«Αυτοί που καταστρέφουν την Χαλκιδική θέλουν να κάνουν ένα απέραντο μεταλλείο όλη την Βόρειο Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι το Κιλκίς, «ξέχασαν» μόνο τους Νομούς Ξάνθης και Θεσσαλονίκης.» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Γιώργος Δεμερίδης, μέλος της Διανομαρχιακής επιτροπής Ροδόπης – Έβρου, αποκαλύπτοντας πως η Διανομαρχιακή παρακολουθεί με ενδιαφέρον την αίτηση της Μεταλλευτικής Θράκης, στην ουσία της Eldorado Gold, όπως λέει, για αδειοδότηση 16 διερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή του δήμου Μαρωνείας – Σαπών.

«Παρακολουθούμε την προσπάθεια της αρμόδιας υπηρεσίας να παρακάμψει «νομότυπα» την γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα. Θεωρούμε ότι για τέτοιου μείζονος σημασίας θέματα, είναι απαραίτητη η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.» δήλωσε ο κύριος Δεμερίδης σημειώνοντας πώς «οι αποικίες στην εποχή μας δεν γίνονται με στρατούς, αλλά με τα χρήματα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι και  φοροδιαφεύγουν.»

Η καθυστέρηση ανησυχεί

Σύμφωνα με τον κ. Δεμερίδη σημειώνεται μια ανησυχητική καθυστέρηση στο θέμα αυτής της γνωμοδότησης. «Επειδή και στην Αλεξανδρούπολη, σε μια σύσκεψη που είχε γίνει προ μηνός, ακούστηκαν υπόνοιες ότι όλοι οι θεσμικοί δεν είναι «ζωηροί» ενάντια στα χρυσωρυχεία αποφασίσαμε να προτείνουμε την διενέργεια ενός διαλόγου μεταξύ της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Έχει ήδη ξεκινήσει ο διάλογος αυτός και περιμένουμε τις ανακοινώσεις τους.» τόνισε ο κύριος Δεμερίδης σημειώνοντας με νόημα πως η Περιφέρεια εκφράζει και λειτουργεί λαμβάνοντας υπόψιν τις απόψεις, τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας και κανενός θεσμικού από την Αθήνα. «Δεν είναι δυνατόν να εκλέγεις κάποιους κι αυτοί να συνδιαλέγονται μόνο με την Αθήνα για τα τοπικά ζητήματα» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «Αυτό δεν είναι Δημοκρατία!» Παράλληλα, σημείωσε ότι για την τελική απόφαση είναι πρέπον να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν και η αρνητική θέση για το εν λόγω θέμα του οικείου Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.

Κάλεσμα σε επαγρύπνηση
Αυτό που υπενθυμίζει ο κος Δεμερίδης είναι ότι κίνημα κατά της εξόρυξης δεν σταμάτησε, το κίνημα εξακολουθεί να είναι ενεργό. «Συμμετέχουν όλοι οι Σύλλογοι, συμμετέχουν και οι θεσμικοί.» διευκρινίζει  τονίζοντας για μια ακόμη φορά την «αντίθεση σε κάθε αδειοδότηση των εταιριών για οποιαδήποτε καταστρεπτική δραστηριότητά τους στην περιοχή.» Καλώντας όλους σε επαγρύπνηση και αντίσταση σε κάθε «άστοχη ενέργεια οποιουδήποτε «αρμοδίου»».

Μοιράσου το άρθρο: