτει το 50% της όψης της οικοδομής επί της οδού Αθ. Μαλετσίδη. 3. Την απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης μπροστά από την δυτική είσοδο του Νεκροταφείου Μέστανλη. 4. Την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης κάθε οχήματος εμπρός από την δίοδο πρόσβασης σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης οικοδομής επί της οδού Κουντουριώτη 64. 5. Την δέσμευση μίας θέσης στάθμευσης ΑΜΕΑ επί της οδού Δομεστίχου μπροστά από την είσοδο του 3ου Νηπιαγωγείου, για εξυπηρέτηση ατόμων ΑΜΕΑ. 6. Την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης κάθε οχήματος εμπρός από την δίοδο πρόσβασης σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης της οικοδομής επί της οδού Κούλογλου 2 & Γ. Νικολάου. 7. Τον καθορισμό θέσης φορτοεκφόρτωσης στην οδό Αγχιάλου στο τμήμα από την οδό Ελευθερίου Ψάλτη έως είσοδο ΣΟΑ. Η ακριβής θέση και οι διαστάσεις θα καθορισθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής.

Πολιτισμός
Οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου
«Υγεία κι ευλογίαν» ευχήθηκε η κα Χρύσα Μαυρίδου, αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Οι «Μωμόγεροι» του Θρυλορίου εμφανίστηκαν στην Καβάλα. Συναντήθηκαν με άλλα δύο σχήματα Μωμογέρων, το ένα από την Κοζάνη και το άλλο από τη Χρυσούπολη, όλοι τους καλεσμένοι του Ομίλου Χορευτών Ποντίων Καβάλας. Ένα θεατρικό δρώμενο που κρατά από την Αρχαιότητα και αντέχει στο σήμερα.

Δρώμενα του Βώλακα
Τα Δρώμενα του Βώλακα θα παρουσιαστούν και φέτος από το Σάββατο 6 έως και τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου. Δρώμενα που αποτελούν τοπικές παραλλαγές του εθίμου των μεταμφιέσεων του Δωδεκαημέρου που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα με εκπληκτική ζωντάνια κι αυθεντικότητα. Τα έθιμα αυτά, χαντέτια, στην ντόπια διάλεκτο, συνεχίζουν την πορεία τους πάνω στον πανάρχαιο διονυσιακό λατρευτικό κύκλο μετά τις χειμερινές τροπές του Ήλιου και φέρουν μέσα στον πνεύμα τους ίχνη των Ρωμαϊκών Σατουρναλίων και των Βυζαντινών Καλένδων υπό τους μεθυστικούς ήχους της μουσικής παράδοσης του τόπου μας όπως αυτή παίζεται με την γκάιντα, το νταχαρέ και τη λύρα.

 

Αθλητικά

Tην πρώτη μεταγραφή της χειμερινής περιόδου ανακοίνωσε η Ξάνθη.
Απέκτησε για τα επόμενα 2.5 χρόνια, τον Σέρβο μεσοεπιθετικό Πέταρ Τζουρίτσκοβιτς, ο οποίος στο πρώτο μισό της εφετινής σεζόν αγωνιζόταν στην Παρτιζάν Βελιγραδίου. Ο 26χρονος άσος έχει αγωνιστεί ακόμη και με τους Ερυθρό Αστέρα, Σοπότ, Ραντνίτσκι Κραγκούγιεβατς και Νις.

 

Καιρός
ΤΡΙΤΗ 02-01-2018
Αραιές νεφώσεις προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Βαθμιαία στα δυτικά, στα νότια και στο ανατολικό αιγαίο θα αυξηθούν. Πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως το βράδυ στα δυτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 και στα Νότια 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: