Κοινωνική Οικονομία
Εκατόν σαράντα νέες υποστηρικτικές δομές για την Κοινωνική Οικονομία, σε όλη την Ελλάδα

Εκατόν σαράντα νέες υποστηρικτικές δομές για την Κοινωνική Οικονομία, σε όλη την Ελλάδα, προβλέπεται να λειτουργήσουν, ενώ το Φεβρουάριο θα γίνουν οι ανάλογες προσκλήσεις.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην Περιφερειακή Ραδιοεφημερίδα του Δικτύου της ΕΡΑ ΑΜ-Θ, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας-ΚΑΛΟ-, Αντώνης Βορλόου, -Ν 4430/2016-αναφερόμενος στους τρεις πυλώνες δράσεις της πολιτείας για την Κοινωνική Οικονομία.
Σύμφωνα με τον κ. Βορλόου αυτές οι δομές θα φροντίσουν για την διάδοση και την υποστήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας.
Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα τρέξουν το πρώτο τρίμηνο του 2018. Η χρηματοδότηση προς τις ΚΟΙΝΣΕΠ θα είναι ανάλογη, σε σχέση με το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται. Σημειωτέον πως για ένα σχέδιο 30.000 ευρώ αυτό χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου.
Ο τρίτος πυλώνας θα αφορά την λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των ΚΟΙΝΣΕΠ στην τραπεζική αγορά.
«Αυτή την περίοδο συζητάμε με τις Περιφέρειας της Χώρας για την αξιοποίηση του αποθεματικού τους για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Στην ΠΑΜ-Θ υπάρχει αποθεματικό της τάξης των 12 εκ ευρώ», σημείωσε ο κ. Βορλόου.
Ανέφερε δε πως υπάρχει σχεδιασμός από την Πολιτεία για την διενέργεια Εκθέσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, σε όλες τις Περιφέρειες, με την ΑΜ-Θ να υπάρχει στο σχεδιασμό του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.
Στο Μητρώο του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν 350 νέες ΚΟΙΝΣΕΠ μέσα στο 2017 ενώ πάνω από 600 επιχειρήσεις ήταν στο παλιό μητρώο.

Πρωτογενής Τομέας

Βασίλης Κόκκαλης: Τέλος οι λογαριασμοί της ΔΕΗ μέσα στην καλλιεργητική περίοδο

Ένα πάγιο αγροτικό αίτημα που θα δώσει περισσότερη οικονομική ρευστότητα στους αγρότες κατά την κρίσιμη καλλιεργητική περίοδο, ικανοποιείται κατόπιν συνεργασίας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη με τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Σε συνέχεια επαφών που είχαν ξεκινήσει προ μηνών για το ζήτημα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, συνάντηση του κ. Κόκκαλη με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη και το Γενικό Διευθυντή Εμπορίας κ. Ιωάννη Κατάκη, όπου, αποφασίστηκε από κοινού, ότι για τους πελάτες με αγροτικό τιμολόγιο θα εκδίδεται ένας λογαριασμός στο τέλος Σεπτεμβρίου προς διευκόλυνση των αγροτών αφού θα έχουν πληρωθεί από επιδοτήσεις και πώληση προϊόντων.

Προσπάθεια ενίσχυσης των Αγροτών που δεν έχουν δικαιώματα
Την προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ για την νέα ΚΓΠ, η οποία θα αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των επιδοτήσεων, επιχειρώντας την σταδιακή άμβλυνση των αδικιών μεταξύ των Αγροτών που είναι κάτοχοι των ιστορικών δικαιωμάτων και των νέων Αγροτών, που τα χρήματα των επιδοτήσεων που λαμβάνουν είναι ελάχιστα, ανέφερε μιλώντας στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα του Δικτύου της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο Συντονιστής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης.
«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τον Αγρότη που παράγει και όχι τους Αγρότες του καναπέ. Για το λόγο αυτό θα γίνει μια συζήτηση στις Βρυξέλλες στις 11 Γενάρη, όπου είμαστε προσκεκλημένοι του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη», τόνισε ο κ. Αραχωβίτης.
Επι πλέον υπογράμμισε την ρήση του πρωθυπουργού σε όλα τα περιφερειακά παραγωγικά συνέδρια, για την σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, προκειμένου τα 30 εκ τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στη Χώρα μας, να καταναλώνουν τοπικά και ονομαστά Ελληνικά προϊόντα.
«Αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των επαγγελματιών του τουρισμού με τους Αγρότες, ενώ οι Αγρότες από την πλευρά τους για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ομαλή τροφοδοσία, θα πρέπει να προχωρήσουν σε Συνεργατικά σχήματα. Με αυτό το μοντέλο αλλάζει και το μοντέλο ανάπτυξης της Χώρας μας που γίνεται παραγωγικό , από απλά καταναλωτικό και παροχής υπηρεσίας», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Αραχωβίτης.

Τουρισμός
Πληρότητα που άγγιξε το 95% εμφάνισαν τα Ξενοδοχεία της ΑΜ-Θ, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Πληρότητα που άγγιξε το 95% εμφάνισαν τα Ξενοδοχεία της ΑΜ-Θ, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, με επισκέπτες από Αθήνα, Πελοπόννησο και Θες/νικη. Την Πρωτοχρονιά οι επισκέπτες ενισχύθηκαν από τις Βουλγαρία και την Ρουμανία.
«Οι εκδηλώσεις της Ονειρούπολης της Δράμας κυρίως, αλλά και των άλλων πόλεων της περιφέρειας, έφερε επισκέπτες στην περιοχή μας», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.
Επι πλέον πρόσθεσε πως στο αεροδρόμιο της Καβάλας, Μέγας Αλέξανδρος, έχει καταγραφεί αύξηση 28% μέσα στο 2017, ενώ ήδη υπάρχουν προγραμματισμένες 320 πτήσεις εξωτερικού για μέσα στον Ιανουάριο.
Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε πως από τον επόμενο Μάϊο, θα ξεκινήσει πιλοτικά γραμμή που θα συνδέει την Καβάλα με τις Βρυξέλλες και θα διαρκέσει ως τον Οκτώβριο, επιχειρώντας ένα άνοιγμα στην αγορά του Βελγίου, αλλά και της Ολλανδίας.
Τέλος ο κ. Αντωνιάδης στάθηκε στο πρόγραμμα προβολής της περιφέρειας ύψους 900.000 ευρώ, μέσω του οποίου η ΠΑΜ-Θ θα συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού ευρωπαϊκών πρωτευουσών, αλλά και στη Ρωσία και στις Βαλκανικές χώρες.

Κυβέρνηση-Πολιτική
Θεανώ Φωτίου, την Πέμπτη θα συναντηθεί με τους δημάρχους 203 Δήμων
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018, θα συναντηθεί με τους δημάρχους 203 Δήμων, προκειμένου να τους ενημερώσει για το πρόγραμμα επιδότησης, από εθνικούς πόρους, της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

Συγκεκριμένα, μετά από εξέταση των στοιχείων του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή» του προηγούμενου έτους, διαπιστώθηκε ότι στους δήμους αυτούς υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των διαθέσιμων θέσεων φροντίδας βρεφών και νηπίων σε βρεφικούς, νηπιακούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα vouchers που χορηγήθηκαν στις μητέρες.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29, 4ος όροφος), στις 11:00 π.μ.

Κόμματα
Η Μπακογιάννη σε Ξάνθη και Ροδόπη και ο Αυγενακης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Η νομαρχιακή συνέλευση της ΝΟΔΕ Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της θα πραγματοποιηθεί και η ετήσια κοπή πίτας της οργάνωσης. Μιλώντας στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα ΑΜ-Θ της ΕΡΤ ο υπεύθυνος της ΝΔ για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αντώνης Πασχάλης τόνισε ότι την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Βουλευτής Α’ Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Ξενοδοχείο Ελισσω της Ξάνθης στις 8.30.
Η κ. Μπακογιάννη θα επισκεφτεί και την Ροδόπη και θα παρευρεθεί σε τελετή αγιασμού υδάτων στη Μαρώνεια , το ερχόμενο Σάββατο εορτή των Φώτων.

Πρόγραμμα επισκέψεων Μπακογιάννη
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε η κ. Μπακογιάννη, την ερχόμενη Πέμπτη στις 7.30 θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, όπου θα έχει την πρώτη συνάντηση με στελέχη της ΝΔ από την Καβάλα ,συνέντευξη τύπου στην Ξάνθη , στις 8.30 ομιλία στην νομαρχιακή συνέλευση της ΝΟΔΕ Ξάνθης στο ξενοδοχείο Ελισσώ, την Παρασκευή το πρωί στις 08:15: Επίσκεψη στο χωριό Διομήδεια.
Στις 09:20: Επίσκεψη στο χωρίο Σμίνθη – Συνάντηση με το Δήμαρχο Μύκης κ. ΚΑΠΖΑ ΤΖΕΜΗΛ.
Στις 09:40: Συνάντηση στα γραφεία της ΔΗΜΤΟ Μύκης στη Σμίνθη με τον πρόεδρο και τα μέλη της ΔΗΜΤΟ.
Στις 10:20: Επίσκεψη στο χωριό Κένταυρος
Στις 11:15: Επίσκεψη στο χωριό Εχίνος
Στις 12:45: Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κο Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κο Κωνσταντίνο Ζαγναφέρη στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης.
Στις 13:30: Συνάντηση με το Δήμαρχο Ξάνθης κο. Δημαρχόπουλο Χαράλαμπο στο Δημαρχείο Ξάνθης.
Το απόγευμα της Παρασκευής θα βρεθεί στην Κομοτηνή και στις 17.45 θα δώσει Συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε στο ξενοδοχείο ‘’Ανατόλια’’
Στις 18.45 Επίσκεψη στον Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Πετρίδη,
Στις 19.00 Ομιλία στην ετήσια εκδήλωση της ΔΗΜ.ΤΟ. Κομοτηνής, στην Λέσχη Κομοτηναίων. Θα ακολουθήσει συνάντηση με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και θεσμικούς φορείς του Νομού στον ίδιο χώρο.
Το Σάββατο 06 Ιανουαρίου εορτή των Φώτων στις 10.00 π.μ. Θα παραστεί στην τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής και στις 12.00 Θα παραστεί στην Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Μαρώνειας.

Περιοδεία Αυγενάκη στην ΑΜ-Θ
Ο κ. Πασχάλης μιλώντας πάντα στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα της ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ ανέφερε ότι, και ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις 26 27 28 Ιανουαρίου σε Έβρο Ροδόπη και Καβάλα, με ομιλίες στις νομαρχιακές συνέλευσης της ΝΟΔΕ, αλλά και συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς, δομές και επίσκεψης σε επιχειρήσεις .Κλείνοντας τόνισε ότι η ΝΔ πραγματοποίησε το συνέδριο της ,το κυβερνητικό πρόγραμμα της είναι έτοιμο ,η ΝΔ είναι έτοιμη για τις εκλογές και ευχήθηκε καλή και παραγωγική χρόνια .

Αυτοδιοίκηση
Στην νέα πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης το πρωτοχρονιάτικο φλουρί της αντιπεριφέρειας
Στη νέα πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου έπεσε το φλουρί της πρωτοχρονιάτικης πίτας που έκοψε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων ,παρουσία όλων των στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτικών αρχών του τόπου.
Αμέσως μετά το κόψιμο της πίτας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης αφού ευχήθηκε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ απευθυνόμενος στις αρχές του τόπου είπε: “καταθέτοντας τα χαρισματα μας όλοι μας σε ένα τραπέζι και συνεργαζόμενοι βάζοντας στο περιθώριο τα δικα μας πιστεύω , τα κομματικά μας πιστεύω και τα προσωπικά μας πιστεύω, τις δικές μας μεμψημιρίες και μικρότητες να εργαστούμε για το καλό αυτού του τόπου ,για το καλό της Θράκης, για το καλό της πατρίδας μας. Ας συστρατευτούμε όλοι μας με ενότητα αγάπη , με ομοψυχία γιατί ο λαός μας περιμένει γιατί τα παιδιά μας που βρίσκονται στο εξωτερικό κι αυτά περιμένουν για να επιστρέψουν πίσω στον τόπο τους», τόνισε καταλήγοντας στο μήνυμά του ο κ. Παντελεήμων.

Σύλλογοι

Κοπή της πίτας στο Γηροκομείο Ξάνθης
Στην καθιερωμένη τελετή κοπής της πίτας στο Γηροκομείο Ξάνθης που έχει το όνομα του Μ. Βασιλείου. παραβρέθηκαν το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς μαζί με τους τρόφιμους, το Δ.Σ. και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης, ο Βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ μαζί με το γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Γιώργο Χατζηθεοδώρου, ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, εκπρόσωποι του Δ’ Σώματος Στρατού και Σχηματισμών του, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων.
Ο Μητροπολίτης τέλεσε τη θρησκευτική τελετή και έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα ενώ ο Πρόεδρος του Ιδρύματος καλωσόρισε τον κόσμο και αναφέρθηκε στα έργα και τις μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο χρόνο που πέρασε, στο χώρο του Γηροκομείου. Όλοι ευχήθηκαν στους τρόφιμους και το προσωπικό, καλή χρονιά.

Πολιτισμός
Ο Αττίκ στο Παρίσι
Το θέατρο «Ανατολικά Του Νέστου» έχει τη χαρά να φιλοξενεί ,την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου στις 21.00, την εξαιρετική μουσική παράσταση , «Ο Αττίκ στο Παρίσι».Ο Γιωργής Χριστοδούλου παρουσιάζει για μία μόνο παράσταση τα άγνωστα “χαμένα” τραγούδια του Αττίκ από την εποχή που αυτός ζούσε στο Παρίσι.
Προπώληση 8 ευρώ στο βιβλιοπωλείο Πυργελή
Γενική είσοδος 10 ευρώ.

Τελευταία Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση σήμερα στην κεντρική πλατεία
Ολοκληρώνονται σήμερα οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής.
Η τελευταία μέρα περιλαμβάνει την γιορτή του κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης μέλετης στην Κεντρική πλατεία.
Στις 10 το πρωΐ οι μικροί μαθητές του Κέντρου, γιορτάζουν με καλλιτεχνικές δημιουργίες και υποδέχονται το Νέο Έτος με χαρά, παιχνίδι και τραγούδι!

Μοιράσου το άρθρο: