Μια ενημερωτική ημερίδα για το  πρόγραμμα που προωθεί την Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία , το γνωστό Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας, πραγματοποιήθηκε χθες στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κομοτηνής με μικρή συμμετοχή από την πλευρά των επαγγελματιών, αλλά με μεγάλες προσδοκίες για τις δυνατότητες που ανοίγονται για όλους εκείνους  που θα αδράξουν την ευκαιρία.

Η κα Αφροδίτη Λιόλιου με στέλεχος του Επιμελητηρίου

«Στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση της εξωστρέφειας, της επιχειρηματικότητας στην επιλέξιμη περιοχή του προγράμματος, δηλαδή στην περιοχή εκείνη που αναπτύσσεται το πρόγραμμα» δήλωσε η κα Αφροδίτη Λιόλιου εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής των προγραμμάτων «Interreg» Ελλάδας – Βουλγαρίας εξηγώντας πως η Κομοτηνή εμπίπτει μέσα σ’ αυτή την περιοχή. «Θεωρούμε ότι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τις περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα, όπως η Κομοτηνή, να τους δοθεί η ευκαιρία με ένα ποσοστό επιδότησης 65%, καθόλου χαμηλό στις μέρες μας, ίσως το υψηλότερο, από τα προγράμματα που τρέχουν ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή να ωφεληθούν.» δήλωσε η κα Λιόλιου.

Όσον αφορά στους Τομείς οι οποίοι αξιοποιούνται αυτοί είναι τομείς, όπως: η υγεία, ο τουρισμός, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο αγροδιατροφικός τομέας, η ενέργεια. «Είναι τομείς στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να αναπτυχθούν συνεργασίες όχι μόνο στο πλαίσιο της χρηματοδότησης , αλλά και στην μελλοντική εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που απασχολεί μια επιχείρηση, μπορεί και ένας επιχειρηματίας, ο μοναδικός που διατηρεί την επιχείρηση, χωρίς απασχολούμενο προσωπικό, να συμμετέχει στο πρόγραμμα» εξήγησε η κα Λιόλιου.

Δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων . Η ιδιαιτερότητα είναι ότι λόγω της συνεργασίας με την Βουλγαρία το Πληροφοριακό Σύστημα έχει μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα, οι φόρμες είναι ίδιες, έτσι, όπως διαβεβαίωσε η κα Λιόλιου δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

«Είναι η πρώτη φορά που το «Ελλάδα Βουλγαρία», το γνωστό Interreg μπαίνει σε διαδικασία στο να χρηματοδοτήσει απευθείας επιχειρήσεις. Είναι προς θετική κατεύθυνση, καθώς είναι οι επιχειρήσεις που φέρνουν την πραγματική ανάπτυξη. Όλοι οι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να επικεντρωθούν προς αυτές τις προσπάθειες.» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο κος κ. Αντώνης Γραβάνης σημειώνοντας πως οι όροι του είναι πολύ θετικοί. Σχολιάζοντας την μικρή προσέλευση των επιχειρηματιών ο κος Γραβάνης αναγνώρισε ως μοναδικό ελαφρυντικό την έλλειψη χρόνου από την πλευρά των επαγγελματιών. Απευθύνοντας κάλεσμα στους επαγγελματίες να παρακολουθούν τις ενημερωτικές πρωτοβουλίες. «Ο ενημερωμένος επιχειρηματίας είναι ακόμη καλύτερος επιχειρηματίας» είπε χαρακτηριστικά.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: