Πολιτική
Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο

ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει την έναρξη των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις δύο και μισή το μεσημέρι στην Κομοτηνή στο Ξενοδοχείο «Χρήστος και Εύη». Το κλείσιμο των εργασιών θα γίνει με ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις επτά και μισή το βράδυ της Τρίτης. Θα προηγηθεί σύσκεψη εργασίας παρουσία του Πρωθυπουργού, του Περιφερειάρχη Αν. Μ. Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και των δημάρχων της Περιφέρειας.

«Είναι ανοικτό σε όλους τους πολίτες. Είναι σημαντικό οι ίδιοι οι πολίτες να συμμετέχουν.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελίων σημειώνοντας πως, στη συνέχεια, Επιτροπή Παρακολούθησης θα ελέγχει την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Ήδη έχουν προηγηθεί συναντήσεις με εκπροσώπους 150 φορέων της Περιφέρειας Αν. Μ. Θράκης, 40 εκ των οποίων από τη Ροδόπη.

Υπόμνημα παραγωγικών φορέων
Υπόμνημα κατέθεσαν οι παραγωγικοί φορείς του Νομού Ροδόπης για το Συνέδριο της παραγωγικής ανασυγκρότησης. «Θεωρούμε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να διοργανώσει στην Κομοτηνή, την πρωτεύουσα της Περιφέρειας ΑΜΘ, το συνέδριο της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, σημειώνουν «Ως εκπρόσωποι των τοπικών επαγγελματιών και τοπικοί εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, θεωρούμε ότι το παραγωγικό-αναπτυξιακό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών έχει αποτύχει παταγωδώς. Λειτουργεί αστυφιλικά και δεν δίνει βαρύτητα στη πηγή παραγωγικότητας που είναι ο πρωτογενής τομέας και τα δίκτυα μεταφορών (οδικά δίκτυα, λιμάνια κλπ). Πιστεύουμε ότι η πρωτεύουσα Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα πρέπει να είναι διοικητικά και όχι παραγωγικά κέντρα και ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί η σκυτάλη της ανάπτυξης εκεί όπου ανήκει: στην ελληνική Περιφέρεια.»

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης στην Κομοτηνή

Ο Αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Παναγιώτης Σγουρίδης συνοδευόμενος από το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ και υπεύθυνη ιδεολογικού ΑΜΘ κ. Ούτση Χρύσα και τον Περιφερειάρχη Οργανωτικού Α.Μ.Θ. κ. Καραγιώργη Ανδρέα, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η συνέντευξη θα δοθεί στο ξενοδοχείο ΑΣΤΟΡΙΑ στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής σήμερα στις 18:00.

Έτοιμοι για τις εκλογές της Κυριακής
Στην τελική ευθεία για τις εκλογές του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς. Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου. «Κάθε πολίτης εγγεγραμμένος/η στον εκλογικό κατάλογο έως τον Νοέμβριο 2017, που αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές που εμπνέουν από παλιά τη δράση της προοδευτικής/δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η δημοκρατία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η κοινωνική δικαιοσύνη έχει δικαίωμα ψήφου.» τονίζουν οι υπεύθυνοι για την διεξαγωγή των εκλογών.  Οι κάλπες θα είναι ανοικτές από 8 π.μ. έως 8 μ.μ. Θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, αν χρειασθεί, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Στο δεύτερο γύρο θα μπορεί κάποιος να ψηφίσει, μόνο αν έχει ψηφίσει στον πρώτο. « Μέσα από το παλιό γεννιέται το καινούργιο» δήλωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκλογών στην Περιφέρεια Μιχάλης Τιμοσίδης καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει.

Εργασία
50.000 ευρώ σε νέους επιστήμονες
Ξεκίνησε η 3η περίοδος υποβολών για τη δράση του ΕΠΑνΕΚ «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (Β’ Κύκλος). Με την 3η περίοδο, η οποία λήγει στις 13/12/2017, ολοκληρώνεται το χρονοδιάγραμμα υποβολών για τη συγκεκριμένη, ιδιαίτερα δημοφιλή, δράση. Η δράση αφορά σε επιχειρηματικά σχέδια αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ με 100% χρηματοδότηση και οι υποβολές γίνονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr. Ειδικότερα η δράση, αφορά την υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους, σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. Επιδίωξη του προγράμματος είναι η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης των πτυχιούχων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Υγεία


Στα χέρια Ιταλού αρχιτέκτονα το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής

Το Ίδρυμα Νιάρχου ανέθεσε την μελέτη των δύο νοσοκομείων Κομοτηνής και το Παιδιατρικό-Ογκολογικό στη Θεσσαλονίκη στον Genovese αρχιτέκτονα Renzo Piano! Σύμφωνα με την αναλυτική παρουσίαση της δωρεάς, έχει δρομολογηθεί η ανέγερση των δυο Νοσοκομείων και η ανακαίνιση της νοσηλευτικής σχολής στον «Ευαγγελισμό», τα οποία μάλιστα όπως ανακοίνωσε ο κ. Δρακόπουλος θα φέρουν την αρχιτεκτονική σφραγίδα του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος είναι ο δημιουργός και του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. “Ο Ρέντσο Πιάνο (ιταλ. Renzo Piano) (Γένοβα: 14 Σεπτεμβρίου 1937 -) είναι Ιταλός διακεκριμένος αρχιτέκτονας του οποίου η δουλειά είναι σχετική με την εποχή μας. Δεν ακολουθεί καμία μόδα φόρμας ή θεωρίας, ούτε περιορίζεται σε ένα προσωπικό ιδίωμα. Ανησυχεί για τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες μιας συγκεκριμένης κατάστασης, συναντώντας τα εμπόδια του προγράμματος, σπρώχνοντας τα όρια της τεχνολογίας, αλλά πάντα ανταποκρινόμενος ευαίσθητα στην τοπογραφία και στον πολεοδομικό σχεδιασμό της τοποθεσίας του κτιρίου. Συμπερασματικά, αυτό που τον ξεχωρίζει από άλλους ταλαντούχους αρχιτέκτονες είναι η ικανότητα του να προσαρμόζει το σχεδιασμό του στις τοποθεσίες των κτιρίων διατηρώντας το ενδιαφέρον για τα υλικά και την κατάλληλη τεχνολογία.” «Θα είναι έργα πρωτοποριακά, με άξονα τον ασθενή, τους συγγενείς αλλά και το περιβάλλον στο όποιο θα ενταχθούν» είπε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος. Τα νοσοκομεία, στην Κομοτηνή και το Παιδιατρικό-Ογκολογικό στη Θεσσαλονίκη, θα είναι δυναμικότητας 250 κλινών.

Περιφέρεια
Παρέμβαση του Χ. Τρέλλη
Στον απολογισμό –προγραμματισμό του Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο αναφέρεται με παρέμβασή της η Λαϊκή Συσπείρωση και ο ΠΣ κ. Χρήστος Τρέλλης. « Από τη συνολική τοποθέτηση του κ. Περιφερειάρχη αναδείχθηκε ο στόχος που έχει χαράξει η Περιφερειακή διοίκηση να αναδείξουν την Περιφέρεια σε διαμετακομιστικό κέντρο με την παράλληλη ανάπτυξη της Τουριστικής Επιχειρηματικότητας, που τώρα την μετονομάσατε σε «Τουριστικό προορισμό Αριστείας», «αξιοποιώντας» – ξεπουλώντας σε μονοπωλιακούς ομίλους, βασικές υποδομές της περιοχής όπως λιμάνια, Αεροδρόμια, Εγνατία Οδό, ακτές, ορυκτό πλούτο, ώστε να βγουν αλώβητα από την κρίση τα μονοπώλια και το πολιτικό τους σύστημα σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κος Τρέλλης και σημειώνει «Με τις αποφάσεις σας εξασφαλίζετε στους μεγάλους επιχειρηματίες την χωρίς εμπόδια εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, την αλλαγή χρήσης γης στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής μας, Δημοσίων έργων, εκτάσεων και υπηρεσιών.»

Πρωτογενής τομέας
Προοπτικές για Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη
Εκδήλωση με τίτλο: “Προοπτικές για Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη» θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 10 Νοεμβρίου. Την Εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και η Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α. Στόχος της δράσης είναι να ενημερωθούν οι πολίτες με απλό και κατανοητό τρόπο και μέσα από παραδείγματα καλών πρακτικών, για μία σειρά προγραμμάτων και δράσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

Κοινωνία
Αλληλεγγύη – Ενίσχυση του μικρού Χρήστου
Έκκληση στήριξης της οικογένειας ενός μικρού αγοριού, του Χρήστου Θεοδωρίδη, απευθύνουν εθελοντικές οργανώσεις καλώντας όλους τους πολίτες να συνδράμουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης των χρημάτων που απαιτούνται (5.500 ευρώ ) ,έτσι ώστε το παιδί να μπορέσει να δεχτεί , την τελική θεραπεία. Για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας έχει ανοιχθεί λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς στο όνομα Παναγιώτης Θεοδωρίδης (AP ΛOΓ 5353-060327-546 / IBAN GR91 0172 3530 0053 5306 0327 546)

Υγεία-Πρόληψη

Δωρεάν τεστ μνήμης
Δωρεάν τεστ μνήμης και ενημερωτική ομιλία για την άνοια θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή από το ΚΑΡΕΛΛΕΙΟ-ΜΟΝΑΔΑ ALZHEIMER του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και την εταιρεία ΜΕΓΑ στις 14 και 15 Νοεμβρίου. Θα χορηγηθούν δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών από το επιστημονικό προσωπικό του «Καρέλλειου –Μονάδα Alzheimer» του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», ενώ θα δοθεί ενημερωτική ομιλία σε σχέση με τη νόσο Alzheimer.

Πρόληψη με μονάδα κινητού μαστογράφου
Μονάδα κινητού μαστογράφου του ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ θα λειτουργήσει το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στο Κέντρο Υγείας Σαπών, με πρωτοβουλία του τμήματος Κομοτηνής των Θυγατέρων της Πηνελόπης . Οι γυναίκες θα έχουν την δυνατότητα να εξεταστούν με ψηλάφιση από τους γιατρούς της μονάδας και να κάνουν μαστογραφία , αν χρειάζεται , δωρεάν, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Μητρόπολη
Πρόγραμμα Μητροπολίτη Κομοτηνής
Στο εορτάζων Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξυλαγανής θα ιερουργήσει σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Αύριο στις έξι το απόγευμα στο Παρεκκλήσι του Αγίου Μηνά στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Γηροκομείο Κομοτηνής.

 

 

 

 

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν τρεις διακινητές , οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν χθες (7-11-2017) το πρωί, στην Παλαιά Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, τρεις (3) αλλοδαποί, ένας 32χρονος υπήκοος Ιράκ, και δύο υπήκοοι Συρίας, ένας 17χρονος και μία 18χρονη, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας. Αναλυτικότερα, στην Παλαιά Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 32χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, στο οποίο μετέβαιναν ως συνοδηγοί ο 17χρονος και η 18χρονη, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, συνέχισε την πορεία του και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Τελικά, λίγο πιο κάτω ο 32χρονος, ακινητοποίησε το όχημα και ακολούθως οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους τρεις διακινητές. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών.

Συλλήψεις μη νόμιμων μεταναστών
Κατά τη διάρκεια του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2017, από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: συνελήφθησαν συνολικά 1.370 άτομα και ειδικότερα: Σαράντα έξι (46) διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, Χίλιοι εβδομήντα δύο (1.072) αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα.

Καιρός
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο με πιθανότητα τοπικών βροχών. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες προβλέπει η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Μοιράσου το άρθρο: