Για άλλη μια χρονιά ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αρσακείου το «Ευθύμιον» θα αναβιώσει το έθιμο της Τζαμάλας σήμερα το απόγευμα. Με χορό και τραγούδι τα μέλη του Συλλόγου θα παρουσιάσουν ένα «κομμάτι» της πατρίδας που οι πρόγονοί τους άφησαν πίσω τους.

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Ευθύμιον (Θυμίκιο) ζωντανεύει μνήμες από την Ανατολική Θράκη, μνήμες της περιοχής των Μαλγάρων. «Σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να την διαδώσουμε στα παιδιά μας, διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα μας» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Δημήτρης Κοτσάκης. Οι μισοί το 22 έμειναν στο Αρσάκειο και οι άλλοι μισοί πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στο Γεφυρούδι Σερρών. «Φέτος έγινε ένα πρώτο αντάμωμα στο χωριό μας με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο. Έχουμε δημιουργήσει και χορευτικό τμήμα και σιγά –σιγά κάνουμε εμφανίσεις. Δεν αφήνουμε τίποτα από το παρελθόν μας να «σβήσει»» δηλώνει ο κος Κοτσάκης και σημειώνει «Πέρσι είχαμε κάνει επίσκεψη στο χωριό που άφησαν οι πρόσφυγες παππούδες πίσω τους, ήταν μια συγκινητική στιγμή για όλους μας».

Το χωριό της συνύπαρξης

Όσον αφορά στη ζωή στο χωριό Αρσάκειο; «Είμαστε μισοί μουσουλμάνοι μισοί Θυμικιώτες και ζούμε αρμονικά» δηλώνει ο κος Δημήτρης Κοτσάκης σημειώνοντας “ζούμε ειρηνικά, βοηθάει ο ένας τον άλλον, είμαστε άριστο παράδειγμα συνύπαρξης. Αντιμετωπίζουμε μαζί τις δυσκολίες της καθημερινότητας και χαιρόμαστε μαζί τις ωραίες στιγμές του χωριού”.

Βάζουν γκολ στην ανθρωπιά

Εκτός από τις εκδηλώσεις τους τα μέλη και η διοίκηση του Συλλόγου αφιερώνουν χρόνο για την διοργάνωση εκδηλώσεων αλληλεγγύης. Πρόσφατα δόθηκε ένας ποδοσφαιρικός αγώνας παλαιμάχων με ποδοσφαιριστές του χωριού και πρώην ποδοσφαιριστές του Πανθρακικού με στόχο να στηρίξουν οικονομικά μια άπορη οικογένεια συγχωριανών τους. Παλαίμαχοι του Αρσακείου και Παλαίμαχοι του Πανθρακικού έβαλαν γκολ στην ανθρωπιά.
Φώτο:Δημήτρης Κοτσάκης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: