Στην Ελλάδα, καπνίζουν καθημερινά ή περιστασιακά 4 στους 10 (39,4%) άνδρες ηλικίας 15 ετών και άνω και περίπου 3 στις 10 (26,4%) γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα που παρουσιάζονται στο 14ο ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.). Το ποσοστό των καπνιστριών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, γεγονός που σημαίνει ότι, ίσως, τα αντικαπνιστικά προγράμματα στην Ελλάδα θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τον παράγοντα του φύλου.

«Ξεκίνησα το κάπνισμα στην 3η Γυμνασίου. Δεν κάπνιζα κανονικά. Περισσότερο άρχισα να καπνίζω όταν προετοιμαζόμουν για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Στην αρχή δεν μου άρεσε, αλλά μετά το συνήθισα και τώρα δεν μπορώ να το κόψω.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής νεαρή σε ηλικία καπνίστρια αποκαλύπτοντας ότι επηρεάστηκε πολύ από τους γύρω της «Κάπνιζε πολύ η αδερφή μου, οι φίλες μας, οπότε άρχισα κι εγώ. Ήμουν εντελώς αντίθετη στην αρχή, αλλά το άρχισα κι εγώ και δεν μπορώ να το κόψω.» Τώρα, όπως λέει, καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα, δίνοντας 4,5 ευρώ. Το οικονομικό κόστος είναι ένας λόγος για να το κόψει. Η επιλογή του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν βοήθησε στην προσπάθεια της να το ελαττώσει. «Είναι θέμα συνήθειας. Όλοι καπνίζουν γύρω, οπότε συνηθίζεις την κίνηση και καπνίζεις.»

«Είναι ανούσια επιλογή, αλλά…»

Τα φοιτητικά χρόνια, η ελευθερία κινήσεων, η ανεξαρτησία συμβάλουν προς την κατεύθυνση του καπνίσματος. «Το χειρότερο είναι ότι επιτρέπεται το κάπνισμα και μέσα στα μαγαζιά. Ο αντικαπνιστικός Νόμος δεν εφαρμόζεται, οπότε μπορείς ελεύθερα και στις εξόδους να συνεχίσεις να καπνίζεις.» δηλώνει νεαρή φοιτήτρια, επίσης καπνίστρια. «Είναι πολύ ανούσια επιλογή που στο μέλλον θα αφήσει επιπτώσεις στην υγεία σου» δηλώνει εξακολουθώντας, όμως, να καπνίζει. «Σε λίγα χρόνια το κάπνισμα θα αποτελεί δυσφήμηση» παραδέχεται άλλη καπνίστρια της παρέας, που παρά το γεγονός ότι κρατά αναμμένο τσιγάρο στα χέρια σπεύδει να προτρέψει όλους να κόψουν το κάπνισμα ή ακόμη καλύτερα, αν δεν καπνίζουν, να μην το αρχίσουν ποτέ.

Το 2,5% των γυναικών πίνει αλκοόλ καθημερινά

Όσον αφορά στην καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις, παρατηρείται μια σημαντική διαφοροποίηση ως προς το φύλο. Συγκεκριμένα, καθημερινή κατανάλωση κάνει το 11,7% των ανδρών ηλικίας 15 ετών και άνω, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες είναι 2,5%.
Φώτο: Η συνήθεια του καπνίσματος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: