Πολιτική
Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην Κομοτηνή
Επίσκεψη στην Κομοτηνή θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής Κυβερνητικού Κλιμακίου με αφορμή την πραγματοποίηση του 6ου στη σειρά αναπτυξιακού συνεδρίου στις 13 και 14 Νοεμβρίου.

Προηγήθηκε η επίσκεψη κυβερνητικών στελεχών και οι επαφές με φορείς και Αρχές του τόπου για την καταγραφή των προβλημάτων της περιοχής, αλλά και των αιτημάτων που θέτει η τοπική κοινωνία. Η αναθέρμανση της τοπικής Οικονομίας, της Ανάπτυξης, τα ζητήματα της Υγείας, η Παιδεία, το Περιβάλλον αναμένεται να απασχολήσουν τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Πρωτογενής τομέας
Προοπτικές για Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη
Εκδήλωση με τίτλο: “Προοπτικές για Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου. Την Εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και η Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α. Στόχος της δράσης είναι να ενημερωθούν οι πολίτες με απλό και κατανοητό τρόπο και μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών, για μία σειρά προγραμμάτων και δράσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

Συνδικαλισμός
Σύσκεψη με τους συνταξιούχους

Σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των συνταξιουχικών σωματείων όλων των ταμείων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στις έντεκα το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα συζητηθεί το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων από την πλευρά τους.

 

Κοινωνία
Αλληλεγγύη – Ενίσχυση του μικρού Χρήστου
Έκκληση στήριξης της οικογένειας ενός μικρού αγοριού, του Χρήστου Θεοδωρίδη, απευθύνουν εθελοντικές οργανώσεις καλώντας όλους τους πολίτες να συνδράμουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης των χρημάτων που απαιτούνται (5.500 ευρώ ) ,έτσι ώστε το παιδί να μπορέσει να δεχτεί  την τελική θεραπεία. Για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας έχει ανοιχθεί λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς στο όνομα Παναγιώτης Θεοδωρίδης (AP ΛOΓ 5353-060327-546 / IBAN GR91 0172 3530 0053 5306 0327 546)

Πρόληψη με μονάδα κινητού μαστογράφου
Μονάδα κινητού μαστογράφου του ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ θα λειτουργήσει το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στο Κέντρο Υγείας Σαπών, με πρωτοβουλία του τμήματος Κομοτηνής των Θυγατέρων της Πηνελόπης . Οι γυναίκες θα έχουν την δυνατότητα να εξεταστούν με ψηλάφηση από τους γιατρούς της μονάδας και να κάνουν μαστογραφία , αν χρειάζεται , δωρεάν, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Παιδεία
Νέο ΔΣ στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης. Πρόεδρος επανεξελέγη ο Στέφανος Μακρυγιάννης, Αντιπρόεδρος η Μπαξεβάνη Χρυσάνθη, Γενικός Γραμματέας Κοσκερίδης Σάββας, Ταμίας η Λιουλιάκη Δήμητρα και μέλη: Αραμπατζόγλου Νόνα, Αργυρίου Αλέξανδρος και Λεπίδας Αντώνιος.

Συνεδριάζει το ΔΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» θα συνεδριάσει την Τρίτη 14 Νοέμβρη στις 14:00 στο γραφείο του Συλλόγου, στο 13ο Δημοτικό Κομοτηνής (2ος όροφος). Η συνεδρίαση είναι ανοιχτή για κάθε μέλος του Συλλόγου.

Κοινωνικό Φροντιστήριο
Ένα «κοινωνικό» φροντιστήριο στις εγκαταστάσεις του ίδιου του Σχολείου λειτουργεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Παραδίδονται ήδη φροντιστηριακά μαθήματα στη Νεοελληνική Γλώσσα, στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και στην Ιστορία για την Α, Β και Γ τάξη (ξεχωριστά) στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης φοιτητών. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και ξεκινούν πάντα μετά το τέλος του κανονικού προγράμματος.

Διαγωνισμός «Θαλής»
Ο πανελλήνιος μαθηματικός διαγωνισμός «ΘΑΛΗΣ» και ο τοπικός μαθηματικός διαγωνισμός «ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ», θα διεξαχθούν το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 στο 3ο Γ.Ε.Λ. Κομοτηνής (Φιλίππου 33) και θα διοργανωθούν από το Παράρτημα ΕΛΜΕ Ροδόπης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης. Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν στις 9:00 π.μ.. Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017, παράλληλα με τους παραπάνω μαθηματικούς διαγωνισμούς, θα πραγματοποιηθεί και η τακτική γενική συνέλευση του Παραρτήματος με θέμα την προκήρυξη των εκλογών για τη ΔΕ και την Εξελεγκτική Επιτροπή του Παραρτήματος.

Έθιμα
Τελετουργικές τροφές
Οι «Τελετουργικές τροφές στον κύκλο του χρόνου και στον κύκλο της ζωής του ανθρώπου» θα παρουσιαστούν από την Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ σήμερα στις οκτώ το βράδυ στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Πολιτισμός
2η Συνάντηση χορωδιών

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για πρώτη φορά στην Ξυλαγανή θα παρουσιαστούν και θα τραγουδήσουν χορωδίες της περιοχής μας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πατεράδων της Ξυλαγανής. Η 2η Συνάντηση Χορωδιών θα πραγματοποιηθεί στην Ξυλαγανή την 1η Δεκεμβρίου.

 

Βιβλιοπαρουσίαση
Η παρουσίαση του βιβλίου: «Το πρόσφατο μέλλον η κλασσική αρχαιότητα ως βιοπολιτικό εργαλείο» του Δημήτρη Πλάντζου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις οκτώ το βράδυ στο αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής.

Μουσικό Οδοιπορικό
Ένα οδοιπορικό στην ελληνική παράδοση με τραγούδια και χορούς από τον Πόντο, την Καππαδοκία, τη Λήμνο, τη Φλώρινα, τη Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία διοργανώνει ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις επτά το απόγευμα στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης. Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης, η «Εύξεινος Λέσχη» της Επισκοπής Νάουσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρής» και το Παραδοσιακό μουσικό σχήμα «Οδρύσες».

Ετήσιος χορός Φιλοτεχνών

Το Σάββατο 02 Δεκεμβρίου στις 20:30 οι «Φιλοτέχνες» διοργανώνουν τον ετήσιο χορό τους στο Κέντρο Διασκέδασης «Ποσειδώνιο». “Το Επτάσημο” ένα από τα καλύτερα μουσικά σχήματα πανελλαδικά θα είναι παρόν, καθώς και οι εξαίρετοι Θρακιώτες μουσικοί : Πετράς Κυριάκος (βιολί), Ούτος Παναγιώτης (στο στεριανό τραγούδι), Κυριακάκης Δημήτρης (γκάιντα , καβάλι και τραγούδι) και Καρακατσιάνης Θάνος (ακορντεόν) σε ένα γλέντι με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα, που θα κρατήσει ως τις πρωινές ώρες.

Προστασία από τη βία
Η ΧΕΝ Κομοτηνής πραγματοποιεί ενημέρωση-ομιλία με θέμα τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18΄30 μμ στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής. Ομιλητές Από την ΧΕΝ. Μακρίδου Άννα- Ψυχολόγος. Από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών.Λιούρτα Λιζέτα-ψυχολόγος . Γκουντουδάκη Έφη-κοινωνική λειτουργός. Παπατσιότσου Ελευθερία –νομικός. Από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών.Αδρούτσου Κυριακή-κοινωνική λειτουργός. Κουρτίδου Μαρία -παιδοψυχολόγος. Σερμπέζης Χρήστος-ψυχολόγος. Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Καμπάνιας της ΧΕΝ Ελλάδος [email protected], 25.000 υπογραφές έως τις 25 Νοεμβρίου,Παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών,με σκοπό την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και από την Ελλάδα.

Περιβάλλον
«ΠΑΙΖΩ-πορία» στο δάσος
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς διοργανώνει ενημερωτική δράση με τίτλο «Δασόβια αρπακτικά πουλιά» για τους συμμετέχοντες στην δράση «ΠΑΙΖΩ-πορία». Η δράση θα περιλαμβάνει σύντομη ενημερωτική παρουσίαση και παιχνίδι στην ύπαιθρο. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εξόρμηση στο δάσος της Δαδιάς την Κυριακή 19.11.17 θα πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή μέχρι Τετάρτη 15.11.17 με γραπτό μήνυμα στο messenger ή με sms στην υπεύθυνη Christina Softa 6981994810. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισημαίνουν στο μήνυμα τους τον αριθμό και την ηλικία των παιδιών.

Εθελοντισμός
Πιστοποιημένα Σεμινάρια Α’ Βοηθειών από την ΕΟΔ Ροδόπης
Το τμήμα Πρώτων Βοηθειών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ροδόπης διοργανώνει πιστοποιημένη εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών – Βασικής Υποστήριξης Ζωής υπό την αιγίδα του διεθνούς φορέα πιστοποίησης EMP Medic First Aid. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν Πιστοποίηση παροχέα Πρώτων Βοηθειών, διεθνώς αναγνωρισμένη. Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει, Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη, χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), Αντιμετώπιση πνιγμονής, Επιληψίας, πνιγμού και θέση ανάνηψης τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο. Τα σεμινάρια είναι διάρκειας 5 ωρών και θα διεξαχθούν, το πρώτο την Τετάρτη 22/11/17 και ώρες 16:30-21:30, και το δεύτερο την Τετάρτη 29/11/17 και ώρες 16:30-21:30. Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσης σε όποιο σεμινάριο επιθυμείτε, μπορείτε να απευθυνθείτε στo τηλ. (6977184124) μέχρι τις 15/11/17.

Αστυνομικό Δελτίο
Τροχαία Ατυχήματα
40 τροχαία δυστυχήματα σημειώθηκαν τον μήνα Οκτώβριο στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης (έναντι 27 το 2016). Ειδικότερα σημειώθηκαν : 3 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 1 το 2016), 5 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 4 το 2016), 32 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 22 το 2016). Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 62 παθόντες (έναντι 32 το 2016). Ειδικότερα καταγράφηκαν :3 νεκροί (έναντι 1 το 2016), 5 βαριά τραυματίες (έναντι 4 το 2016) και 54 ελαφρά τραυματίες (έναντι 27 το 2016). Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: Η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και η παραβίαση προτεραιότητας.

Τροχονομικές δράσεις
6.814 παραβάσεις βεβαιώθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης το μήνα Οκτώβριο από τις οποίες οι 2.042 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, εκ των οποίων οι 1.193 για υπερβολική ταχύτητα, οι 180 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος και οι 185 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

Συνελήφθη 34χρονος υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη προχθές (6-11-2017) το πρωί, στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 34χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα, πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες. Αναλυτικότερα, στην επαρχιακή οδό Αρριανών – Νέας Σάντας, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 34χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, προκειμένου να το ακινητοποιήσει, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.
Πλησίον το οικισμού Ιασίου, ο οδηγός ακινητοποίησε το όχημα και μαζί τους πέντε μη νόμιμους μετανάστες, τράπηκαν πεζή σε φυγή, κινούμενοι σε αγροτική περιοχή, πλην όμως εντοπίστηκαν και ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Καιρός
Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται για σήμερα. Κύρια χαρακτηριστικά της επιδείνωσης θα αποτελέσουν οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από ισχυρούς άνεμους (6-7 μποφόρ)και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από σήμερα το βράδυ.

Μοιράσου το άρθρο: