Η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής κα Ελένη Λαφτσή παρούσα στην εκδήλωση.

Με κεντρικό σύνθημα: «Γίνε ο προστάτης του εαυτού σου και των γύρω σου» ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Ροδόπης σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης διοργάνωσαν στην Κομοτηνή μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα, αλλά και τον καρκίνο του πνεύματος.

«Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για να έχουμε μια καθαρή πόλη από το κάπνισμα».

Ο πατέρας Χρυσοβαλάντης, η Νατάσα Λιβεριάδου, ο Γιώργος Φιλιππίδης και ο Νίκος Τσαλικίδης στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση

Σύμφωνα με τον γνωστό πνευμονολόγο, τον κ. Κοσμά Παπαχρήστου στόχος των διοργανωτών ήταν να σταλεί ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης για την διακοπή του καπνίσματος και ιδίως για τον σεβασμό και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου στους κλειστούς χώρους και στην εργασία. «Νομίζω ότι χρέος και ημών των γιατρών και ειδικότερα του Ιατρικού Συλλόγου είναι να φροντίσουμε τη δημόσια υγεία. Νομίζω ότι το όφελος είναι αδιαμφισβήτητο γι αυτό κάναμε σαφές ότι και ο καπνιστής και ο παθητικός καπνιστής έχουν τους ίδιους κινδύνους όταν γίνεται η χρήση των καπνικών προϊόντων σε κλειστούς χώρους.» ανέφερε ο κος Παπαχρήστου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, ο κος Κώστας Χαριτόπουλος η διακοπή του καπνίσματος στους καπνιστές και η πρόληψη στο να μην καπνίζουν τα νέα παιδιά στην περιοχή είναι πολύ βασικά για το επίπεδο υγείας του καθενός μας. «Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για να έχουμε μια καθαρή πόλη από το κάπνισμα, τόσο σε επίπεδο μαγαζιών διασκέδασης, όσο και σε επίπεδο σχολείων, χώρων εργασίας κ.α.» ανέφερε για να τονίσει «Δεν έχουν πιθανόν συνειδητοποιήσει οι καπνιστές την μεγάλη βλάβη που προκαλούν στην υγεία τους, όλες αυτές οι εκδηλώσεις γίνονται γι αυτόν τον λόγο για να συνειδητοποιήσουν πόσο τεράστια είναι αυτή η βλάβη που προκαλείται στην υγεία γι αυτό και το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε προς τους καπνιστές είναι: «Δοκιμάστε να κόψετε το τσιγάρο.» Πιθανόν δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο νομίζουν κάποιοι. Αναζητείστε την βοήθεια από τον ειδικό που θα σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα.»

Η κα Κική Παιδαράκη, υποψήφια Π/Σ παρούσα στην εκδήλωση

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως και το παραδοσιακό, έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στον οργανισμό
Ο Κ. Αρχοντογιώργης αναφέρθηκε στις βλάβες που προκαλεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι άλλες μορφές « εναλλακτικού καπνίσματος» Όπως υποστήριξε είδαμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μια νέα μόδα που έχει εξαπλωθεί στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. «Ξεκίνησε σαν ένας τρόπος που ίσως να βοηθούσε να διακόψει ο κόσμος το παραδοσιακό κάπνισμα, τα μετέπειτα δεδομένα έδειξαν ότι αυτό δεν είναι ακριβώς αληθές. Υπάρχουν αντικρουόμενες γνώμες. Φαίνεται πως και αυτό, όπως και το παραδοσιακό τσιγάρο, έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στον οργανισμό μας, τόσο στο αναπνευστικό σύστημα, όσο και στο καρδιαγγειακό, αλλά και σε άλλα όργανα.» υποστήριξε ο κος Αρχοντογιώργης τονίζοντας «Στα πρώτα βήματα είναι οι μελέτες που μιλάνε γι αυτό, και είναι ίσως νωρίς για να εκτιμήσουμε το πόσο κακό είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ποιος είναι ο πραγματικός του ρόλος, αν υπάρχει τέτοιος, στην διακοπή του καπνίσματος.»

Υπάρχει τρόπος για διακοπή του καπνίσματος
Τέλος, ο πνευμονολόγος Σ. Καμενίδης από την πλευρά του, μιλώντας για τις μεθόδους διακοπής του καπνίσματος,υποστήριξε ότι υπάρχει τρόπος για διακοπή του καπνίσματος. «Ενώ είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία να την κάνει κανείς μόνος του, βοηθούμενος από τον ειδικό γιατρό, εκπαιδευμένο στην διακοπή του καπνίσματος, μπορούν να βοηθηθούν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Όσοι άνθρωποι θέλουν να κάνουν διακοπή του καπνίσματος, αλλά τους είναι δύσκολο, ας απευθυνθούν σε έναν ειδικό πνευμονολόγο.» προέτρεψε το κοινό που παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την εκδήλωση. Στο πάνελ οι κκ: Κ. Παπαχρήστου, Σ.Καμενίδης,Κ.Αρχοντογιώργης και Κ. Χαριτόπουλος  ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: