Γ. Πεταλωτής: Να αντιληφθεί ο Ερντογάν ότι θα είναι επισκέπτης

Array

«Στο ίδιο έργο θεατές» σχολιάζει ο πρώην Υφυπουργός και πρώην βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή την προσεχή Παρασκευή. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν διακρατικές σχέσεις, έχει πολύ μεγάλο νόημα ακόμη και μια τυπική επίσκεψη ηγετών που είτε τις κάνουν Έλληνες ηγέτες σε άλλες χώρες, είτε ξένοι ηγέτες έρχονται στη χώρα μας.» σημειώνει προσθέτοντας, όμως, «Αν παραμείνει μια τυπική επίσκεψη, νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα. Όταν υπάρχουν, όμως, κι άλλες σκέψεις οι οποίες έχουν και μελλοντικές συνέπειες θα είναι μια καλή ευκαιρία να τα σκεφτόμαστε όλα αυτά. Αρκεί να αντιλαμβάνονται όλοι όσοι περνούν από την πολύ φιλόξενη περιοχή μας, τη Θράκη, ότι είναι επισκέπτες, όπως θα ήταν κάθε ηγέτης ξένης χώρας.»

Η τοπική ιστορία δεν πρέπει να είναι υπόθεση λίγων ερασιτεχνών
Ο κύριος Πεταλωτής μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την ανάγκη να υπάρξει καταγραφή και γνώση της τοπικής ιστορίας. «Είναι μεγάλο το κενό που υπάρχει στη γνώση της λεγόμενης τοπικής ιστορίας, που έχουμε και στην περιοχή μας, αλλά και γενικά σε όλη τη χώρα» δήλωσε ο κύριος Πεταλωτής σημειώνοντας πως η λεγόμενη «τοπική ιστορία» δεν είναι υπόθεση κάποιων με την οποία ασχολούνται ερασιτεχνικά, αλλά είναι ένας στόχος που βάζει και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Σ’ αυτό το σημείο ανέφερε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων τοπικής ιστορίας από Τμήμα Ιστορίας κι Εθνολογίας του ΔΠΘ, γνωστοποιήθηκε ότι ο δήμος Κομοτηνής θα θέσει στη διάθεση όσων εκπονούν εργασίες, μεταπτυχιακούς φοιτητές και φιλολόγους, σχετικές με την τοπική ιστορία ηλεκτρονική πλατφόρμα. «Πέραν της ουσίας πραγματώνεται και η ζητούμενη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τις τοπικές Κοινωνίες.» είπε χαρακτηρίζοντας αισιόδοξη και την διαπίστωση ότι «πληθαίνουν οι φιλόλογοι που δείχνουν ενδιαφέρον για την τοπική ιστορία με διαδραστικές δράσεις, όταν μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας προβλέπει την διάθεση – με προαιρετική ενεργοποίηση ορισμένων ωρών – από την “κανονική” ιστορία. Αναμένοντας τη συνέχεια, για όλες τις τοπικές ιστορίες και από όλους όσοι μπορούν να συμβάλουν.» τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρώην Υφυπουργό έχει χαθεί χρόνος με την έννοια ότι ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής ιστορίας είναι το προσφυγικό και δυστυχώς οι πηγές αυτής της ιστορίας έχουν εκλείψει. «Αφήσαμε και πέρασε ανεπιστρεπτί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Κάθε 14η Μαϊού ερχόμαστε προ εκπλήξεως γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών δεν ξέρει τι ακριβώς γιορτάζουμε. Κι αυτό δεν μας τιμά καθόλου.»

Για την απώλεια της Εβραϊκής κοινότητας
Μια μεγάλη «πληγή» για την τοπική μας ιστορία χαρακτήρισε τη σιωπή για τον αφανισμό της Εβραϊκής Κοινότητας της Κομοτηνής προσθέτοντας. «Λες και δεν υπήρξε μια πολύ μεγάλη κοινότητα ανθρώπων οι οποίοι βρισκόταν προ εκατοντάδων χρόνων εδώ, πριν έρθουν οι δικοί μας πρόγονοι. Μέσα σε μια νύχτα έγιναν βορά στους Ναζί. Κι αντί να λέμε ότι ήταν μια κοινωνία που άφησε σημάδια, εξαφανίστηκε ακόμη και το τελευταίο χνάρι της που ήταν η Χάβρα, δίπλα στο Βυζαντινό Φρούριο»

Φώτο:Γιώργος Πεταλωτής Ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος