Κομοτηνή: “Οι εξορύξεις χρυσού είναι μόνο καταστροφή”

Array

«Βιάζεστε να χαρείτε πάρα πολύ γιατί δεν πρόκειται γι αυτό το οποίο φαίνεται. Δεν πρόκειται να φύγει αυτή η εταιρεία από εδώ, όσο υπάρχουν στο έδαφός μας αυτά τα κοιτάσματα και όσο δεν θωρακίζεται αναπτυξιακά η περιοχή.» δηλώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Τροφίμων και Υγιεινής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. Δάνος Σεργκενλίδης για την ενδεχόμενη αποχώρηση της εταιρείας El dorado Gold σπεύδοντας να τονίσει πως θα πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες πως αυτού του είδους οι δραστηριότητες μόνο καταστροφή αποτελούν.

Θα ήμασταν ευτυχείς αν η El Dorando είχε φύγει και είχε σταματήσει αυτός ο εφιάλτης
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν ένα ακόμη επεισόδιο στις προσπάθειες μιας ουσιαστικά πτωχευμένης εταιρείας, όπως είναι η El dorando gold να παίξει σκληρό πόκερ και μάλιστα πάνω στις πλάτες των κατοίκων της περιοχής αναζωπυρώνοντας τα πάθη έτσι ώστε να εκβιάσει ένα αποτέλεσμα και μάλιστα έχοντας στρατευτεί μαζί της «όλο το γνωστό επικοινωνιακό τιμ συγκεκριμένων καναλιών εντός κι εκτός Ελλάδας. Ταυτίζεται ακόμη και μια σειρά πολιτικών φορέων οι οποίοι μέχρι πρότινος έσκιζαν τα ιμάτια τους ότι δεν πρόκειται να περάσει ένα τέτοιο έργο και μάλιστα με δηλώσεις, υπογραφές μπρος τον κόσμο. Σήμερα έκαναν μια στροφή 180ο και λένε ότι το έργο θα πρέπει να γίνει πάση θυσία. Θα ήμασταν ευτυχείς αν η El Dorando είχε φύγει και είχε σταματήσει αυτός ο εφιάλτης, όμως, δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από ένα επεισόδιο και μια σκλήρυνση εκβιαστικής στάσης η οποία ίσως κρύβει από πίσω και μια σειρά από άλλες συναλλαγές.»

Ανήσυχος για τις εξελίξεις προβλέπει πως και στη Θράκη επίκειται επίθεση λίαν συντόμως. «Έτσι κι αλλιώς δεν έχουν να χάσουν τίποτα αν επιτεθούν σε όλα τα μέτωπα. Ίσα – ίσα που θα πετύχουν και μια διάσπαση του Κινήματος κατά της εξόρυξης. Μάλιστα στο βαθμό που η Ελλάδα δεν έχει επιστρέψει για τα καλά στην ανάπτυξη, ώστε να μην μπορεί ο κάθε «επενδυτής» να μας αναγκάζει apriori να δεχόμαστε οποιαδήποτε επένδυση στη χώρα μας.

Σοβαρές επιπτώσεις πάνω στην μελισσοκομία και στο νερό
«Η πρώτη και μέγιστη κοροϊδία είναι ότι χάνονται 1200 θέσεις εργασίας, (αφήστε που δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη πόσες είναι), λές και το μόνο για το οποίο κόπτεται η εταιρεία είναι οι θέσεις αυτές.» δηλώνει κι απορεί κι εκείνος πώς οι υποστηρικτές τους δεν βλέπουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε άλλες θέσεις εργασίας, αλλά και σε ποιο βαθμό έχουν επηρεαστεί άλλου είδους δραστηριότητες.
Μάλιστα σπεύδει να αναφέρει ορισμένα παραδείγματα παραγωγικών δραστηριοτήτων, καθώς υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις πάνω στην μελισσοκομία, στο νερό (ήδη παρατηρήθηκαν τεράστια προβλήματα στην υδροδότηση λόγω της περιεκτικότητας του νερού σε αρσενικό), ιδιαίτερα το καλοκαίρι που σημειώνεται μια μείωση του υδροφόρου ορίζοντα. Δεκάδες τα παραδείγματα που έχουν γνωστοποιηθεί, όπως λέει έχοντας πολύ καλή γνώση του θέματος.

θέατρο όλη αυτή την ιστορία εν όψει της απόφασης που πρόκειται να βγει από το ΣτΕ

«Ταυτίζουν τη δυνατότητα του να γίνονται επενδύσεις με το αν θα δεχτούμε αυτή την επένδυση, χωρίς να σκέφτονται ποιες θα είναι αυτές οι επιπτώσεις από τέτοιου είδους δραστηριότητες. Μιλάνε θριαμβευτικά για 16-18 αποφάσεις του ΣτΕ και αναρωτιούνται γιατί δεν προχωρά το έργο. Η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίστροφη. Το Σ.τ.Ε. παίρνει αποφάσεις για πράξεις που έχουν Διοικητικό χαρακτήρα. Δύο σοβαρές αποφάσεις του Συμβουλίου στις οποίες δεν συμμορφώθηκε η Εταιρεία είναι καθοριστικής σημασίας, να μην παράξει χρυσό από κυάνιο και η καθετοποιημένη παραγωγή χρυσού να γίνεται στην περιοχή, ώστε όλο το όφελος να παραμένει στη χώρα με τη μέθοδο flash smelting. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε κανένα από αυτά τα δύο.» δηλώνει και χαρακτηρίζει θέατρο όλη αυτή την ιστορία εν όψει μάλιστα της απόφασης που πρόκειται να βγει από το ΣτΕ, «προσφυγή την οποία μάλλον θα χάσει η Εταιρεία γιατί αφορά αυτήn ακριβώς τη μέθοδο».

Εκτός από το δηλητήριο του κυανίου, υπάρχουν κι άλλα επικίνδυνα απόβλητα, αμίαντος, ποσότητες του Διοξειδίου του θείου, δημιουργία όξινων απορροών ανεξέλεγκτων, το αρσενικό, οι λίμνες τοξικών αποβλήτων, όλα τεράστια προβλήματα και μάλιστα σε μια σεισμογενή περιοχή.

Όσον αφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ο κύριος Σεργκενλίδης είναι επικριτικός καθώς όπως λέει έχει περάσει από τις 5/ 7/2016 ένα έτος, δηλαδή από την τότε απόφαση του Σκουρλέτη με την κυβέρνηση να δίνει μια σειρά αδειοδοτήσεων που δημιούργησαν στην Εταιρεία ένα επικοινωνιακό «όπλο». «Ακόμη και η προσφυγή της κυβέρνησης στην διαιτησία είναι τρομακτική παραχώρηση στην Εταιρεία. Παρόλα αυτά, είμαι σίγουρος για την αρνητική απόφαση του ΣτΕ, η οποία απόφαση του μπορεί και να προβλέπει την πλήρη απόρριψη του έργου με συνέπειες, όχι μόνο να μην εισπράξει αποζημιώσεις, αλλά να αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο για την μεγάλη ζημιά που έκανε στην περιοχή αποκόπτοντας δένδρα, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα κ.α. σε μια περιοχή από τα ορυχεία της Ολυμπιάδας έως και τις Σκουριές.». Σε εγρήγορση πάντα ο Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής Τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, ο Κομοτηναίος Δάνος Σεργκενλίδης έχοντας το βλέμμα του στη Χαλκιδική και στην καρδιά του τη Θράκη που μπήκε κι αυτή στο στόχαστρο των χρυσοθήρων χρόνια τώρα.
Φώτο:Δάνος Σεργκενλίδης Κείμενο-Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος